Politiebericht Friesland: Friesland 13-08-2001
Politieberichten van 12/8 (13.00 uur) t/m 13/8 (07.00 uur)

Drachten: inbraak woning
Van zaterdag op zondag werd in gebroken in een woning aan de Michaelsberg. Via de brievenbus, voordeur was niet afgesloten, kwam men de woning binnen Uit woonkamer werden een fotocamera, een mobiele telefoon en een portemonnee met daarin ongeveer f 100.- , 2 bankpasjes en een rijbewijs weggenomen. De eigenaar, een 45-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: poging overval
Zondag omstreeks 13.45 uur kwam een onbekende man een horecagelegenheid aan de Schrans binnen. Hij bedreigde de vrouw, die achter de kassa stond met een mes en beduidde haar dat zij de kassa moest openen. Toen dit niet snel genoeg ging, probeerde de man het zelf. De vrouw, een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden, zag toen kans om haar collega, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, die in de keuken werkzaam was, te waarschuwen. De verdachte verliet daarop de zaak, zonder dat hij iets had weggenomen. De kok zette daarop de achtervolging in. Buiten werd hij door de man met het mes bedreigd, waarop hij van verdere actie afzag. Het signalement van de verdachte: blanke man, leeftijd tussen de 30 en 35 jaar, donkerblond krullend haar.

Drachten: man gewond
Zaterdag omstreeks 17.30 uur was een 32-jarige inwoner van Drachten bij zijn woning aan het Helmhout bezig een gipssteen op maat te zagen. Dit deed de man met een haakse slijptol. Plotseling sloeg het slijpblad vast, waardoor de slijptol uit zijn handen werd geslagen. Hierdoor liep de man een slagaderlijke bloeding op aan zijn rechterhand. Met behulp van buren werd de wond verbonden en werd hij overgebracht naar het ziekenhuis.

Wolvega: dodelijke val
Zondag omstreeks 13.00 uur kwam er een melding binnen dat in de Dahliastraat een vrouw dood in haar woning was aangetroffen. Het bleek dat de vrouw, een 76-jarige inwoonster van Wolvega, tussen 07.00 en 13.00 uur van de trap was gevallen. De vrouw was met haar hoofd op de hoek van een plint terechtgekomen en ter plaatse overleden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat van een misdrijf geen sprake was.

Leeuwarden: heling bromfiets
Zondag omstreeks 17.20 uur reed op het Zuidvliet een bromfietsbestuurder zonder helm. De bestuurder, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden, werd gecontroleerd. Toen bleek dat de bromfiets gesignaleerd stond als gestolen. Hierop de jongeman aangehouden en overgebracht naar het bureau. De bromfiets werd in beslag genomen. De verdachte werd na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: straatroof
Zondag omstreeks 16.40 uur reed een 78-jarige inwoonster van Leeuwarden in haar driewielige scooter over de Willem Lodewijkstraat. Zij had haar tas in het mandje voor op de scooter liggen. Op een gegeven moment kwam er een blanke jongeman naast haar fietsen en deze man pakte vervolgens de tas uit het mandje. In de tas zaten een portemonnee met wat kleingeld en een portefeuille. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak woning
Zondag tussen 00.05 en 10.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Langewyk. Men is de woning vermoedelijk binnengekomen via de zogenaamde `flipper dan wel hengelmethode`. De voordeur zat niet op het nachtslot. Uit de woning werden diverse gouden en zilveren sieraden (waaronder horloges, armband, kettinkjes, oorknopjes) en antieke zilveren gebruiksvoorwerpen (theebusje, lepeltjes) weggenomen. Ook een muntenverzameling werd meegenomen. De bewoner, een 56-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Haskerhorne: aanrijding met licht gewonde
Zondag omstreeks 17.15 uur vond op de Rijksweg A7, noordelijke rijbaan, onder Haskerhorne, een aanrijding plaats waarbij twee personenauto`s waren betrokken. Een 25-jarige inwoner van Steenwijk kon zijn auto niet op tijd tot stilstand brengen voor een personenauto, die voor hem in de file stilstond. Deze auto werd bestuurd door een 24-jarige inwoner van Sliedrecht. Twee inzittenden van deze auto, twee mannen van 21 en 23 jaar, beiden uit Sliedrecht, klaagden over pijn in hun nek en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Nijeberkoop: onder invloed
Maandag omstreeks 01.25 zag een patrouille dat een bestuurder van een personenauto slingerend reed over de Bovenweg. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Dwingeloo, gecontroleerd en het bleek dat de man gedronken had. Aan het bureau blies de man 710 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Joure: onder invloed
Maandag omstreeks 01.35 uur werd op de Rijksweg A6 onder Joure een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 44-jarige inwoner van Joure, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 765 ug/l. De bestuurder kreeg een rijverbod voor 9 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Maandag omstreeks 01.25 uur werd op de Polluxweg door de stadswachten een 16-jarige inwoner van Tytsjerk aangehouden op verdenking van diefstal. De jongeman had een vlag gestolen bij een bedrijf op het industrieterrein en tevens had hij van een tweetal auto`s de merkemblemen eraf gehaald. Ook bleek een bouwkeet te zijn opengebroken. Het is niet bekend of daar iets is weggenomen. De jongeman werd overgedragen aan de politie, die hem overbrachten naar het bureau. De aangetroffen goederen werden in beslag genomen. Bij de verdachte waren nog twee jongens, een 18-jarige inwoner van Tytsjerk en een 16-jarige inwoner van Nederhorst den Berg. Deze twee jongens zijn gehoord als getuige en daarna heengezonden. De verdachte is ingesloten.

Noordwolde: binnendringen woning
Maandag omstreeks 02.15 uur kwam er een melding binnen dat vier mannen een woning aan de Pitrietstraat waren binnengedrongen. De vier mannen kwamen bij de woning en schreeuwden de hele buurt bij elkaar. De bewoner, een 39-jarige man, opende het raam en hoorde toen dat de mannen hem zochten. Eén van de mannen trapte vervolgens de voordeur in. De mannen drongen daarop de woning binnen. De bewoner was inmiddels gevlucht. De mannen vernielden in de woning verschillende dingen (o.a. een trapleuning en een kast) en bedreigden de vriendin van de bewoner. Toen de mannen de bewoner niet aantroffen, verlieten zij de woning weer. Waarover de ruzie ging, is nog niet duidelijk. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politieberichten Friesland inbraak in Drachten '
Lees ook