Politiebericht Friesland: Friesland 6-08-2001
Politieberichten van 5/8 (13.00 uur) t/m 6/8 (07.00 uur)

Harlingen: lastige treinreiziger
Zondag omstreeks 08.15 uur werd op het station Harlingen een man uit de trein gehaald, die in de trein overlast had veroorzaakt en niet in het bezit was van een treinkaartje. De man, een 26-jarige inwoner van Harlingen, werd door de conducteur aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau kreeg hij en bekeuring en werd daarna weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak auto
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Tweebaksmarkt. Het rechter voor- en achterportierraam werden vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler, een computer, een rijbewijs, een bril en wat kleingeld weggenomen. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Huizen, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: fietsendieven aangehouden
Zondag omstreeks 14.30 uur zag een politieman in burger, die op weg was naar zijn werk, dat twee mannen fietsten over de Wijnhornsterstraat. Eén van de mannen had een splinternieuwe fiets op zijn rug. Aan de achterzijde van de flats aan de Julianalaan werden de twee mannen, een 40-jarige inwoner van Leeuwarden en een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. De fiets was gestolen bij het NS-station. De fiets is in beslag genomen. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt. De jongste verdachte werd na verhoor weer in vrijheid gesteld. De oudste bleek nog een geldboete van f 168,75 te hebben openstaan en werd ingesloten voor de duur van twee dagen. De verdachte had geen geld om de boete te betalen.

Ameland: dodelijke aanvaring
Zondagmiddag omstreek 14.30 uur werden catamaranwedstrijden gehouden in het Borndiep tussen paal 48 en 49 onder Hollum. Een catamaranzeiler, een 41-jarige inwoner van Ballum, was met een gast, een 48-jarige inwoner van Amsterdam, aan het zeilen. Ter hoogte van de groene ton WA21 voer een motorboot, kruiser, met een 65-jarige inwoner van Hollum, als schipper aan boord. Ter hoogte van de groene ton maakte de schipper van de motorboot een vrij scherpe bocht en botste met de voorzijde van de boot tegen de bakboordzijde van de catamaran. De inwoner van Amsterdam werd vol geraakt in zijn rug. De beide zeilers kwamen in het water terecht en kon worden gered. De inwoner van Amsterdam raakte zwaar gewond en werd op het strand gereanimeerd. Het slachtoffer werd van de SAR-helicopter overgebracht naar het Academisch ziekenhuis in Groningen, alwaar hij omstreeks 16.40 uur is overleden aan inwendig letsel.

Leeuwarden: aanrijding licht gewonde
Zondag omstreeks 16.00 uur vond op de Mr. P.J. Troelstraweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto, een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden, was onder het rijden even bezig met de radio en lette daarbij niet op de weg. Zij verloor de macht over het stuur en botste tegen een boom en kwam vervolgens tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Zij kwam met haar hoofd tegen de voorruit en werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuiid.

Noordwolde: mishandeling en verzet
Zondag omstreeks 17.35 uur kwam er een melding dat er moeilijkheden waren bij de grasbaanraces aan de Hoofdstraat Oost. Een 33-jarige inwoner van Noordwolde had klappen gehad op het terrein. Hij wilde het terrein weer op om de verdachte op te zoeken. Dit werd verhinderd. De man werd toen lastig en ondanks dat hem een aantal keren door de politie werd verzocht weg te gaan, bleef hij steeds terugkomen. Hierop werd de man aangehouden. Hij wilde echter niet en daarop begon ook zijn broer, een 31-jarige inwoner van Noordwolde er zich mee te bemoeien. Hierop werd de diensthond dreigend ingezet en dit was voor de oudste verdachte voldoende om in de politieauto plaats te nemen. De jongste wilde de aanhouding nog voorkomen en sloeg een deuk in de politiewagen, waarop hij ook werd aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. De oudste verdachte werd voor behandeling van zijn verwondingen, die hij had opgelopen bij de mishandeling, overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Aldaar bleek dat hij een gebroken neus, een gezwollen rechteroogkas en zwaar opgerekte enkelbanden had opgelopen. Vervolgens werd op het terrein van de grasbaanraces de verdachte van deze mishandeling aangehouden. Het betrof hier een 24-jarige inwoner van Wolvega. Deze verdachte werd ook aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij de patatkraam op het terrein was tussen de verdachten onenigheid ontstaan. De 33-jarige inwoner van Noordwolde zou zijn voorgedrongen en hiervan had de inwoner van Wolvega wat gezegd en er direct opgeslagen. De beide broers zijn na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld, terwijl de inwoner van Wolvega, is ingesloten.

