Politiebericht Friesland: Friesland 11-08-2001
Politieberichten van 10/8 (13.00) t/m 11/8 (13.00)

Leeuwarden: diefstal uit auto
Tussen donderdag 13.00 en vrijdag 13.00 is ingebroken in een auto die stond geparkeerd in de Doelstraat. Men wist het rechterportier te openen. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 24-jarioge inwoner van Bolsward.

Kollum: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 12.10 uur werd een pakje thee ter waarde van 2,29 gulden gestolen uit een winkel aan de Willem Loreweg. Een personeelslid sprak de verdachte hierop aan, waarop deze de benen nam. Een getuige probeerde de man nog tegen te houden door een leeg krat voor zijn voeten te gooien, maar dit mislukte. Ook een voorbijkomende automobilist heeft nog geprobeerde de verdachte klem te rijden, ook zonder resultaat. De verdachte verdween in een woonwijk en is nog spoorloos. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Damwoude.

Sint Annaparochie: schapen doodgebeten
Tussen donderdag 12.00 uur en vrijdag 11.00 uur zag een 47-jarige inwoner van Sint Annaparochie dat zijn schapen, aan de Hemmemaweg, waren verdeeld over twee weilanden, terwijl de kudde in een weiland thuishoorde. Tevens bleek dat 20 lammeren waren gebeten. Een aantal was er zeer slecht aan toe. Twee schapen waren verdronken. De schapen zijn behandeld door de dierenarts.

Sneek: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 14.40 uur werd een 38-jarige automobilist uit Bolsward aangehouden op de Frieswijkstraat. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 965 ug/l. Hier bleek dat de verdachte nog een ontzegging van de rijbevoegdheid had tot april 2004. Tevens bleek zijn auto niet verzekerd te zijn. Hiervan werd afstand gedaan.

Drachten: auto te water
Vrijdagmiddag wilde een 37-jarige automobilist uit Buitenpost even een plasje doen bij de industriehaven aan de Meerpaal. Hij vergat dat de automatische versnellingbak nog in de D van drive stond. De haven blijkt vier meter diep te zijn. Met behulp van een duiker werd de auto gelokaliseerd. De kraanwagen van de berger bleek de auto niet te kunnen optakelen, omdat deze erg zwaar was. Met behulp van een grote kraan, die op het industrieterrein aanwezig was, is de klus uiteindelijk geklaard.

Sint Nicolaasga: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 16.00 uur wilde een 19-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga uitstappen op de Kerkstraat. Hij liet een auto voorbijgaan en keek nogmaals over zijn schouder. Hierbij werd het linkerportier iets open gedaan. Direct daarop reed een 68-jarige fietsster, eveneens uit Sint Nicolaasga, langs de auto. Zij bleef met haar rechtertrapper achter de deur haken en kwam ten val. De vrouw is, met vermoedelijk een hersenschudding, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Vrijdagmiddag zagen twee agenten dat een vrouw hard achter een man aanliep op de Nieuwestad. Zij riep de agenten toe dat de man net een t-shirt had gestolen uit een winkel aan de Nieuwestad. De man liep de Oude Doelesteeg in, maar deze was druk bevolkt. Hierop dook hij een winkel in, die hij even later via de Nieuwestad weer verliet. Daar werd hij door de politie aangehouden. Het t-shirt, dat hij tijdens de vlucht had weggegooid, kwam ook weer boven water. De man, een 25-jarige inwoner van Deventer, is meegenomen naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 32-jarige inwoonster van Sneek.

Bolward: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 17.40 uur stopte een 26-jarige automobilist uit Witmarsum, rijdend over de A7, komend uit de richting Sneek en gaand in de richting van de Afsluitdijk, voor de geopende brug over het Kruiswater. Een achteropkomende 48-jarige automobilist uit Tervuren zag te laat dat het verkeer voor hem stilstond en kon een aanrijding niet meer voorkomen. Hij reed met een flinke snelheid achter op de auto van de inwoner van Witmarsum. Deze is met klachten over pijn in de borst en nek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Hij kon na behandeling weer naar huis. Beide autos zijn afgesleept.

Hommerts: aanrijding met dode
Vrijdag omstreeks 17.00 kreeg de politie een melding van een ongeluk op de Rijksweg 354 te Hommerts. De brug was omhoog geweest en ging weer naar beneden. Door de drukte stond er een lange rij. De 15-jarige Bram Eyso van Holk uit Cobhem (Engeland) stond op het fietspad. Vanuit de richting Hommerts was een auto gestopt om de jongen over te laten steken. De laatste auto die gewacht had vanuit de richting Spannenburg reed ook weer op. Daarachter reed een 39-jarige automobiliste uit Sneek, met geringe snelheid, omdat zij zag dat de rij aan het optrekken was. Deze auto werd over het hoofd gezien door de jongen en hij kwam vermoedelijk met zijn hoofd tegen de voorruit aan. De jongen is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, waar hij later die avond is overleden.

Leeuwarden: aanrijding met drank op
Vrijdag omstreeks 20.15 uur reed een 22-jarige automobilist uit Franeker over de Groeneweg. De man reed tijdens een hevig regenbui in de bocht naar links tegen de vangrail. Aan het bureau blies de verdachte 345 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uren. De auto is afgesleept.

