Politiebericht Venlo 30-07-2001
Mediaberichten 30 juli (laatste berichten)

Nepwapens, verboden speelgoed

VENLO Veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. Het gaat er dan om dat deze wapens volgens de Wet Wapens en Munitie geschikt zijn voor bedreiging of afdreiging. Vooral in Spanje, maar ook elders worden deze nepwapens veel te koop aangeboden en tijdens de vakantietijd willen vooral jongeren nogal eens zon neppistool aanschaffen. Eenmaal in Nederland terug beseft de eigenaar dan niet dat hij strafbaar is.

Vrijwel alle nepwapens die in het buitenland te koop zijn, vallen volgens de Nederlandse wetgeving onder het begrip vuurwapens. Ze worden genoemd in artikel 2, categorie I van de Wet Wapens en Munitie. Deze wet kent een a en een b-lijst, waarin een groot aantal wapens met naam en type worden genoemd. Daarnaast bepaalt de wet dat alle voorwerpen die wat hun vorm, afmeting en kleur betreft een sprekende gelijkenis vertonen met bestaande vuurwapens of met voorwerpen die op lijst a en b zijn genoemd, verboden zijn.

De kleur is dus ook mede bepalend om onder het begrip van de wet te vallen. In Nederland kun je in speelgoedzaken ook wel speelgoedwapens kopen die wat hun vorm betreft aardig op een echt wapen lijken. Toch vallen deze niet onder de wet omdat ze in erg felle kleuren zijn uitgevoerd en tot nu toe mogen ze dus nog wel vrij worden verkocht.

Dumpshops en kermissen

Vooral in Spanje zijn nepwapens die sterk op echte vuurwapens lijken, volop te koop. Ze worden daar vaak in zwart of zilverkleur verkocht. Ook de wapens die in Nederland in dumpshops of op kermissen verkrijgbaar zijn, hebben vaak een kleur die sterk lijkt op die van echte vuurwapens. De grenzen van het toelaatbare worden wat dit betreft steeds meer afgetast. Veel jongeren kopen zon sterk gelijkend nepwapen om hun vrienden ermee te kunnen imponeren. Ouders van kinderen beseffen bij het kopen van dergelijk speelgoed voor hun kinderen vaak niet wat de consequenties van hun aankoop zijn. Ze realiseren zich niet dat ze zich hierbij strafbaar maken aan een overtreding van de genoemde wet. Treft de politie een dergelijk wapen aan dan wordt dit in beslag genomen en vernietigd. Omdat het in dergelijke situaties meestal gaat om het onbewust strafbaar zijn komt de bezitter er meestal vanaf met een reprimande. Toch is de boete op het voorhanden hebben van een nep- of speelgoedwapen gesteld op 300 gulden.

Er zijn aanwijzingen dat nepwapens gebruikt worden bij criminele activiteiten zoals bijvoorbeeld bij overvallen. In dergelijke dreigende situaties is het voor de slachtoffers niet duidelijk of zij met een echt of met een speelgoedwapen te maken hebben. Toch kunnen hier geen cijfers van worden opgemaakt, omdat lang niet altijd daders bekend zijn of gepakt worden. Ook het aantal aangetroffen en in beslag genomen nepwapens is niet bekend, omdat deze niet steeds worden geregistreerd.

Wanssum verkeersgewonde

WANSSUM Bij een botsing met een personenauto is maandagmiddag een 32-jarige vrouw uit Wanssum gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw fietste over de Venrayseweg en sloeg plotseling linksaf, waarbij ze vlak voor een auto langs fietste. De 27-jarige bestuurster daarvan uit Blitterswijck kon de vrouw niet meer ontwijken.

Deel: ' Politiebericht Venlo '
Lees ook