Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 14-05-2002 Persbericht district Heerlen overvallen opgelost (HP16.00) Dinsdag 14 mei 2002

Heerlen, overvallen opgelost:
Een rechercheteam van de politie in het district Heerlen heeft de afgelopen weken twaalf verdachten aangehouden die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij een of meerdere gewapende overvallen, een ramkraak en meerdere autodiefstallen. Drie van de aangehouden verdachten zitten nog steeds in gevangenhouding. Het onderzoek werd opgestart nadat op 8 maart 2002 en 21 maart 2002 twee gewapende overvallen plaatsvonden.
De eerste gewapende overval vond op 8 maart plaats op het personeel van een tankstation, gevestigd aan de Terhoevenderweg te Hoensbroek. De overvaller dwong een personeelslid onder bedreiging van een vuurwapen tot afgifte van het kasgeld en haar persoonlijke portefeuille, ten bedrage van enkele honderden euros. Na het in bezit krijgen van het geld verliet hij het tankstation en sprong buiten achter op een klaarstaande bromfiets waarop zijn kompaan zat te wachten.
Op 21 maart pleegde hetzelfde tweetal een gewapende overval op het personeel van een sigarenzaak gevestigd aan de Maastrichterlaan te Vaals. Twee overvallers bedreigden in de sigarenzaak het personeel met een vuurwapen. Ook mishandelden zij het personeel. Het tweetal ging er met de dagopbrengst vandoor. Zij vluchtten in een klaarstaande auto waarin een derde man zat te wachten. De gebruikte auto bleek een in Brunssum gestolen auto te zijn.
Door intensief speurwerk werd de identiteit van de drie betrokken overvallers bekend bij het uit tien rechercheurs bestaande onderzoeksteam.
Op 16 april 2002 werd onder leiding van de Rechter-commissaris en de Officier van Justitie op vijf plaatsen (drie in Heerlen, één in Brunssum en één in Landgraaf ) een doorzoeking in een woning ingesteld. Hierbij werden drie verdachten aangehouden in de leeftijd van 22, 23 en 32 jaar, allen woonachtig te Heerlen.

Uit het vervolgonderzoek bleek dat twee van de drie aangehouden verdachten ook verantwoordelijk waren voor het plegen van een gewapende overval op het personeel van een leerzaak aan de Schaesbergerweg te Heerlen. Deze overval vond plaats op 22 februari 2002. Het personeel werd tijdens de overval bedreigd met een mes terwijl de overvallers ook hier het personeel mishandelden. De buit bestond uit enkele honderden euros. Bij hun vlucht maakten de overvallers opnieuw gebruik van een ( andere ) in Brunssum gestolen personenauto.

Daarnaast hebben een aantal van de aangehouden verdachten een overval op een tankstation in de regio voorbereid welke echter niet tot uitvoering is gekomen.

Verder werd een in januari 2002 gepleegde inbraak in een woning aan de Siluurstraat te Heerlen opgelost. Hier ontvreemdde één van de aangehouden verdachten een kluis waarin enkele duizenden euros aanwezig waren. De kluis werd vervoerd op een bromfiets en elders door een andere verdachte opengemaakt.

Ook werd een ramkraak opgelost die op 21 februari van dit jaar plaatsvond bij een tankstation gevestigd In de Cramer te Heerlen. Hier werd met een auto de glazen toegangdeur van het tankstation geramd en werd een poging gedaan de aanwezige kluis te ontvreemden. Door een goede beveiliging mislukte de diefstal echter. Met lege handen moest de aftocht geblazen worden, veel schade achterlatend voor de beheerder van het tankstation.

In het verloop van het onderzoek zijn in het totaal, buiten de reeds vermelde drie verdachten, nog negen andere verdachten variërend in leeftijd tussen de 14 en 52 jaar aangehouden. Vrijwel alle verdachten zijn in verzekering gesteld geweest. Deze aangehouden verdachten zijn allen betrokken bij de gepleegde misdrijven waarbij zij ondersteuningshandelingen verrichtten. Van de buit heeft de politie weinig teruggevonden. Die hebben de verdachten vrijwel in zijn geheel er doorgedraaid.

Deel: ' Politiebericht Limburg-Zuid Maastricht 14-05-2002 '
Lees ook