Politiebericht

Korps: Groningen, plaats: Diverse 07/11/99

Persberichten provincie Groningen/
Zondag 11 juli 1999

Dagelijkse berichten districten West, Noord, Miden en Oost

Oosterwijtwerd: Dodelijk ongeval met speedboot
Zaterdagmiddag, omstreeks 15.30 uur, is een 27-jarige vrouw uit Oosterwijtwerd om het leven gekomen bij een dodelijk ongeval met een speedboot op de Oosterwijtwerdermaar, tussen Oosterwijtwerd en Leermens, gemeente Loppersum. Het slachtoffer zat met drie anderen in de boot, haar 32-jarige vriend met wie ze samenwoonde, een 43-jarige man en een 42-jarige vrouw, allen uit Oosterwijtwerd. Door nog onbekende oorzaak sloeg het vaartuig op een recht gedeelte van de maar, die ter plaatse ongeveer tien meter breed is, over de kop waarbij de inzittenden deels in het water en deels op de wal en de beschoeiing terechtkwamen. Het slachtoffer is ter plaatse aan haar verwondingen overleden. Haar vriend en de 43-jarige bestuurder van de boot raakten zwaar gewond en zijn overgebracht naar het AZG te Groningen. Zij zijn echter wel buiten levensgevaar. De 42-jarige vrouw raakte niet gewond. Zij kon op eigen kracht op de wal komen en hulp halen bij een eetcafé, enkele honderden meters verderop. De vrouw verkeerde later in een s

hocktoestand en is in verband daarmee overgebracht naar het Delfzichtziekenhuis in Delfzijl. Nadat de vrouw het ongeval meldde bij het café voeren direct enkele mannen naar de plaats van het gebeurde. Zij verleenden eerste hulp aan de slachtoffers. Voor het vaststellen van de definitieve oorzaak zal eerst gesproken moeten worden met de schipper, genoemde 43-jarige man en overige getuigen. De toegestane snelheid voor motorboten in de maar is maximaal 6 km/h. De politie sluit niet uit dat de schipper wel sneller heeft gevaren dan 6 km/h. De boot is overgebracht naar een bewaarplaats van de politie en zal door de technische recherche worden onderzocht.
Van de schipper is een bloedproef afgenomen. De politie heeft dit laten doen als standaard procedure. Pas na het analyseren van het monster in een laboratorium zal kunnen blijken of de schipper wel of niet alcohol heeft gebruikt. Dit duurt circa tien dagen. In het dorp Oosterwijtwerd waren zaterdag dorpsfeesten gaande. Er waren daarom veel mensen in en om eerder genoemd café aanwezig. Onder hen heerste een grote verslagenheid na het bekend worden van het ongeval. Het feest is vervolgens ook direct afgelast. De speedboot was door de dorpsvereniging ingezet voor het verzorgen van een aantal vaartochten over de Oosterwijtwerdermaar. De tochten gingen van het café naar Leermens en daarna weer terug naar het café. Het onderzoek zaterdag en het vervolgonderzoek wordt in gezamenlijkheid uitgevoerd door de basiseenheid Uithuizen van Regiopolitie Groningen en door de waterpolitie uit Delfzijl van het Korps Landelijke Politiediensten.

Baflo: Rijden onder invloed
De politie heeft zaterdagavond een 66-jarige man uit Baflo bekeurd wegens het rijden onder invloed in een auto. De politie trof de man aan op de M. Meekhofstraat in Baflo. De uitslag van de ademtest was 815 ugl. Aan de man is een rijverbod uitgereikt van 10 uren en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Meedhuizen: Rijden zonder geldig rijbewijs
De politie heeft zaterdagavond een 30-jarige man uit Westerlee bekeurd voor het rijden in een auto terwijl zijn rijbewijs ongeldig is verklaard. Het viel surveillerende agenten op dat de man plotseling een andere richting op ging, kennelijk na het opmerken van de politieauto. Omdat de man geen rijbewijs kon tonen gaven de agenten hem gelegenheid die te tonen. Hij ging naar een woning in Wagenborgen en parkeerde daar de auto. Na enig wachten bleek de man er vandoor te zijn gegaan. Vervolgens is zijn auto in beslag genomen en overgebracht naar het politiebureau in Delfzijl. Verder bleek dat de man een valse naam aan de agenten had opgegeven. Ook bleek de APK van zijn auto te zijn vervallen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Delfzijl: Wateroverlast
In verband met wateroverlast in een woning in de Kustwegflat in Delfzijl heeft de politie zich de toegang verschaft tot de betreffende woning. Het water liep naar beneden en liep bij de onderburen door de meterkast. Nadat op aanbellen en kloppen niet werd gereageerd, ging de politie het huis binnen. De bewoner, een 63-jarige man, bleek nog in de woning aanwezig te zijn. In de douche bleek een waterkraan open te staan en het water liep door de hele woning. De kraan is vervolgens dicht gedraaid. Enige uren later zou de politie opnieuw ter plaatse gaan samen met een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, om de toestand van de man te beoordelen. Na aankomst bleken er opnieuw kranen open te staan. Vervolgens is de man aangehouden voor eigen en eens anders veiligheid. De man is vervolgens overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis.

