Politiebericht Friesland: Friesland 22-07-2001
Politieberichten van 21/7 (13.00 uur) t/m 22/7 (13.00 uur)

Surhuisterveen: inbraak kantoor
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in het kantoor van het verzorgingstehuis `t Suyderhuys` aan de Zonneweide. Een thermopane ruit van het kantoor werd vernield. Uit het kantoor werd een blikken doosje met kleingeld weggenomen. Een medewerker van het verzorgingstehuis, een 51-jarige inwoner van Surhuisterveen, heeft aangifte gedaan.

Sneek: vermissing persoon
Sinds afgelopen donderdag werd een 33-jarige inwoonster van Scharnegoutum vermist. Door de familie werd in samenwerking met de politie een uitgebreide zoekactie op touw gezet. Zaterdag werd de auto van de vrouw aangetroffen op een parkeerplaats in Uitwelleringa. De vrouw werd in de onmiddellijke omgeving in de bosjes langs het kanaal aangetroffen. Zij maakte een verwarde indruk en was onderkoeld. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Burgum: mishandeling
Zaterdag omstreeks 09.50 uur kwam een 22-jarige bewoner van het AZC aan de balie en vroeg een 33-jarige medewerkster, een inwoonster van Hurdegaryp, om medicijnen. Hem werd te verstaan gegeven dat er geen medicijnen voor hem waren. Even later kwam de man nogmaals terug en vroeg weer om medicijnen. Ook deze keer werd hem gezegd dat er geen medicijnen waren. De man werd toen kwaad, vernielde een deur en vloog de medewerkster aan en mishandelde en bedreigde haar. Door bewoners van het AZC werd de medewerkster ontzet, waarna de verdachte er vandoor ging. De verdachte kon buiten het AZC worden aangehouden en werd overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Joure: mishandeling
Zaterdag omstreeks 01.30 uur vond in een horecagelegenheid aan de Midstraat een mishandeling plaats. Een 34-jarige inwoner van Joure klopte op een gegeven moment op de deur van de Wc en vroeg of het nog lang duurde. Het duurde nog even en toen werd de deur geopend en stapte een eveneens 34-jarige Jouster de Wc uit. Hij gaf de man die voor de deur stond direct een vuistslag op z`n mond, waardoor twee tanden afbraken. Door de klap kwam de man te vallen en hij kreeg toen van de verdachte nog verschillende klappen en schoppen. Het slachtoffer liep een dichtgeslagen oog op, 2 tanden uit zijn gebit en heeft vermoedelijk een hersenschudding. Het slachtoffer is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De verdachte moet nog worden gehoord.

Sneek: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 12.20 uur vond bij een supermarkt aan de Louw Doniastraat een winkeldiefstal plaats. Een 38-jarige inwoner van Ouwsterhaule nam een duikbril weg, winkelwaarde f 32.00.-. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij kreeg via Kort-OM een boete van f 250.-

Leeuwarden: nep pistool
Zaterdag omstreeks 12.40 uur kwam er een melding binnen dat een jongen, deeluitmakende van een groep jongelui, op de hoek Minnemastraat Voorstreek geschoten zou hebben met een pistool. Op de Voorstreek werden de jongelui aangetroffen. De jongen, die geschoten zou hebben, een 14-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden en overgebracht naar het bureau. De jongen had in zijn broeksband een vuurwapen, dat leek op een pistool. Op het bureau bleek het te gaan om een neppistool. De jongen is na verhoor weer in vrijheid gesteld. Het neppistool is in beslag genomen.

Drachten: inbraak woning
Zaterdag tussen 01.00 en 10.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Spitael. Men is de woning waarschijnlijk binnen gekomen via de `hengelmethode`. De voordeur zat niet op het nachtslot. Uit de woning werden sieraden, een walkman, bankpasjes en een rijbewijs weggenomen. De eigenaar, een 56-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Burgum: inbraak horecagelegenheid
Zaterdag tussen 00.15 en 07.00 uur werd ingebroken in een horecagelegenheid aan de Bulthuissingel. Een toegangsdeur werd vernield. Uit de achter de bar staande kassa werd het kleingeld weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 25-jarige inwoner van Sumar, heeft aangifte gedaan.

