Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 21-07-2001

Politieberichten district Lekstroom, 10.55 uur
Uitgebreid toezicht in centrum Houten

HOUTEN De politie heeft op vrijdag 20 juli uitgebreid toezicht gehouden in het centrum van Houten. Hierbij werd ook aandacht besteed aan overlast door de jeugd.

Het toezicht vond in de avonduren plaats en hierbij werden meerdere politiemensen zowel in burger als in uniform ingezet en er werd gebruik gemaakt van een politiemotorrijder.

Vier jongelui werden beboet voor het nuttigen van alcohol op straat, twee bromfietsers kregen een bekeuring voor het niet dragen van een helm, twee automobilisten werden bekeurd voor fout parkeren en één voor het niet dragen van de autogordel. Tevens werd er aandacht besteed aan fietsers die tijdens en na de koopavond in het winkelcentrum fietsten. Zij werden vriendelijk doch dringend verzocht hun weg te voet voort te zetten.

Winkeldief aangehouden

NIEUWEGEIN Op vrijdag 20 juli is een man voor winkeldiefstal aangehouden.

Rond half vijf in de middag zag een medewerker van een winkel aan de Ravenswade dat een man twee flessen sterke drank uit een stelling pakte en deze in zijn jaszakken stopte. De man passeerde de kassa zonder de flessen af te rekenen. De medewerker hield de man daarop aan en waarschuwde de politie.

De verdachte, 54 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein, werd door de politiemensen naar het politiebureau overgebracht. Bij zijn verhoor bekende hij de flessen sterke drank te hebben weggenomen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Alcoholcontrole

HOUTEN In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 juli heeft de politie meerdere automobilisten een blaastest af laten leggen.

Tijdens hun surveillance zagen politiemensen rond één uur een automobilist een beetje slingerend rijden. Zij controleerde de man op Het Erf. Hij bleek niets te hebben gedronken, maar was aan het bellen met zijn GSM. Op dezelfde locatie controleerden zij nog vijf bestuurders. Ook die bestuurders bliezen bij de blaastest een `P` (Pass), hetgeen betekende dat zij niet (teveel) hadden gedronken. Ook twee bestuurders die op De Bouw werden gecontroleerd, hadden niet (teveel) gedronken.

Achtervolging bromfiets

HOUTEN In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 juli heeft de politie na een achtervolging een bromfietser aangehouden.

Rond kwart over één zag politieman die met een politiewagen surveilleerde een bromfietser met een passagier achterop over Het Onderdoor rijden. Zij vielen op doordat ze beiden geen helm droegen. Ter controle reed de politieman achter de brommer aan, maar de bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor. De politieman vroeg en kreeg assistentie van een politiemotorrijder. Die zette ook de achtervolging in en deze voerde door het centrum, de wijken de Hagen, de Weiden, de Campen, de Borchen , het industrieterrein en eindigde op de Utrechtseweg.

Tijdens de achtervolging trachtte de bromfietser meerdere malen de nu en dan naast hem rijdende politiemotorrijder van de weg te drukken. Alleen dankzij de stuurmanskunsten van deze motoragent kon dat worden voorkomen. De verdachte, 18 jaar oud en afkomstig uit Houten, werd uiteindelijk op de Utrechtseweg klem gereden en aangehouden. Hierbij bemerkten de politiemensen dat hij naar alcohol rook.

Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 540 ug/l ( 1,35 promille), bijna drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Bij technisch onderzoek bleek zijn bromfiets opgevoerd te zijn. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder helm, het opgevoerd zijn van zijn brommer, het negeren van het stopteken, het in gevaar brengen van het overige verkeer, poging zware mishandeling (het meerdere malen trachtten de motoragent van de weg te rijden) en het rijden onder invloed.

Zijn passagier, een 16-jarige jongen uit Houten, werd bekeurd voor het rijden zonder helm.

Deel: ' Politieberichten district Lekstroom '
Lees ook