Politiebericht Friesland: Friesland 22-09-2001
Politieberichten van 21/9 (13.00) t/m 22/9 (13.00)

Winsum: inbraak auto
Vrijdagochtend is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Fikarusleane. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Het rechter achterruit was geforceerd. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoner van Winsum.

Joure: parkeren
Vrijdag tussen 13.30 en 16.30 uur is gecontroleerd in de blauwe zone van Joure. Er zijn in totaal 28 bekeuringen uitgeschreven, waarvan 20 voor het niet kunnen tonen van de parkeerschijf, zes voor het overschrijden van de tijd en twee voor het rijden tegen de richting in.

Sneek: aanhouding twee verdachten na diefstal auto Donderdag werd aan het Grootzand in Sneek een auto (Opel Kadett) gestolen. Aangifte is gedaan door een 54-jarige inwoner van Sneek. Vrijdag omstreeks 11.50 uur werd de auto gesignaleerd op de Leeuwarderweg. De politie zette de achtervolging in en al snel konden de twee inzittenden, een 33-jarige en een 26-jarige inwoner van Sneek, worden aangehouden in verband met diefstal van een auto. Beide verdachten zijn overgebracht naar het bureau.

Bolsward: diefstal uit auto
Tussen donderdag en vrijdag werd ingebroken in een auto, die stond geparkeerd aan de Eelke Mobachstraat. Hoe men binnenkwam is onbekend. Ontvreemd werden een radio-cdspeler en drie cds. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoonster van Bolsward.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Vrijdag omstreeks 14.25 uur werd een 34-jarige automobiliste gecontroleerd op de Nieuweburen. De vrouw bleek niet in het bezit van een rijbewijs, tevens gaf ze een valse naam op. Het was reeds de achtste maal dat de vrouw werd aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs. Derhalve is de auto in beslag genomen. Ze krijgt een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en het opgeven van een valse naam.

Leeuwarden: inbraken kerk
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in de Dominicuskerk aan de Harlingerstraat. De gehele kerk is doorzocht. Er zijn enkele vernielingen gepleegd. Ontvreemd werd wat eten en drinken, evenals een geldbakje. Aangifte is gedaan door een 63-jarige inwoner van Leeuwarden. In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in de Grote Kerk aan de Bredeplaats. Hierbij zijn twee ramen vernield. Een viertal geldbakjes is weggenomen, evenals een krat bier. Aangifte is gedaan door een 39-jarige inwoner van Leeuwarden.

Harlingen: diefstal uit winkel
Uit een winkel aan de Voorstraat zijn vrijdag tussen 13.00 en 14.00 uur 50 telefoonkaarten en een aantal staatsloten ontvreemd. De totale waarde bedraagt enkele duizenden guldens. Aangifte is gedaan door een 44-jarige inwoner van Harlingen.

Leeuwarden: twee aanhoudingen na winkeldiefstal Vrijdag omstreeks 16.00 werd een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden voor diefstal van een twee paar schoenen uit een winkel aan de Voorstreek. De aangever, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, kon van elk paar schoenen een afpakken. De overige twee werden door de inwoonster van Leeuwarden in de gracht gegooid. De vrouw is overgebracht naar het bureau. Een zus van de verdachte, een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd verschillende malen verzocht zich te verwijderen. Op een gegeven moment ging zij inderdaad weg, om even later weer terug te keren, waarbij zij dreigde een fiets tegen de aangever te gooien. Op grond van handhaving van de orde bij ambtverrichtingen (art. 124 WvStrafvordering) is de vrouw in verzekering gesteld voor de duur van het onderzoek. Zij is na verhoor omstreeks 17.45 uur weer in vrijheid gesteld.

Sneek: aanrijding met letsel
Een 13-jarige fietsster uit Uitwellingerga reed vrijdag omstreeks 13.10 uur, volgens getuigen zonder te kijken, tegen de auto van een 74-jarige inwoner van Sneek. De aanrijding vond plaats op de kruising van de Bolswarderbaan met de Kerkhoflaan. Het meisje is per ambulance, met een gebroken linkeronderbeen, overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mocht ze weer naar huis.

Wolvega: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 16.15 uur passeerde een 32-jarige inwoner van Amsterdam de kassa van een winkel aan het Van der Sandeplein. Hij rekende wel enkele boodschappen af, maar niet een paar zwarte pantys en een paar witte sokken. De man is door het personeel aangehouden en even later door de politie overgebracht naar het bureau. Om 21.30 uur kon hij het bureau weer verlaten met een transactievoorstel van 250 gulden. De sokken zijn in de winkel achtergebleven. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoner van Steggerda.

