Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 13-10-2001 Politieberichten district Maastricht (HP 14.20 uur) Zaterdag 13 oktober 2001

Maastricht, alcoholcontrole:
Vrijdagavond en zaterdagmorgen hebben in Maastricht op verschillende plaatsen alcoholcontroles plaatsgevonden. Zestien bestuurders bleken onder invloed achter het stuur gezeten te hebben. Twee ervan moesten meteen hun rijbewijs inleveren.
De controles vonden plaats tussen 21.00 en 05.00 uur achtereenvolgens op de Bouillonstraat, de Boschstraat, het Koningin Emmaplein, de Wilhelminabrug, de Terblijterweg en de Prins Bisschopsingel te Maastricht.
In het totaal werd van 426 bestuurders een blaastest afgenomen, waarvan 18 testen aangaf dat de bestuurder alcohol gedronken had. De bestuurders werden daarop overgebracht naar het politiebureau waar zij hun medewerking moesten verlenen aan een ademanalyse. Twee bestuurders konden daarna meteen huiswaarts omdat de uitslag van de ademanalyse een uitslag aangaf van minder dan het maximaal toegestane alcoholpromillage. Tegen de andere bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt. Elf daarvan kregen daarna een transactievoorstel aangeboden van fl. 410,- waarmee zij door betaling daarvan een verder strafvervolging door de Officier van Justitie konden voorkomen. Zij kregen het transactievoorstel aangeboden omdat de uitslag slechts een kleine overschrijding aangaf van het maximaal toegestane alcoholpromillage. Tegen vier bestuurders werd een proces-verbaal waarvan er twee hun rijbewijs direct dienden in te leveren.

Tijdens de alcoholcontrole op de Bouillonstraat omstreeks 22.40 uur liep het verkeer richting Tongerseplein hopeloos vast. Tot op het Vrijthof bleef het verkeer vast staan. Zelfs het verkeer uit de parkeergarage onder het Vrijthof kon niet verder rijden. Bleek dat op de Tongersestraat een bus ogenschijnlijk niet verder kon rijden omdat, door een wat ongelukkig geparkeerde personenauto de doorgang erg smal was geworden. De buschauffeur (een particulier, niet van de stadsbussen) was van mening dat hij niet verder kon rijden zonder schade te veroorzaken. De politie was echter van mening dat dit wel kon gebeuren, maar de chauffeur weigerde verder te rijden. Ondanks aangeboden hulp bleef de chauffeur halsstarrig en weigerde zijn bus in beweging te zetten. Hij werd daarop door de politie aangehouden en ingesloten aan het politiebureau. Een politieagent nam daarop plaats achter het stuur en reed de bus door de smalle doorgang heen, zonder enig probleem. Drie chauffeurs van de stadbussen, die de smalle doorgang eveneens moesten passeren, hadden geen enkel probleem om de smalle doorgang te passeren. Het verkeersprobleem was daarna snel opgelost. In de loop van de avond werd tegen de ingesloten chauffeur, een 39 jarige inwoner van Maastricht, proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij huiswaarts.

Maastricht, winkeldievegge aangehouden:
Vrijdagmiddag 12 oktober 2001 is een 35 jarige inwoonster van Maastricht door de politie aangehouden na het plegen van een winkeldiefstal.
De winkeldievegge werd omstreeks 16.30 uur in een modezaak gevestigd aan de Wolfstraat te Maastricht betrapt op het plegen van een winkeldiefstal, nadat het alarm van de beveiligingspoortjes inwerking trad. Toen het personeel daarop de inhoud van de tas van de vrouw bekeek, werd daarin voor bijna fl. 1000,- aan uit de winkel ontvreemde kleding aangtroffen. De gewaarschuwde politie nam de vrouw mee naar het politiebureau waar tegen haar proces-verbaal werd opgemaakt. De ontvreemde kleding gaat retour eigenaar. Na verhoor kon de inwoonster van Maastricht huiswaarts. Zij zal zich op korte termijn bij de Officier van Justitie moeten verantwoorden.