Lemmer: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 19.00 uur reed een 34-jarige automobilist uit Lemmer over de rotonde Zeedijk/Sluisweg. Hij kwam uit de richting Nieuwedijk en ging in de richting van de Sluisweg. Een 18-jarige fietsster uit Lemmer, die op de rode fietsstrook fietste, reed dezelfde route. Vlak na het verlaten van de rotonde, daar waar de fietsstrook eindigde, raakte het linkerachtergedeelte van de aanhangwagen van de automobilist de fietsster. De linkertrapper bleef haken. Een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer klaagde over pijn in het linker bovenbeen en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sneek: inbraak
Zaterdag omstreeks 00.10 uur werd bij een winkel aan het Grootzand met een tegel een raam ingegooid. Twee vitrinekasten werden opengebroken en een aantal fotocameras werd ontvreemd. De politie was snel ter plaatse, maar kon de verdachten niet aanhouden. Aangifte is gedaan door een 48-jarige inwoonster van Sneek. De technische recherche heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: twee aanhoudingen
Zaterdag omstreeks 01.30 uur controleerde de politie de inzittenden van een auto die geparkeerd stond op het Jisterplein. Een 31-jarige bewoner van Rotterdam bleek geen rijbewijs te hebben, had cocaïne bij zich en tevens was de auto niet verzekerd. Een tweede inzittende, een 23-jarige inwoner van Rotterdam, had eveneens cocaïne bij zich en bleek een pistool bij zich te hebben. De cocaïne en het wapen zijn in beslag genomen. De verdachten zijn ingesloten in het bureau te Drachten.

Marrum: aanrijding met drank op
Zaterdag omstreeks 01.35 kreeg de politie een melding dat een auto tegen een hek had gereden op de Hearrewei. Ter plaatse bleek de eigenaar zich 50 meter van zijn auto te bevinden. Op het bureau blies hij 910 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Op het bureau bekende de 23-jarige inwoner van Ferwert dat hij had gereden.

Veenwouden: aanrijding met koe
Zaterdag omstreeks 03.40 uur reed een 26-jarige automobilist uit Nieuwolda over de Rondweg. Hij kwam uit de richting Veenwouden en ging in de richting van Dokkum. Plotseling zag hij een koe over de weg lopen, een botsing was niet meer te voorkomen. De auto heeft schade rechts, de koe overleed ter plekke. De bestelwagen is afgesleept, de koe is door de eigenaar opgehaald.

Munnekezijl: eenzijdige aanrijding
Zaterdag omstreeks 02.40 uur kreeg de politie een melding dat een auto van de weg was geraakt op de Olde Borcherweg. De bestuurder werd niet aangetroffen. Even later bleek dat hij zich ophield in het dorpshuis in Munnekezijl. Vanuit daar was een ambulance besteld. De man, een 38-jarige inwoner van Warfstermolen, zat achter het bier en verklaarde daar reeds twee uren te zijn. Getuigen verklaarden dat hij net was binnengekomen. De verdachte is staande gehouden en per ambulance afgevoerd naar het MCL-zuid te Leeuwarden. Daar is bloed afgenomen in verband met het mogelijk rijden onder invloed. De auto is totaal vernield.

Heerenveen: brand
Om 05.00 uur kreeg de politie een melding van een containerbrand aan de Amelandlaan. Het bleek dat brand was gesticht in een fietsenhok, tegen de achtergevel van een kantoor. Dit pand liep behoorlijke schade op. De brandweer had de brand na drie kwartier onder controle. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Oosterwolde: twee verdachten, na achtervolging, aangehouden

Zaterdag omstreeks 02.30 kreeg de politie een melding dat in een auto, die stond geparkeerd aan de 13 Aprilstraat, werd ingebroken. Een agent was snel ter plaatse en kon op de Snellingerdijk een auto aanhouden. Een 35-jarige inwoner van Rotterdam stapte uit. De inzittende, een 19-jarige inwoner van Schiedam, zat onder het bloed. Ze verklaarden dat ze onderling ruzie hadden. Ondertussen werd om versterking gevraagd. In de tussentijd werd de Schiedammer aangehouden, de Rotterdammer ging er vandoor. Omdat de politieman alleen was vorderde hij de Schiedammer bij de auto te blijven, terwijl hij achter de Rotterdammer aanging. Deze wist te ontkomen. Toen de versterking uit Drachten arriveerde, bleek de Schiedammer nog bij de auto te staan. Hij werd overgebracht naar het bureau in Drachten. Even later zag de politieman die de eerste aanhouding had verricht en lopend op weg was naar zijn auto dat de Rotterdammer in een gestolen auto hem voorbij reed. Dit werd onmiddellijk gemeld. Het toeval wil dat de politiewagen die de Schiedammer naar Drachten bracht de gestolen auto zag rijden. De achtervolging werd ingezet. De verdachte reed over de N381 in de richting van Drachten. In de buurt van Wijnjewoude dook de auto plotseling De Merken in. Na 100 meter ging de verdachte er lopend vandoor. Hij vluchtte een boerenerf op. Hier stootte hij tegen een stroomdraad op, waardoor hij in de sloot viel. Hier kon hij worden aangehouden. Ook deze verdachte werd overgebracht naar Drachten. Uit onderzoek bleek dat de verdachten op de Snellingerdijk hun buit van de inbraak op de 13 Aprilstraat hadden achtergelaten. Hier werd o.a. een rijbewijs aangetroffen dat hoorde bij de auto uit de 13 Aprilstraat.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272

Deel: ' Politieberichten Friesland van 10/8 (13.00) t/m 11/8 (13.00) '
Lees ook