Korps: Limburg-Zuid, plaats: Heerlen 31-05-2002 Persbericht District Heerlen
Heerlen

Persbericht

VERHOOGDE POLITIE-INZET TEGEN DRUGSCRIMINALITEIT

Familie aangehouden bij grootscheepse drugsactie

Vrijdagmorgen werden bij een politieactie tegen de georganiseerde drugscriminaliteit, invallen gedaan in 19 panden in Heerlen en een pand in Kerkrade. In totaal werden 10 personen aangehouden, waaronder een 35-jarige man die gezien wordt als hoofdverdachte. In beslag genomen werden zeven vuurwapens, een aanzienlijk geldbedrag, vier personenauto`s en 9 kilogram harddrugs. Onder de aangehouden personen bevonden zich drie illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen.

Bij de actie, die onder verantwoordelijkheid stond van de rechter commissaris en de officier van justitie, werden ruim 140 politiemensen ingezet. Hierbij kreeg het team Aanpak middelzware Criminaliteit van het Politiedistrict Heerlen dat het onderzoek uitvoerde, assistentie van politiemensen uit andere districten, de Divisie Regionale Recherche en de Koninklijke Marechaussee. Verder werd aan de actie deelgenomen door het bureau Openbare Orde en Veiligheid van de Gemeente Heerlen. In verband met het aantreffen van harddrugs, een vuurwapen en de overlastmeldingen die bij de gemeente waren binnen gekomen, heeft burgemeester Sakkers van Heerlen het pand Sittarderweg 58 voor de tijd van een jaar gesloten.

Uit het onderzoek, dat enkele maanden in beslag nam, bleek dat leden van één familie zich bezig hielden met de handel in drugs. Onder de aangehouden personen bevonden zich twee broers en de vriendin van de 35-jarige man die als hoofdverdachte wordt gezien. Bij hun activiteiten maakten zij gebruik van meerde panden in Heerlen en één pand in Kerkrade. In Heerlen werden daarvoor met name twee zogenaamde koffiehuizen en kamerappartementen aan de Sittarderweg gebruikt. Omdat bij de drugshandel ook meerdere andere woningen waren betrokken, werden die in overleg met Justitie eveneens onderzocht. In Heerlen werden daarom onderzoeken ingesteld in panden aan de Westerstraat, Huskensweg, Zeswegenlaan, Boven Krijtstraat, Rietveldstraat Rubenstraat de Tichel, Hommerterweg, Burchtstraat, Saffierstraat en aan de Scheldestraat. In Kerkrade werd binnengevallen in een woning aan de Schaesbergweg.

Meer politie-inzet bij bestrijding drugsoverlast in Heerlens centrum

Naast de bestrijding van de handel in drugs vanuit woningen en andere panden, zoals de actie van vrijdag 31 mei, is de politie onlangs gestart met een intensievere aanpak van de toename van de drugsoverlast in het Heerlens centrum. Dit gebeurt in het kader van "Operatie Hartslag"
Juist in de zomermaanden, zo is de ervaring, zijn het onder andere vreemdelingen, allochtonen uit de Randstad en drugstoeristen, die de Heerlense drugsscene opzoeken en zorgen voor een toename van de overlast door het gebruik van en de handel in verdovende middelen. Om een mogelijk ontoelaatbare situatie in de zomermaanden te voorkomen, heeft de politie op dit moment gekozen voor deze intensievere aanpak. Hiervoor steken politiemensen uit andere districten de collega`s van de basiseenheid Heerlen-centrum de helpende hand toe.
De afgelopen twee weken tijdens vier actiedagen 220 aanhoudingen verricht, waarvan het grootste deel betrekking had op overtredingen ingevolge de APV. Andere aangehouden personen zijn bekeurd voor dealen in en gebruiken van verdovende middelen. Ook werden enkele prostituees aangehouden. In totaal werden 76 gebiedsontzeggingen opgelegd.

Bert Boosten
Bureau Communicatie en Persvoorlichting
District Heerlen

Deel: ' Politiebericht Limburg-Zuid Heerlen 31-05-2002 '
Lees ook