Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 28-02-2003
Persberichten districten Heerlen/Kerkrade (HP 15.00) Vrijdag 28 februari 2003

Heerlen/Brunssum, aanhouding in drugsonderzoek.

De groep verdovende middelen van de politie in het district Heerlen heeft woensdagavond 26 februari 2003 meerdere verdachten aangehouden op grond van de Opiumwetgeving.
Leden van de groep verdovende middelen stelden naar aanleiding van meerdere klachten uit de woonomgeving van de Markiesstraat te Heerlen een onderzoek in naar het verhandelen van drugs vanuit een woning aan de Markiesstraat. De voorbije weken werden er ruim 20 personen aangehouden die allen een kort bezoek aan de woning hadden gebracht. Bij hun aanhouding bleken de aangehouden verdachten vrijwel allen drugs in de woning gekocht te hebben of ter plaatse gebruikt te hebben. De aangetroffen harddrugs (heroïne en cocaïne) betroffen gebruikershoeveelheden en verpakkingen tot een hoeveelheid variërend van 1 gram tot 8 gram. De meeste aangehouden verdachten waren van Duitse afkomst.
Woensdagavond 26 februari 2003 werden opnieuw acht personen aangehouden die eveneens drugs in de woning gekocht of gebruikt hadden. Meteen daarna deed de groep verdovende middelen in de woning een onderzoek. 10 gram heroïne werden bij de doorzoeking aangetroffen alsmede gebruikersartikelen en verpakkingsmaterialen. In de woning werden de twee bewoners een man en een vrouw aangehouden en kort daarna in de omgeving nog eens vier personen die verantwoordelijk waren voor de toelevering van de drugs naar de woning. Ook werd een onderzoek in een woning aan de Trichterweg in Brunssum gedaan. Bij de doorzoeking van deze woning werden resten van heroïne aangetroffen alsmede een afgesloten kluis. Na het openen van de kluis werd daarin ruim 450 gram heroïne aangetroffen. De acht aangehouden personen die een bezoek hadden gebracht aan de woning aan de Markiesstraat zullen in het kader van snelrecht vervolgd worden. De twee hoofdbewoners van de Markiesstraat alsmede de daarna aangehouden vier toeleveranciers van de drugs zijn allen in verzekering gesteld. Een daarvan is vandaag in vrijheid gesteld. Een tweede verdachte is in vreemdelingenbewaring gesteld, en de vier anderen worden vandaag voorgeleid aan de Officier van Justitie te Maastricht. De aangehouden en in verzekering gestelde verdachten variëren in leeftijd tussen de 27 en 20 jaar.

Merkelbeek, tabletteerinrichting XTC aangetroffen.

Op dinsdag 25 februari 2003 werd een onderzoek ingesteld naar aanleiding van informatie over de aanwezigheid van een vreemd apparaat in een loods aan de Misweg te Merkelbeek. Dit onderzoek werd gedaan door het team Grensoverschrijdende Criminaliteit (GOC) van de Koninklijke Marechaussee gestationeerd aan het politiebureau in Heerlen.
In een aparte afgesloten ruimte binnen de loods werd een tabletteermachine met daarop resten van amfetamine / XTC. Daarnaast werden 5 vaten met wit poeder alsmede een groot aantal stempels aangetroffen die daarop in beslaggenomen werden. Van de inhoud van de vaten zijn monsters genomen die voor verder onderzoek en vaststelling van de stof gezonden zijn naar het Nederlandse Forensisch instituut te Rijswijk.
Een tweetal inwoners van Munstergeleen bleken de gebruikers van de loods te zijn. In overleg met de Officier van Justitie en de Rechter Commissaris in Maastricht werd in de avonduren van woensdag 26 februari door het GOC team een inval gedaan in een woning aan de Smedenstraat en de Burgemeester Smeetsstraat in Munstergeleen. De mannelijke verdachte de bewoner van het bewuste pand aan de Smedenstraat ging er vandoor toen het pand door het team werd betreden en vluchtte naar een aangrenzende woning alwaar hij alsnog aangehouden werd.
De tweede verdachte wonende aan de Burgemeester Smeetsstraat was ten tijde van de inval niet aanwezig. Hij werd later die avond in Geleen aangehouden.
Bij de doorzoekingen van beide woningen werden onder andere administratieve bescheiden, geld, GSM, een wapenstok met ingebouwde traangas spuitbus in beslag genomen.
Beide aangehouden mannen werden vrijdag 28 februari geleid voor de Officier van Justitie in Maastricht.