Buitenpost: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 17.15 uur werd een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal in een supermarkt aan de Christinastraat. De verdachte had een fles wijn en een kaas weggenomen. Toen hij werd betrapt, gooide hij de fles wijn in de richting van het personeel. Ook was de verdachte agressief en spuugde hij naar het personeel. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte was onder invloed van alcohol. Een medewerker van de supermarkt, een 23-jarige inwoner van Wouterswoude, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd ingesloten.

Leeuwarden: diefstal
Zaterdag tijdens de openingstijden tussen 10.00 en 17.00 uur werd uit een winkel aan de Voorstreek een kluisje gestolen. Het kluisje stond in een ruimte grenzende aan de winkelruimte. In de kluis zat de opbrengst van een week. De eigenaar, een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Buitenpost: aanrijding licht gewonde
Zaterdag omstreeks 19.45 uur reed een bestuurder van een motor over de West in de richting Buitenpost. Ter hoogte van de minirotonde minderde de bestuurder, een 29-jarige inwoner van Groningen, vaart. Plotseling blokkeerde het achterwiel van de motor, waardoor de bestuurder ten val kwam. De bestuurder had last van zijn rechtervoet en is overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen(AZG).

Leeuwarden: vechtpartij
Zaterdag omstreeks 21.55 uur vond er een vechtpartij plaats op de Tuinen. Aan deze vechtpartij namen verschillende personen deel. Een man, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, had zich misdragen in een pizzeria en was de zaak uitgezet. Toen hij zich buiten weer misdroeg, werd hij belaagd door verschillende mannen. Door de politie werden de gemoederen gesust en de 33-jarige Leeuwarder werd te verstaan gegeven om zich niet meer op de Tuinen te laten zien, daar hij de aanstichter van het geheel was. De man heeft daarop de Tuinen verlaten en de rust keerde weer. 20 minuten later kwam er weer een melding van een vechtpartij. Deze vond nu plaats op de Voorstreek. Weer bleek dat de 33-jarige Leeuwarder hierbij betrokken was. De man was weer teruggekeerd naar de Tuinen en had daar weer ruzie gezocht. Weer de zaak gesust en hierop de 33-jarige inwoner van Leeuwarden als verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Harlingen: onder invloed
Zondag omstreeks 00.05 uur werd op de F. Domela Nieuwenhuisstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 760 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Oosternijkerk: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 01.20 uur vond op de Ropsterwei een aanrijding plaats. Een bestuurder van een personenauto was tegen een lantaarnpaal gereden. De bestuurder had daarop de auto laten staan en was naar het café in Oosternijkerk gegaan. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Lioessens werd in het café aangehouden. De man bleek gedronken te hebben. Van de bestuurder werd een bloedproef genomen en hij kreeg een rijverbod voor 12 uren. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd. De zwaar beschadigde auto werd weggesleept.

Grou: onder invloed
Zondag omstreeks 02.00 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 465 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdag tussen 22.30 en 23.00 uur werd, terwijl de bewoonster tv zat te kijken, ingebroken in een woning aan de Smidsbuurt. Men kwam de woning binnen via een openstaand slaapkamerraam. Uit de slaapkamer werden sieraden en een aantal zilveren tientjes weggenomen. De eigenaresse, een 69-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: mishandeling
Zondag omstreeks 01.50 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij bij een horecagelegenheid aan de Kortestreek. Toen de politie ter plaatse kwam, was de vechtpartij reeds gebeurd. Een 23-jarige inwoner van Sondel had diverse klappen en schoppen gekregen en is voor onderzoek overgebracht naar een huisarts in Lemmer. Het bleek dat de verwondingen meevielen. Het slachtoffer is huis gegaan en hij zal in de loop van maandag aangifte komen doen. Wat de aanleiding is geweest, is nog niet duidelijk. Wel werd later in de nacht de verdachte, een 27-jarige inwoner van Meppel aangehouden op de Lange Streek. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Zondag omstreeks 02.35 uur werd in een discotheek aan de Nieuwestad een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake dealen van drugs. De verdachte werd aangehouden door het personeel en overgedragen aan de politie. Bij hem werden twee wikkel met drugs, (een gram heroïne of cocaïne moet nog onderzocht worden) en 34 XTC-pillen aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. De drugs werden in beslag genomen.

