Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 27-02-2003 Persberichten district Rijn & Venen, 10.20 uur

Verkeerscontroles

WOERDEN / MONTFOORT / MAARSSEN / ABCOUDE / BREUKELEN -Op woensdag 27 februari heeft de politie op meerdere plaatsen verkeerscontroles gehouden.

Tussen 11.00 uur en 12.00 uur werd gecontroleerd op de Spoorlaan in Woerden. Veertien bestuurders werden bekeurd omdat zij geen gordel droegen.

Op de Provincialeweg in Montfoort werd van 11.00 uur tot 11.45 uur gecontroleerd. Vier bestuurders werden bekeurd omdat zij geen gordel droegen en een bromfietser kreeg een bekeuring omdat hij zijn helm niet op had.

Bij een controle in de ochtenduren op de Spoorlaan in Woerden werden vijf bestuurders bekeurd voor het niet dragen van de autogordel, één voor het niet handenvrij bellen en één voor het onnodig voeren van mistverlichting.

Bij controles in de ochtenduren op de Sweserengseweg en de Maarssenbroekse Slag in Maarssen en op de Burgemeester des Tombeweg in Abcoude werden 34 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, één voor een verlopen APK en één voor het niet handenvrij bellen.

Bij een in de middag gehouden controle op de Burgemeester des Tombeweg in Abcoude werden bekeuringen uitgeschreven voor: niet dragen van de autogordel (11), te snel rijden (5, hoogst gemeten snelheid 73 km/u), verlopen APK (1), niet tonen rijbewijs (1) en niet goed bevestigde losbreekreminrichting van aanhangwagen (1).

Bij een tussen 14.15 uur en 15.40 uur op de Breukelerwaard in Breukelen gehouden controle werden zeven automobilisten bekeurd voor het niet dragen van de autogordel, één voor een verlopen APK en één voor het niet handenvrij bellen.

Bewapende jongen

MAARSSEN Op woensdag 26 februari werd een jongen met een wapen aangehouden

Rond 17.00 uur kreeg de politie de melding dat op het winkelcentrum Bisonspoor twee jongens liepen, waarvan er één een pistool in zijn broeksband zou hebben. Twee politie-eenheden gingen ter plaatse en zagen de beide verdachten lopen. De jongens, 17 en 18 jaar oud en afkomstig uit Maarssen, werden aangesproken en gecontroleerd. De 17-jarige jongen bleek een luchtdrukwapen bij zich te hebben en werd aangehouden.

De jongen verklaarde tezamen met zijn 18-jarige vriend op straat met propjes papier en niet met bukskogeltjes te hebben geschoten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij deed afstand van het luchtdrukwapen.

Inbreker aangehouden

WOERDEN Op woensdag 26 februari werd een inbreker aangehouden na een achtervolging.

Rond 20.00 uur kreeg de politie van een getuige de melding van een inbraak in een woning aan de Gedempte Binnengracht. De getuige had een verdachte auto in de omgeving zien staan.

Een politieman zag de verdachte auto even later rijden op de Wilhelminaweg en zag dat er zich drie personen in de auto bevonden. De auto stopte op de Prins Hendrikkade en de verdachten stapten uit. Bij het zien van de politieman gaat het drietal er te voet vandoor. Door meerdere politie-eenheden wordt een onderzoek in de omgeving ingesteld. Daarbij wordt één van de verdachten, een 39-jarige man met een vooralsnog onbekende woon- of verblijfplaats, op de Wagenstraat aangehouden. Tijdens hun vlucht hadden de verdachten enige gestolen sieraden onder een geparkeerde auto gegooid. Deze zijn door de politie veiliggesteld.

In de auto werden de nodige inbrekerswerktuigen en gestolen goederen aangetroffen. Deze bleken afkomstig van de inbraak in de woning aan de Gedempte Binnengracht. De auto en goederen zijn in beslag genomen. De verdachte is in het politiebureau ingesloten. Naar de andere verdachten wordt een onderzoek ingesteld.

