Politiebericht

Korps: Groningen, plaats: Groningen 07/11/99

Persberichten stad Groningen/
Zondag 11 juli 1999

Dagelijkse berichten district Groningen / Haren

Groningen: Man bekent overval
De 31-jarige man uit Groningen die vrijdagavond is aangehouden op verdenking van het plegen van een overval op 3 juli op een supermarkt aan het Helperplein in Groningen, heeft de overval bekend. Verdachte kreeg spijt van zijn daad en meldde zich vrijwillig bij de politie. De bij de overval gebruikte neprevolver heeft hij ergens in het water gegooid en is niet meer te achterhalen. Een deel van het bij de overval buitgemaakte geld heeft verdachte aan de politie afgedragen. Dit geld is in beslag genomen. Verdachte zal mogelijk maandag of dinsdag worden voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter commissaris. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Groningen: Tasjesdieven bekennen diefstal
De twee tasjesdieven 19 en 22 jaar uit Groningen, die op de Laan van de Vrijheid in Groningen een 44-jarige vrouw beroofden van haar handtas met inhoud, hebben een bekentenis afgelegd. De verdachten werden door de echtgenoot van benadeelde, een automobilist en enkele omstanders aangehouden. Na verhoor bekenden verdachten hun aandeel aan de zaak. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Groningen: Doorrijden na ongeval en diefstal portemonnaie In de nacht van vrijdag op zaterdag is een 25-jarige man uit Assen met zijn personenauto op de Korreweg in Groningen tegen een geparkeerde auto gebotst. Beide voertuigen raakten daardoor zwaar beschadigd. Na de botsing reed verdachte aanvankelijk weg van die plaats zonder zijn identiteit bekend te maken. Korte tijd later trof de politie de doorgereden personenauto aan op een parkeerplaats aan De Karre in Groningen. Verdachte meldde zich zaterdag aan het eind van de middag aan het politiebureau. Hij legde een bekennende verklaring af. Tijdens het verhoor was verdachte vergeten zijn portemonnaie met daarin zijn rijbewijs mee te nemen uit de wachtkamer in het politiebureau. Korte tijd later ontdekte hij dat zijn portemonnaie was weggenomen. Even later trof hij deze aan tussen aldaar liggende tijdschriften. Daaruit was ruim honderd gulden aan geld weggenomen. In de wachtkamer zat een 29-jarige man uit Groningen die aangifte zou doen terzake portemonaie roof, een dag eerder. Omdat deze persoon alléén in de wachtkamer aanwezig was geweest, werd hij aangemerkt als verdachte van de diefstal. Uit onderzoek bleek hij in het bezit was van de bankbiljetten die uit de portemonaie van aangever werden vermist. De man is aangehouden en voor nader verhoor ingesloten.

Groningen: Verkeerscontrole
Met behulp van de videomotor heeft een motorrijder van de politie verschillende overtredingen kunnen vaststellen. Het gat om te snel rijden met minimaal 25 kilometer per uur overschrijding (7x), het rijden over een verdrijvingsvak (2x), het inhalen terwijl de bestuurder zelf werd ingehaald (1x), kleven (2x) en keren op een autoweg (1x). Tegen de overtreders wordt proces-verbaal opgemaakt. Een Franse overtreder moest ter plaatse fl. 540,-- betalen voor de door hem geplaagde overtreding. Hij reed met zijn auto tot drie maal toe op zeer korte afstand (3 meter) achter een voorganger bij een snelheid van 73 km/h. Verder reed hij op plaatsen waar 80 mag worden gereden 110 km/h.

Groningen: Diefstal personenauto
Zaterdagmorgen deed een inwoner uit Groningen aangifte ter zake diefstal van haar personenauto. De auto was in de nacht van vrijdag op zaterdag weggenomen uit de Couperusstraat in Groningen. Het gaat om een grijze Opel Kadett.

