Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 25-06-2002 Persberichten district Lekstroom, 10.20 uur

Campagne tegen rijden zonder helm

NIEUWEGEIN Op dinsdag 21 mei jl. ging in Nieuwegein de verkeersveiligheidscampagne van start onder het motto: Beter je haar, dan je hoofd in de war . De campagne wordt gevoerd tegen bromfietsbestuurders die zonder helm op het hoofd een bromfiets besturen. De campagne duurt een half jaar. Aan de campagne nemen deel: het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht (R.O.V.), de gemeente Nieuwegein, het Bureau Verkeer Onder Controle (B.V.O.C.) van de Politie Regio Utrecht en de wijkpolitie van district Lekstroom in Nieuwegein.

Doelstelling:
De doelstelling van de campagne is om de verkeersveiligheid te verhogen door de jongeren bewust te maken van de draagplicht van een deugdelijke helm.

Resultaat van een maand controle:
Tijdens de eerste maand van de campagne werden ongeveer 400 bromfietsbestuurders in Nieuwegein gecontroleerd. De controles werden uitgevoerd door het Bureau Verkeer Onder Controle, de wijkpolitie en de Noodhulp van Nieuwegein. Van dit aantal gecontroleerde bromfietsen bleek in 51 gevallen dat er geen helm gedragen werd door de bestuurder en/of passagier. Zij kregen een bekeuring van 40.

Motorrijder schrikt

NIEUWEGEIN Op dinsdag 25 juni is een motorrijder bij een ongeval gewond geraakt.

Rond 08.50 uur reed een 23-jarige automobilist uit Utrecht over de Symfonielaan, komende vanaf de Blauwe brug en gaande in de richting van de A.C. Verhoefweg. Tegelijkertijd reed een 30-jarige motorrijder uit Zevenhuizen in tegenovergestelde richting.

Op het kruispunt met de Blokhoeve wilde de automobilist omkeren. De motorrijder schrok daar zo van, dat hij vol in de remmen ging en vervolgens ten val kwam. De automobilist bevond zich op dat moment nog niet op het weggedeelte waar de motor reed. De motorrijder is met pijnklachten in zijn schouder per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht.

Aanrijding

NIEUWEGEIN Op dinsdag 25 juni raakte een automobilist gewond bij een aanrijding tussen twee auto`s.

Rond 13.15 uur reed een 21-jarige automobilist uit Nieuwegein over de Richterslaan, komende uit de richting van de de Sluyterslaan en gaande in de richting van de A.C. Verhoefweg. Achter hem reed een 31-jarige automobilist uit Nieuwegein. Ter hoogte van het benzinestation week de 21-jarige automobilist naar rechts uit en maakte vervolgens een U-bocht (keerde) naar links. Daarbij botsten beide voertuigen op elkaar.

De 21-jarige bestuurder is met klachten aan zijn hoofd per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht. Zijn auto moest worden weggesleept.

Verkeerscontroles

VIANEN / HOUTEN / NIEUWEGEIN De politie heeft op dinsdag 25 juni op meerdere plaatsen verkeerscontroles gehouden.

Op de Heldingse Achterweg in Vianen werd van 10.00 uur tot 11.15 uur gecontroleerd. Acht bestuurders reden harder dan de toegestane 50 km/u. De hoogste snelheid bedroeg 71 km/u. Tevens werden vier bestuurders bekeurd voor het niet dragen van de autogordel.

Van 11.30 uur tot 12.30 uur werd gecontroleerd op de Rondweg in Houten. Zeventien bestuurders werden bekeurd omdat zij te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 91 km/u. Zestien bestuurders hadden de autogordel niet om.

Tussen 13.30 uur en 15.15 uur vond een gordelcontrole op de Noordstedeweg in Nieuwegein plaats. Van de 87 gecontroleerde voertuigen bleken 18 inzittenden geen gebruik te maken van de autogordel. Zij werden bekeurd.

Op de Schalkwijksweg in Houten werd van 16.30 uur tot 17.30 uur op de draagplicht van de gordel gecontroleerd. Twaalf bestuurders werden bekeurd.

Vechtpartij
VIANEN Op dinsdag 25 juni was er een vechtpartij en viel een man door een ruit op het winkelcentrum aan de Vijfheerenlanden.

Rond 15.05 uur kreeg de politie de melding van een massale vechtpartij op het winkelcentrum en ging daar met meerdere eenheden naar toe. Ter plaatse waren de gemoederen al bedaard, maar bleek wel een ruit van een zaak te zijn vernield. Aan de hand van het signalement van de verdachten werden even later op de Elzenlaan een 20-jarige jongeman uit Vianen en op de Aime Bonnastraat een 19-jarige jongeman uit Vianen aangehouden.

De 20-jarige verklaarde op het winkelcentrum ruzie met een andere jongen te hebben gekregen. Daarbij waren klappen gevallen. Meerdere mensen bemoeiden zich met de vechtpartij, waardoor deze escaleerde. De 19-jarige jongeman verklaarde geprobeerd te hebben beide partijen te scheiden, waarbij hijzelf tegen een ruit viel. De ruit ging daarbij aan diggelen. De vechtpartij werd daarop direct gestaakt. Daarna liepen de betrokkenen weg. De 20-jarige liep een bloedneus op. De 19-jarige jongeman verklaarde bereid te zijn de schade aan de ruit te vergoeden. Door de politie wordt onderzocht wat er precies is gebeurd.

Voetbalfeestje
IJSSELSTEIN Op dinsdag 25 juni vierden de opvarenden van een Duits jacht een luidruchtig voetbalfeestje.

Rond 21.40 uur kreeg de politie klachten over een luidruchtig feestje aan boord van een jacht dat aan het Hazenveld aangemeerd lag. Ter plaatse vierden de Duitse opvarenden de voetbaloverwinning op Zuid Korea. Op verzoek van de politiemensen werd het een stuk rustiger aan gedaan.

Bromfietscontrole
NIEUWEGEIN Op dinsdagavond 25 juni heeft de politie naar aanleiding van klachten van omwonenden over rondscheurende bromfietsen een controle op de Zeisterveste gehouden.

In één uur tijd werden achttien bekeuringen uitgeschreven voor o.a. het niet dragen van de helm, rijden op het fietspad (i.p.v. op de rijbaan), bestuurder jonger dan 16 jaar en het niet verzekerd zijn. Tevens werden drie bromfietsen in beslag genomen omdat zij niet waren verzekerd. De politiemensen kregen zeer positieve reacties van meerdere omwonenden.

Deel: ' Politiebericht Utrecht district Lekstroom 26-06-2002 '
Lees ook