Delfzijl: Rijden onder invloed
Zaterdagmorgen heeft de politie een 39-jarige man uit Delfzijl aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De man reed daarmee over de Singeldwarsstraat in Delfzijl. De uitslag van zijn ademtest was 885 ugl, ongeveer 2.0 pro mille. Aan verdachte is een dagvaarding uitgereikt. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook een 25-jarige man uit Delfzijl is bekeurd voor het rijden onder invloed. Hij reed op een onverlichte brommer over de Kustweg in Delfzijl. De uitslag van zijn ademtest was 470 ugl (1.1 pro mille). Hen is een boete uitgereikt van fl. 585,--.
Verder is nog een 21-jarige man uit Delfzijl bekeurd voor het rijden onder invloed. De man reed in een auto over de Hogelandsterweg in Delfzijl en werd daar staande gehouden. De uitslag van zijn ademtest was 305 ugl (0,7 pro mille). Hem is een boete opgelegd van fl. 390,--.

Veendam: Aanhouding inbreker
Naar aanleiding van een melding ter zake een poging tot inbraak in de Meezenbroekstraat in Veendam, is een nader onderzoek ingesteld. Ter plaatse was de dader niet meer aanwezig. Op aanwijzing van een getuige kon de politie even later een 23 jarige man uit Veendam aanhouden op de Minervastraat in Veendam. In de bosjes lag een damesfiets. Nagegaan wordt of deze ook van diefstal afkomstig is. Verdachte is voor nader onderzoek ingsloten.

Wildervank: Aanrijding letsel
In de nacht van zaterdag op zondag is een verkeersongeval letsel gebeurd op de kruising Kielsterachterweg met de Bareveldstraat in Wildervank. Een 24-jarige man uit Eexterveenschekanaal reed op zijn fiets zonder licht als eerste van een groepje van 5 personen. Op de kruising stak hij over zonder te letten op het overige verkeer. Een 40-jarige man uit Beilen reed met zijn auto over de Kielsterachterweg en had betrokkene in het geheel niet zien naderen, waarna de fietser werd geschept. Na onderzoek en behandeling in het Refajaziekenhuis kon de fietser weer huiswaarts keren. De auto en de fiets werden behoorlijk beschadigd.

Veendam: Man aangehouden wegens bezit mes
In de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politie het bericht dat er een vechtpartij zou zijn aan de Kerkstraat in Veendam. Ter plaatse bleek niet direct was er aan de hand was. Even later zagen de agenten een 26-jarige man uit Zuidbroek met een mes lopen zwaaien. De man is vervolgens aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De man bleek verder nog een viertal XTC pillen in zijn bezit te hebben, die ook in beslag genomen zijn. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Stadskanaal: Verkeersongeval letsel
Zaterdagmiddag om 14.00 uur is een ongeval gebeurd op de kruising Exloerweg met de 2e Boerendiep in Stadskanaal. Een 28-jarige vrouw uit Musselkanaal verleende op het kruispunt geen voorrang aan een van links komende auto, bestuurd door 52-jarige man uit Woldendorp. Als gevolg van de botsing liepen vijf inzittenden van de auto?s letsel op en zijn naar het Refajaziekenhuis overgebracht. De 28-jarige vrouw heeft onbekend letsel. Eén van haar twee kinderen van 3 en 5 jaar hen liep oogletsel op, de andere een schram op een arm. De 52-jarige man liep rugletsel op, zijn 49-jarige vrouw een gekneusde rechterbeen.

Voor nadere informatie, afdeling voorlichting, tel. 050-5995010 (M. Joostens)

Deel: ' Politiebericht provincie Groningen '
Lees ook