Groningen: Verkeersongeval met alcoholgebruik
Zaterdagavond is een verkeersongeval gebeurd op de Ruischerwaard in Groningen. Een bromfietser, een 19-jarige jongen uit Ten Post, reed met behoorlijke snelheid over de Ruischerwaard en verleende een automobilist geen vrije doorgang. Vervolgens werd de auto van deze betrokkene, een 28-jarige man uit Groningen, door verdachte aangereden. Verdachte en de door hem vervoerde passagier droegen geen helm. Tevens verkeerde verdachte onder invloed van alcohol. Van hem is een blaastest afgenomen. De uitslag daarvan is 405 ugl. Tegen verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: Snelkraak bouwmaterialenhandel
Zaterdagavond, omstreeks 20.50 uur, is een snelkraak gepleegd bij een bouwmaterialenhandel aan de Friesestraatweg in Groningen. Een verdachte was met een stationcar tegen de gevel van het pand gereden en had daaruit vermoedelijk iets weggenomen. De politie kreeg de melding van getuigen, die daarbij ook gegevens over het gebruikte voertuig doorgaven. Kort na de melding signaleerde een surveillance-eenheid van de politie het voertuig op de Van der Hoopstraat in Groningen. De verdachte kon vervolgens door de agenten worden aangehouden. Het gaat om een 30-jarige man uit Groningen. In de auto lagen drie dozen met daarin electrische gereedschappen, afkomstig uit eerder genoemde winkel. Verder bleek dat de auto, een Opel Vectra Caravan, vrijdagavond is gestolen vanaf het terrein van een autogarage aan het Sontplein in Groningen. De sleutels waren per ongeluk in de auto blijven zitten, waarna de auto door vermoedelijk verdachte is weggenomen. Door de snelkraak is de auto aan de achterzijde beschadigd geraakt. Ook aan

de gevel van het pand ontstond schade. Tijdens zijn aanhouding bleek verdachte onder invloed te zijn van alcohol houdende drank. Van hem is een blaastest afgenomen. De uitslag daarvan is 420 ugl. Hiervoor is aan de man een dagvaarding uitgereikt en is hem een boete opgelegd van fl. 700,--. Voor de overige feiten wordt nader proces-verbaal opgemaakt. Verdachte is voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau in Groningen.

Groningen: Rijden onder invloed
In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie proces-verbaal opgemaakt ter zake rijden onder invloed tegen een 22-jarige man uit Groningen. De man reed in een auto over de Amkemaheerd in Groningen. De uitslag van zijn ademtest was 530 ugl. Aan verdachte is een dagvaarding uitgereikt en een boete van fl. 900,--. In dezelfde nacht is ter zake rijden onder invloed proces-verbaal opgemaakt tegen een 23-jarige man uit Groningen. Hij slingerend op een bromfiets over de Oosterstraat in Groningen. Bij controle rees verdenking van alcoholgebruik. De uitslag van de ademtest was 680 ugl. Aan verdachte is een rijverbod opgelegd van 8 uren. Hem is een boete uitgereikt van fl. 585,--. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Groningen: Aanhouding jongens in gestolen auto
In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie drie jongens aangehouden. Het gaat om een jongen uit Groningen (leeftijd onbekend) en twee jongens van 16 en 18 jaar. De aanleiding was als volgt. Op het Damsterdiep in Groningen stond een politieman met de door hem bestuurde hondenauto aan de rechterzijde van de weg geparkeerd op het Damsterdiep in Groningen. Op een gegeven moment passeerde een personenauto hem zo dicht dat de linkerbuitenspiegel er af werd gereden. De auto, een grijze Opel Kadett, die naar later bleek in de nacht van donderdag op vrijdag in Veendam was ontvreemd, reed zonder te stoppen weg van de plaats van aanrijding. De achtervolgde politieman in de hondenauto gaf de bestuurder een stopteken, waaraan hij niet voldeed. Op de Turfsingel reed de bestuurder van de Kadett kennelijk opzettelijk tegen een andere auto aan, die hem in de weg reed. Hierdoor ontstond ook aan dit voertuig behoorlijke schade. Vervolgens reed de Kadett weer verder en trachtte de achtervolgende politieauto af te schudd

en. Hierna reed de bestuurder van de Kadett met hoge snelheid over verschillende wegen in Groningen, daarbij verschillende verkeersovertredingen makend. Weer op het Damsterdiep aangekomen ter hoogte van sluizen trachtte een te hulp geroepen politieauto met optische en geluidssignalen de weg voor de Kadett te versperren. De bestuurder passeerde echter de politieauto en reed verder. Nadat er nog twee politieauto?s met signalen naderden, sloeg veradchte rechtsaf richting Oliemuldersweg. In de bocht naar rechts, waar de bestuurder bijna de macht over het stuur verloor, reed de nog steeds achtervolgdende politieman met hondenauto tegen de rechtervoorportier van de Kadett aan. Hierna kwam de auto tot stilstand, waarna de bestuurder en een passagier trachtten te ontkomen. Aanvankelijk lukte dit ook wel, maar na enig speurwerk van een politiehond kon één verdachte worden aangehouden. Het betrof genoemde 16 jarige jongen. De bestuurder van de auto, de 18-jarige jongen en de andere passagier, de jongen uit Groningen, w

erden even later door politiemensen op het Damsterdiep aangehouden. Bij controle in het rijbewijsregister bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een rijbewijs. De auto bleek inderdaad in Veendam te zijn gestolen. Alle verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Voor nadere informati, afdeling voorlichting, tel. 050-5995010 (M. Joostens)

Deel: ' Politiebericht stad Groningen '
Lees ook