Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 14-07-2001

Politieberichten district Heuvelrug, 11.45 uur
Vechtpartij, dader aangehouden

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdagochtend werd een 22-jarige man uit Wijk bij Duurstede aangehouden nadat hij een plaatsgenoot met een fles op zijn hoofd had geslagen.

De 22-jarige liep over de Markt met een stel vrienden en kwam hier een 23-jarige man uit Wijk bij Duurstede tegen. Tussen hen ontstond een woordenwisseling, deze was nav. een oude ruzie, en escaleerde in een vechtpartij tussen de 23-jarige en de groep mannen. Op een gegeven moment werd de 23-jarige met een fles op zn hoofd geslagen en rende vervolgens een cafe in.

De politie werd gewaarschuwd en hield de 22-jarige man, die zeer waarschijnlijk met de fles had geslagen, aan. De 23-jarige liep een snee op in zijn hoofd welke moest worden gehecht.

Overval op winkel

VEENENDAAL- Op vrijdagmiddag werd omstreeks kwart voor zes een overval gepleegd op een winkel gelegen aan de Dr. Slotemaker De Bruineplein.

Omstreeks vernoemde tijd kwamen twee mannen de winkel binnen. Deze mannen hadden een intergraal helm op en bedreigden de caissière met een vuurwapen en vroegen om geld. De caissière weigerde echter om geld af te gegeven en toen er iemand langs de winkel liep schreeuwde ze om hulp.

Kennelijk schrokken de overvallers hiervan en renden hard de winkel uit en reden weg op een bromfiets.Tijdens de overval waren er geen klanten aanwezig in de winkel en raakte niemand gewond.

Portier geslagen

VEENENDAAL- Op zaterdagochtend raakte een portier gewond bij een vechtpartij die plaatsvond in een horecagelegenheid aan de Markt.

De portier zag dat een bezoeker tegen een muur stond aan te plassen. Hij sprak hierop de bezoeker aan op zijn onbehoorlijke gedrag en nam hem mee naar de uitgang. Buiten gekomen begonnen vier vrienden zich ermee te bemoeien en schopten en sloegen de portier. Hierbij werd hij vermoedelijk met een stuk glas in zijn oor gesneden.

De portier ging vervolgens naar binnen waarop de daders wegvluchten.De politie heeft de zaak in onderzoek.

De veilige dijk van start

AMERONGEN/WIJK BIJ DUURSTEDE - Op 13 juli is het startsein gegeven voor een handhavings- en voorlichtingsproject om de Lek- en Rijndijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede verkeersveiliger te maken. De start-handeling werd uitgevoerd door wethouders van verkeer Mw. B. v.d. Bosch (Amerongen) en Dhr. G.F. Naafs (Wijk bij Duurstede). Het project De veilige dijk is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amerongen en Wijk bij Duurstede, het ROV Utrecht en het politie district Heuvelrug. Doel is om het hoge aantal verkeersongevallen met 25% te laten afnemen. Het project zal ruim een jaar gaan duren.

Vanaf 1995 tot en met het jaar 2000 vonden op de dijk 144 door de politie geregistreerde verkeersongevallen plaats. Hiervan was bij 39 van deze ongevallen sprake van (zwaar) lichamelijk letsel. Bij voornoemde 39 verkeersongevallen met letsel waren 27 motorrijders betrokken. Analyse heeft bovendien uitgewezen dat de meeste verkeersongevallen plaatsvinden op zondagen tussen 10.00 - 16.00 uur. De oorzaken van de verkeersongevallen op de dijk zijn veelal te wijten aan te hoge snelheid, onjuiste inschatting van de bochten en verkeerd inhalen.

Verkeersintensiteit
In opdracht van de gemeente Amerongen zijn er medio het jaar 2000 op de Lek/Rijndijk verkeerstellingen gehouden. Uit die tellingen bleek dat per etmaal circa 1850 motorvoertuigen van deze dijk gebruik maken. Op zomerse dagen en in de weekeinden wordt dit aantal ruimschoots overschreden. De dijk wordt veelal gebruikt door forensen, landbouwverkeer, bestemmingsverkeer (vrachtwagens), scholieren en toeristen. De dijk is een smalle weg waarin een groot aantal scherpe bochten voorkomen. Er geldt een snelheidslimiet van 60 km/u.

Om de dijk veiliger te maken wordt door de betreffende gemeenten en de politie de campagne De veilige dijk gestart. De politie zal tijdens de projectperiode intensieve controles gaan uitvoeren die met name gericht zijn op snelheid. Ook zal er aandacht worden besteed aan draagplicht helm, gordel, rijden onder invloed en geluidshinder van motoren. De controles vinden met grote regelmaat plaats door de week en in het weekeinde. Doelgroep voor de campagne zijn alle weggebruikers van de dijk en specifiek de motorrijder omdat deze niet alleen veelvuldig slachtoffer, maar ook regelmatig veroorzaker is van ongevallen.

Middels een gemeentelijke stimuleringsbijdrage vanuit het ROV Utrecht krijgen de gemeenten Amerongen en Wijk bij Duurstede een bijdrage om de voorlichtingscampagne te bekostigen. Door publieksvoorlichting zal de weggebruiker van de dijk op de gevaren van snelheid worden gewezen. Dit gebeurt onder andere door actieborden aan het begin van de dijk en logoborden (omvang verkeersbord) die geplaatst worden langs de dijk. Verder zal regelmatig informatie worden gegeven via lokale en regionale media en op de internetsites van beide gemeenten (www.amerongen.nl en www.wijkbijduurstede.nl) en politie (www.politie.nl/utrecht). Op deze laatste site staan onder nieuws bij district Heuvelrug ook de resultaten van controles vermeld.

Deel: ' Politieberichten district Heuvelrug, 11.45 uur '
Lees ook