Ameland: mishandeling
Zondag omstreeks 03.30 uur liep een politieman van de politie Friesland, 34 jaar, over de Torenstraat te Nes. De politieman was daar privé. Hij zag dat twee jongens glas op straat kapot gooiden en zeer luidruchtig waren. Hij sprak de jongens hierop aan. Op de hoek van de Torenstraat Strandweg ontstond toen een vechtpartij. De politieman kwam ten val en werd toen verschillende malen geslagen en geschopt. Hij wist te ontkomen aan zijn belagers. De politieman liep een gebroken neus op een verwondingen aan zijn voorhoofd en hals. De gewaarschuwde politie hield daarop op de Strandweg te Nes de twee verdachten aan. De verdachten, een 24 en 23 jaar, beiden uit Groningen, werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 04.10 uur werd de aandacht van een politiepatrouille getrokken door een bestuurder van een personenauto, die over de verkeerde weghelft van de Aldlansdyk reed. Een spookrijder dus. Bij het zien van de politieauto stuurde de bestuurder zijn auto de berm in. Het bleek dat de bestuurder, een 52-jarige inwoner van Brunssum dronken was. Aan het bureau blies de man 935 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 11 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten: vechtpartij
Zondag omstreeks 05.00 uur kwam er een melding dat er op de Kaden gevochten zou worden tussen een groep jongeren. De groep jongeren met moeite kunnen scheiden en de betrokkenen ieder een kant op laten gaan, waarna de rust weer keerde. Van de jongeren wenste niemand aangifte te doen.

Drachten: slagaderlijke bloeding
Zondag omstreeks 05.10 uur liep een 22-jarige inwoner van Drachten een slagaderlijke bloeding op. De jongeman sloeg op de Noorderbuurt een ruitje in van een winkel en liep daarbij de verwonding op. De jongeman werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: diefstal auto/verdachte aangehouden Zondag omstreeks 07.00 uur kwam er een melding binnen dat op de Tijnjedijk een bestuurder van een personenauto als een idioot aan het rondscheuren was. Ter plaatse de auto met bestuurder en inzittende aangetroffen op het parkeerterrein achter de Albert Heijn. De auto stond half in de beplanting en probeerde daar weg te komen. De politieauto werd ervoor gezet, zodat de bestuurder niet kon wegrijden. Het bleek dat de auto gestolen was. De bestuurder, een 18-jarihge inwoner van Leeuwarden en de inzittende, een 15-jarige inwoner van Leeuwarden, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het bleek dat de bestuurder de auto had weggenomen van een parkeerplaats Achter de Hoven, nabij het Comeniuscollege. De bestuurder verkeerde onder invloed en van hem is een bloedproef afgenomen. De eigenaar van de auto, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Veenwouden: diefstal auto
Zondag tussen 02.30 en 07.30 uur werd vanaf de Berken een personenauto, merk Opel Kadett, kleur grijs, voorzien van het kenteken ZB-PV-06 gestolen. De auto stond voor de woning van de eigenaresse, een 23-jarige inwoonster van Veenwouden, die aangifte heeft gedaan.

Harlingen: diefstal auto
Van zaterdag op zondag werd vanaf de openbare weg, de Koggestraat, een personenauto, merk Opel Kadett, kleur grijs, voorzien van het kenteken XD-93-PG, weggenomen. De eigenaresse, een 33-jarige inwoonster van Harlingen, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politieberichten Friesland van 21/7 t/m 22/7 (13.00 uur) '
Lees ook