Twee mannen aangehouden

WOERDEN Een 46-jarige man uit Hellevoetsluis en een 36-jarige man uit Nieuwegein zijn in de nacht van zaterdag op zondag 23 februari aangehouden op de Hogewoerd. De Hellevoetsluiser werd verdacht van openlijke geweldpleging, niet voldoen aan bevel of vordering en mishandeling van een politieman. De Nieuwegeiner werd verdacht van het niet voldoen aan bevel of vordering.

Een surveillerende politieman werd kort na middernacht op de Molenstraat aangesproken door een 41-jarige man uit Woerden. De Woerdenaar verklaarde dat hij zojuist was mishandeld door een man. De politieman nam de Woerdenaar mee in de surveillance-auto en zij zagen vervolgens op de Hogewoerd de bewuste man lopen waarop hij werd aangehouden.

De 46-jarige aangehouden man uit Hellevoetsluis bleek echter deel uit te maken van een groep van ongeveer 40 personen. Die waren het niet eens met de aanhouding en gingen zich er mee bemoeien. Inmiddels lukte het enkele assisterende politiemensen met grote krachtsinspanning wel om de aangehouden man in de politieauto te plaatsen, maar in deze schermutseling zag de man nog wel kans een politieman een vuistslag in het gelaat te geven. Kort daarna kwam een groot deel van de groep verhaal halen bij de politieauto en trachtte meerdere personen de man weer uit de politieauto te trekken. Bij het duw- en trekwerk dat vervolgens ontstond, raakten een aantal autos en fietsen beschadigd.

Daar de situatie erg bedreigend begon te worden voor de aanwezige politiemensen werd assistentie gevraagd. Met behulp van onder meer politiemensen met surveillancehonden en door het gebruik van pepperspray, kon de groep op afstand worden gehouden en werd ook de Nieuwegeiner aangehouden. De rest van de groep werd Woerden uitgeleid, waarna de rust terugkeerde.

De 46-jarige man uit Hellevoetsluis is op woensdag 26 februari voorgeleid bij een officier van justitie in Utrecht. De man uit Nieuwegein kreeg op maandag 24 februari een dagvaarding uitgereikt en zal zich later moeten verantwoorden bij de rechtbank Utrecht. De politie onderzoekt of er nog meer aanhoudingen verricht kunnen worden.

Automobilist alsnog aangehouden
LOENEN Op vrijdag 21 februari werd in Lelystad een 40-jarige man zonder vast woon- of verblijfadres aangehouden die afgelopen 5 februari op de carpoolplaats in Loenen bij een verkeerscontrole wist te ontkomen.

Bij die controle bleek dat de man mee moest naar het bureau. Hij werd gezocht voor het uitzitten van een straf van drie maanden wegens het vier maal verlaten van plaats ongeval. De man gaf echter opzettelijk gas en de controlerende politieman werd enkele meters meegesleurd. Hij raakte daarbij licht gewond aan schouder en voet. De man reed zonder verlichting de rijksweg A2 op in de richting van Utrecht en wist via de afslag Breukelen te ontkomen. Zijn naam was echter wel bekend, maar de man was niet te traceren omdat hij geen vast woon- of verblijfadres had.

Afgelopen vrijdag 21 februari werd de man aan de kant gezet bij een verkeerscontrole in Lelystad. Maar ook hier ging de man er vandoor en volgde een wilde achtervolging. Bij deze achtervolging reed de man opzettelijk in op een politievrouw die daarbij ondersteboven werd gereden. Zij kwam er wonderwel met relatief licht letsel vanaf. De auto waarin de man reed, bleek gestolen te zijn in Weesp.

De man werd voorgeleid bij een officier van justitie in Zwolle en vervolgens op last van de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De politie Rijn & Venen stelt in samenspraak met de politie Lelystad een nader onderzoek tegen de man in.

Deel: ' Politiebericht Utrecht district Rijn & Venen 27-02-2003 '
Lees ook