Joure: aanrijding licht gewonde
Zondag omstreeks 18.10 uur reed een 52-jarige inwoner van Oudehaske over de Rijksweg A7, komende uit de richting Sneek en gaan de in de richting van de rotonde Joure. Voor hem reed een 53-jarige inwoner van Heiloo met zijn auto, terwijl daar weer een personenauto voor reed, die werd bestuurd door een 23-jarige inwoonster van Veenendaal. De inwoner uit Oudehaske bemerkte te laat dat de voor hem rijdende auto`s sterk afremden. Hij botste op zijn voorligger, waardoor deze weer op de auto voor hem reed. De 12-jarige zoon, die bij de inwoner uit Oudehaske, in de auto zat raakte licht gewond. Hij liep een hoofdwond op en werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Fochteloo: aanrijding licht gewonde
Zondag omstreeks 16.20 uur reed een bestuurder van een personenauto over het Verlaat. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, schampte een boom en verloor vervolgens de macht over het stuur en kwam in de sloot naast de weg tot stilstand. Naast de bestuurder zaten nog een twee jongens van 18 en 16 jaar, beiden uit Leeuwarden, in de auto. Allen konden de auto op eigen kracht verlaten Zij liepen naast een nat pak verschillende snijwonden op. Allen zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Buitenpost: onder invloed
Zondag omstreeks 20.50 uur werd op de Kuipersweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 305 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Joure: onder invloed
Zondag omstreeks 21.05 uur werd op de Midstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Terherne, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 420 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Leeuwarden: inbraak woning
Zondag omstreeks 03.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Kei. De bewoner, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, kwam thuis en overliep de verdachten, die er direct vandoor gingen. De bewoner kon geen signalement van de verdachten geven. Via verbreking van een ruitje kwam men de woning binnen. Uit de woning werden een gsm, twee horloges en een paar honderd gulden weggenomen. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Dokkum: mishandeling
Zondag omstreeks 22.30 uur fietste een 68-jarige inwoner van Dokkum over de Keppelstraat. Hij kwam uit de richting van de Woudweg. Ter hoogte van de brug sprong plotseling een jongeman voor zijn fiets. De fietser reed daarop tegen de jongeman aan en riep een scheldwoord. De jongeman stond vervolgens op en sloeg op de fietser in. Deze liep een bloedneus op en zijn bril werd vernield. Volgens de fietser, die aangifte deed, was de jongeman dronken. Het signalement van de jongeman, leeftijd 18 tot 20 jaar, blond kort haar, groot, droeg shirt met op de voorzijde `Fila`. Bij de jongen was nog een meisje. Volgens de aangever moeten verschillende omstanders iets gezien hebben, doch deze grepen niet in. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Kinnum: skeeler gewond
Zondag omstreeks 20.45 uur was een 41-jarige inwoner van Borger aan het skeeleren tussen Baaiduinen en Kinnum. Tijdens het skeeleren kreeg hij op een gegeven moment bij een helling neer teveel snelheid en kon hij een paal niet meer ontwijken. Hij klapte met zijn linkerbeen tegen de paal en liep een gecompliceerde benedenbeenfractuur op. De man werd met de SAR-helicopter overgebracht naar het MCL-Zuid.

Franeker: onder invloed
Maandag omstreeks 01.15 uur reed een bestuurder van een personenauto met groot licht en zijn mistlampen aan door het centrum van Franeker. De bestuurder kreeg op de Hofstraat een stopteken. De bestuurder, een 55-jarige inwoner van Tzummarum bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 555 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uur. Tevens bleek dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Drachten: onder invloed
Maandag omstreeks 01.10 uur werd op de Houtlaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 47-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 990 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 12 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: onder invloed Maandag omstreeks 01.30 uur reed een bestuurder van een personenauto op de Groningerstraatweg tegen een betonnen plaatje. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Kootstertille, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 1240 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 16 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: inbraak woning
Afgelopen nacht werd ingebroken in een woning aan de Akkerwinde. Via een openstaand slaapkamerraam was men binnengekomen. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden twee bankpasjes, een gsm, twee rijbewijzen en wat kleingeld meegenomen. De bewoner, een 45-jarige Sneker, heeft aangifte gedaan.

Sumar: inbraak woning
Van zondag op maandag werd ingebroken in een woning aan de Ds. Noordmansstraat. Via verbreking van een uitzetraam aan de achterzijde kwam men de woning binnen. De benedenverdieping werd doorzocht. Uit de woning werden twee bankpasjes, een gsm en geld (klein bedrag) weggenomen. De bewoner, een 30-jarige inwoner van Sumar, heeft aangifte gedaan.

Ureterp: onder invloed
Maandag omstreeks 03.35 uur werd op de Mounleane een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 48-jarige inwoner van Oldeberkoop, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 825 ug/l Hij kreeg een rijverbod voor 10 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Aan het bureau gaf de bestuurder in eerste instantie een valse naam op. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politieberichten Friesland lastige treinreiziger '
Lees ook