Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 8-07-2002
Persberichten district Maastricht (HP 13.25) Maastricht, 8 juli 2002

Valkenburg, diefstal motoren:
Op zondag 7 juli 002 zijn in de gemeente Valkenburg twee motoren gestolen.
Twee inwoners van het Duitse Serrig parkeerden zondag omstreeks 13.00 uur hun motoren op de L. van de Maesenstraat in Valkenburg en liepen daarop het stadje in. Toen zij een klein uurtje later terug kwamen bleken beide motoren, twee blauwe Harley Davidsons te zijn gestolen. Beide inwoners van Serrig, 46 en 49 jaar, deden kort daarna bij de politie aangifte van de diefstal.

Maastricht, autobrand:
Zondagmiddag 7 juli 2002 heeft op de Scharnerweg te Maastricht een autobrand plaatsgevonden.
Een politiepatrouille stuitte omstreeks 12.30 uur op een stilstaande personenauto die aan de onderkant vlam had gevat. Met een in de politieauto aanwezige brandblusser werd de brand grotendeels geblust. Omdat er toch wat bleef smeulen bluste de gewaarschuwde brandweer nog even na. Bij onderzoek bleek dat de 21 jarige eigenaar van de auto, woonachtig in het Franse Etampes, een gat in de uitlaat had gedicht met een handdoek die hij om de uitlaat vastbond. Door de grote hitte vatte deze vlam en veroorzaakte de autobrand. De auto moest door een bergingsbedrijf worden weggesleept.

Maastricht, geen rijbewijs en niet verzekerd:
De politie heeft zondagmiddag 7 juli 2002 tegen een 28 jarige inwoner van Maastricht proces-verbaal opgemaakt.
De auto van de inwoner van Maastricht werd zondagmiddag omstreeks 16.50 uur in het centrum van Maastricht gecontroleerd door een motorrijder van de politie. De bestuurder bleek niet in het bezit van een rijbewijs terwijl de bestuurder tevens niet kon aantonen dat de auto verzekerd was. De auto werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar tegen de 28 jarige inwoner van Maastricht proces-verbaal werd opgemaakt. Toen zijn personalia in de geautomatiseerde bestanden van de politie werden gecontroleerd bleek dat hij nog 14 dagen gevangenisstraf te ondergaan had en dat er tevens nog een boete van 60 euro voldaan moest worden. De inwoner van Maastricht blijft ingesloten om zijn gevangenisstraf te ondergaan.

Maastricht, winkeldiefstal:
Een 23 jarige inwoner van het Franse Corbeil-Essonnes is door de politie aangehouden nadat hij maandagmorgen in een tankstation aan Patiel langs de autosnelweg A-2 ter hoogte van de gemeente Eijsden een diefstal pleegde.
Personeel van het tankstation zag kort na middernacht een klant in het tankstation iets onder zijn kleding stoppen en dit aan de kassa niet afrekenen. De man wilde daarop het tankstation uitlopen maar vanachter de kassa werd de deur gesloten. In afwachting van de komst van de politie wilde de klant het gestolene, een speelgoedauto met een waarde van bijna 10 euro, nu ineens wel betalen, maar daar ging het personeelslid van het tankstation niet mee akkoord. De politie nam de Fransman mee naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. Hij kreeg een transactievoorstel aangeboden van 115 euro welke hij meteen betaalde. Na betaling kon hij het politiebureau weer verlaten.

Maastricht, rijden onder invloed:
De politie heeft maandagmorgen 8 juli 2002 tegen een 40 jarige inwoner van het Belgische Verviers proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed.
Via het cameratoezicht in de binnenstad van Maastricht was omstreeks 02.35 uur te zien dat een man omstreeks 02.35 uur op de Markt in zijn auto stapte die mogelijk onder invloed van drank was. Een politiepatrouille in de binnenstad werd meteen richting Boschstraat gestuurd waarna de auto op de Statensingel te Maastricht gecontroleerd werd. De bestuurder bleek inderdaad onder invloed van alcohol te zijn. Dit werd nog eens bevestigd door de uitslag van een alcoholblaastest. De bestuurder werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar hij zijn medewerking moest verlenen aan een ademanalyse. De analyse gaf een alcoholpromillage aan tussen 1.0 en 1.1 promille. Tegen de inwoner van Verviers werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij huiswaarts. Zijn auto diende nog vier uur te blijven staan in verband met het opgelegde rijverbod.