Kerkrade, hennepkwekerij aangetroffen.
Donderdagmiddag 27 februari 2003 heeft de politie na een brandmelding in een woning aan de Kerkradersteenweg te Kerkrade een hennepkwekerij aangetroffen.
De brand in de woning was rond 13.00 uur ontstaan op een van de slaapkamers vermoedelijk na een kortsluiting in een computer die na een luide knal in brand vloog. De gewaarschuwde brandweer bluste de brand.
In de woning werd door de politie in de kelderverdieping een hennepkwekerij aangetroffen welke bestond uit 100 hennepplanten die beschenen werden door meerdere groeilampen. Verder trof de politie een koolstoffilter, transformatoren, ventilatoren, groeimiddelen en een hygrometer aan. Na monsterneming van de hennepplanten en na overleg met de Officier van Justitie werd de gehele kwekerij ontmanteld. Tegen de bewoonster werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerlen, twee winkeldievegges aangehouden.
De politie heeft donderdagavond 27 februari 2003 twee vrouwen aangehouden nadat deze door personeel van een winkel gevestigd aan de Saroleastraat te Heerlen werden betrapt bij een winkeldiefstal waarbij gebruik gemaakt werd van een geprepareerde tas. Het tweetal verliet donderdagavond omstreeks 18.20 uur de kledingwinkel aan de Saroleastraat. Bij het verlaten van de winkel trad het alarm van de beveiligingspoortjes inwerking en zag het personeel dat beide dames een tas bij zich droegen waaruit enkele kledingstukken staken. Bij hun aanhouden verzette een van beide dames zich nadat deze te horen kreeg dat de politie gewaarschuwd werd. Daarbij beet een van de vrouwenj in de handen van een beveiligster die door het winkelpersoneel geïnformeerd en ter assistentie geroepen was. Ook sloeg zij in het gezicht van de beveiligster. Deze wist toch de winkeldievegge ter plaatse te houden tot de komst van de gewaarschuwde politie. Beide winkeldievegges werden door de politie aangehouden waarna zij voor verder onderzoek aan het bureau werden ingesloten. De gebruikte tas bleek een geprepareerde tas te zijn die het alarm van de beveiligingspoortjes voorkomt. Het tweetal, 37 jaar en afkomstig uit Amsterdam en 44 jaar en woonachtig te Heerlen is in verzekering gesteld.

Kerkrade, dronken automobiliste verzet zich bij aanhouding. De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 36-jarige automobiliste uit Kerkrade aangehouden omdat zij onder invloed van drank een auto bestuurde. De agenten zagen de automobiliste over de Akerstraat rijden waarna een controle volgde. Bij het eerste contact met de bestuurster bleek zij naar alcohol te ruiken, welk alcoholgebruik bevestigd werd door een alcoholblaastest. Tijdens haar aanhouding verzette de vrouw zich en schold de agenten gedurende de hele rit naar het bureau uit. Aan het politiebureau wees de ademanalyse een uitslag aan van bijna 1.2 promille. Haar rijbewijs bleek enige dagen eerder reeds ingevorderd te zijn omdat zij toen ook onder invloed een auto bestuurde. Opnieuw werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed. .

Deel: ' Politiebericht Limburg-Zuid Maastricht 28-02-2003 '
Lees ook