Margraten, gewonden bij aanrijding:
Op de Rijksweg te Margraten ter hoogte van de Amerikaanse begraafplaats heeft vrijdagmiddag 12 oktober een aanrijding plaatsgevonden tussen twee personenautos. Twee personen werden met ambulance naar het Academisch ziekenhuis te Maastricht overgebracht. Ten gevolge van een langzaam rijdende landbouwtrekker die over de Rijksweg reed had zich omstreeks 14.50 uur een kleine rijdende file gevormd. Een 22 jarige automobiliste had de langzaam rijdende file niet opgemerkt en reed onberemd tegen de laatste personenauto in de file aan. Zowel een passagier in de aangereden auto als de veroorzaakster van de aanrijding raakten daarbij gewond. Een toevallig passerende arts van het AZM bood ter plaatse eerste hulp in afwachting van de komst van ambulances. Beide gewonden werden naar het Academisch ziekenhuis vervoerd. Daar bleken de verwondingen mee te vallen. Het verkeer over de Rijksweg liep enige vertraging op. Beide betrokken personenautos zijn zwaar beschadigd en moesten ook beide door een bergingsbedrijf worden weggesleept.

Maastricht, snelheidscontroles.
Op vrijdagmorgen 12 oktober 2001 tussen 08.40 en 09.40 uur heeft op de Cabergerweg te Maastricht een snelheidscontrole plaatsgevonden. Van de 705 gecontroleerde motorvoertuigen bleken 138 bestuurders harder te rijden dan de geldende snelheid van 50 km per uur. De hoogste snelheid die gemeten werd bleek 86 km per uur. De overtredingen werden alle fotografisch vastgelegd. Alle overtreders krijgen het proces-verbaal thuisgestuurd.
Op de Brusselseweg te Maastricht werd tussen 14.00 en 15.15 uur een snelheidscontrole gehouden. Van de 1080 gecontroleerde motorvoertuigen bleken 207 voertuigen harder te rijden dan de geldende 50 km per uur. De hoogste snelheid bleek 77 km per uur te zijn. Ook deze overtreders krijgen het proces-verbaal thuis gestuurd.

Maastricht, vluchtende automobilist ontkomen-politieagent loopt hersenschudding op:
Een voor de politie vluchtende automobilist heeft zaterdagmorgen op de autosnelweg A-2 ter hoogte van de gemeente Eijsden een politie-auto na een achtervolging aangereden waarna hij kon ontkomen. Een van de twee in de politieauto zittende agenten heeft een hersenschudding en enkele kneuzingen opgelopen. De gebuikte vluchtauto is inmiddels in Maastricht teruggevonden en de identiteit van de bestuurder is bij de politie bekend. De politie stelt een onderzoek in naar zijn verblijfplaats.
Zaterdagmorgen omstreeks 00.20 uur controleerde de bemanning van een politieauto een personenauto met daarin twee inzittenden op de Meersenerweg te Maastricht. De bestuurder van de auto had na een stopteken van de politie zijn auto tot stilstand gebracht. Bij de controle moest de bestuurder een alcoholblaastest afleggen waarop een van beide politieagenten uit de politieauto de blaasapparatuur ging halen. De bestuurder van de auto startte op dat moment zijn auto waarna de andere politieagent de sleutels uit het contactslot probeerde te halen, om te voorkomen dat de auto wegreed. De bestuurder gaf gas waarbij de politieagent half in de auto stond. De politieagent moest daarop snel naar achteren springen om te voorkomen dat hij door de wegrijdende auto werd meegesleurd. De auto reed daarna met hoge snelheid weg in de richting van de Heerderweg achtervolgd door de politieauto. Een achtervolging vond daarna plaats via diverse wegen waarbij met hoge snelheiden werd gereden, o.a. ging de achtervolging via de A-2 richting Belgische grens, via de woonwijk Vinkenslag, woonwijk de Heeg, Oeslingerbaan, Molensingel, opnieuw via de Vinkenslag en weer over de A-2 richting Belgische grens. Even voorbij parkeerplaats Knuvelkes kon de politieauto de vluchtauto inhalen, echter de bestuurder van de vluchtauto ramde daarbij de politieauto. Deze reed daarbij met hoge snelheid tegen de vangrail aan en raakte daarbij vermoedelijk totaal beschadigd. De vluchtauto kon daarna richting België ontkomen. Een van beide in de politieauto zittende politieagenten liep daarbij een hoofdletsel op. Hij werd naar het academisch ziekenhuis overgebracht waar hij werd onderzocht. Hij bleek een hersenschudding opgelopen te hebben alsmede enkele kneuzingen. De vluchtauto werd vanmorgen kort na het middaguur in Maastricht op de Karolingenstraat te Maastricht teruggevonden. De auto is in beslag genomen. Inmiddels is de politie bekend met de identiteit van de bestuurder. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt wegens poging tot doodslag. Zijn opsporing en aanhouding is inmiddels verzocht.

Deel: ' Politieberichten district Maastricht '
Lees ook