Valkenburg, onder invloed tegen auto gereden:
Een 55 jarige inwoner van Maastricht is zondagavond 7 juli 2002 door de politie bekeurd wegens het rijden op een fiets onder invloed van alcohol en het verlaten van een ongevalsplek.
Getuigen zagen zondagavond omstreeks 19.30 een fietser nabij de kruising Engelbertstraat en de Kerkstraat te Valkenburg tegen een geparkeerde personenauto rijden. De fietser stapte na de aanrijding weer op zijn fiets en reed weg. Echter de getuigen grepen in. De fietser werd nagelopen en ter plaatse gehouden tot de komst van de gewaarschuwde politie. Deze heeft de fietser meegenomen naar het politiebureau waar de ademanalyse een uitslag aangaf van 1.2 promille. De fietser kreeg een transactievoorstel van 100 euro aangeboden wegens het rijden onder invloed. Het proces-verbaal wegens het verlaten van de ongevalsplek volgt nog. Na verhoor kon de inwoner van Maastricht huiswaarts. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur opgelegd.

Maastricht, verdachte steekpartij aangehouden:
De politie heeft zondag 7 juli 2002 een 24 jarige inwoner van Maastricht aangehouden die ervan verdacht wordt zaterdag 6 juli op de Markt te Maastricht een man met een steekvoorwerp in zijn nek gestoken te hebben.
De steekpartij vond omstreeks 18.00 uur plaats na een poging tot diefstal van een beurs. De poging tot diefstal werd echter bemerkt door het slachtoffer. Er volgde een woordenwisseling waarna het slachtoffer en de latere verdachte richting Marktplein liepen. Op het Marktplein werd het slachtoffer door de dief met een onbekend steekvoorwerp in zijn nek gestoken. De geweldpleger maakte zich daarna snel uit de voeten in de richting van de Boschstraat en kon ondanks een uitgebreid onderzoek van de politie in de omgeving niet worden opgespoord.
Het slachtoffer, welke een diepe steekverwonding in zijn nek en ten gevolge daarvan een slagaderlijke bloeding had opgelopen werd met een ambulance naar het academisch ziekenhuis overgebracht. Daar werd hij aan zijn verwondingen geholpen en kon na behandeling het ziekenhuis verlaten. Daarna deed hij aangifte van de poging tot diefstal en de poging tot doodslag.
Zowel het slachtoffer als enkele getuigen verstrekten de politie een goed signalement van de verdachte. In combinatie met het bekijken van de beelden van het cameratoezicht in de binnenstad van Maastricht, en met name de beelden gemaakt op de Markt en de Boschstraat te Maastricht waarop de mogelijke verdachte te zien was, kon de vermoedelijke identiteit van de verdachte achterhaald worden. In de loop van zondag 7 juli kon de vermoedelijke verdachte in het stadsdeel Havezate worden aangehouden. Hij is inmiddels in verzekering gesteld en zal aan de Officier van Justitie worden voorgeleid.

Maastricht/Gulpen-Wittem
De Sociale Recherche Maastricht / Heuvelland heeft een 38-jarige man uit Gulpen-Wittem aangehouden en in verzekering gesteld op verdenking van Valsheid in Geschrifte c.q. steunfraude.
De man ontving sinds oktober 2000 een bijstandsuitkering van de gemeente Gulpen-Wittem, terwijl hij een jaar lang had zwartgewerkt in een shoarmazaak annex pizzeria te Simpelveld zonder dit op te geven aan de gemeente Gulpen-Wittem. Hierdoor ontving hij ruim 10.000,- te veel aan uitkering. Dit bedrag zal worden teruggevorderd, en de uitkering van de man wordt met onmiddellijke ingang beëindigd. Bovendien wordt er door de Sociale Recherche Maastricht / Heuvelland proces-verbaal tegen de man opgemaakt. De man is inmiddels weer in vrijheid gesteld. Er volgt nog een strafrechtelijk onderzoek tegen de eigenaar van de shoarmazaak annex pizzeria.
(Opmerking: Persbericht opgemaakt door Sociale recherche Maastricht/Heuvelland. Alleen geplaatst door Regiopolitie Limburg-Zuid)

Deel: ' Politiebericht Limburg-Zuid Maastricht 08-07-2002 '
Lees ook