Leeuwarden: diefstal auto
Tussen dinsdag 18 september en woensdag 19 september is uit de Simon de Vliegerstraat een grijze Saab 900 GLI met het kenteken LD 42 - SK gestolen. Aangifte is gedaan door een 27-jarige inwoner van Leeuwarden.

Ouwsterhaule: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 16.30 ziet een vrouw uit Ouwsterhaule (leeftijd onbekend) op de Heerenweg aan de andere kant van de weg de krantenjongen rijden. Zij roept deze iets toe en steekt daarop meteen de weg over. Ze kijkt daarbij niet goed uit en loopt tegen de spiegel van een auto, die wordt bestuurd door een 60-jarige inwoner van Ouwster Nijega. De vrouw komt ten val en breekt haar enkel. De vrouw is per ambulance overgebracht naar ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen.

Wolvega: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 21.30 uur rijdt een 14-jarige fietser uit Wolvega, met hoge snelheid, achter een bromscooter aan op Om den Noort. Op dat moment nadert vanuit westelijke richting een auto, bestuurd door een 27-jarige inwoner van Bovensmilde. Deze wordt plotseling geconfronteerd met een overstekende bromscooter met daarachter een snelle fietser. Deze laatste wordt frontaal geschept door de auto. De fietser wordt tientallen meters op de motorkap meegenomen. Het mag een wonder heten dat de fietser er slechts met een paar schaafwonden van afkomt. De auto is totaal vernield. De fietser verklaarde dat hij, zonder uit te kijken, achter de bromscooter was aangereden.

Damwoude: aanrijding met letsel, getuigenoproep Vrijdag omstreeks 17.45 rijdt een 45-jarige automobiliste uit Damwoude over de Broekpollen tussen Broeksterwoude en Damwoude, komend uit de richting van de Singel en gaand in de richting van de Haeye Hoek. Een 28-jarige motorrijder uit Damwoude rijdt over de Haeye Hoek. Hij kwam uit de richting van Broeksterwoude en ging in de richting van Damwoude. Ter hoogte van de kruising Broekpollen Haeye Hoek wil de auto naar rechts afslaan. De vrouw keek naar rechts, voordat ze afsloeg, en reed de kruising op. Op dat moment kwam de motorrijder van rechts, die niet meer tijdig kon remmen. Een aanrijding was het gevolg. Als gevolg van de aanrijding raakte de auto in de sloot aan de linkerzijde van de rijbaan, de motor raakte in de sloot aan de rechterkant. De motorrijder werd tientallen meters weggeslingerd en raakte hierdoor gewond. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht. Ook de vrouw is, met nekklachten, overgebracht naar hetzelfde ziekenhuis. Beide voertuigen zijn afgesleept. Volgens een getuige heeft de motorrijder vlak voor de aanrijding een fietser ingehaald. Deze fietser is onbekend gebleven. Graag komt de politie in contact met deze fietser op het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.20 uur werd een 21-jarige automobilist uit Hoogeveen aangehouden op de Gedempte Molenwijk. Hij bleek te hebben gedronken. Omdat hij zich recalcitrant gedroeg werd de man in de boeien geslagen. Ternauwernood kon worden voorkomen dat een raam van de dienstwagen sneuvelde. Op het bureau blies de verdachte 525 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur. Hij kreeg tevens een proces-verbaal voor het feit dat hij reed zonder geldig rijbewijs. Ook zijn auto werd in beslag genomen, omdat dit niet de eerste keer was dat de verdachte werd aangehouden voor het rijden onder invloed en zonder rijbewijs.

Joure: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.15 uur werd een 27-jarige automobilist uit Joure gecontroleerd in de Brugstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 380 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Oldeholtpade: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.45 uur werd een 55-jarige automobilist uit Woudsend gecontroleerd op de Stellingenweg Hfd N351. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 820 ug/l, goed voor een rijverbod van tien uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.55 uur werd een 31-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd in de Kerkhoflaan. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 445 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Elahuizen: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.00 uur werd een 31-jarige automobilist uit Oudega (gemeente Gaasterlân Sleat) gecontroleerd op de Tsjerkewei. De man viel op door slingerend rijden. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 755 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag omstreeks 01.00 uur zag de politie dat een 24-jarige inwoner van Leeuwarden bij een woning in de Willem Lodewijkstraat een raam met een steen ingooide. Dit tot tweemaal toe. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 48-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Zaterdag omstreeks 01.45 uur werd een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op de Hanenburg. Hij zat te morrelen aan aldaar geparkeerde autos. Tevens bleek de man onder invloed te verkeren en gaf hij een valse naam op. Op het bureau zag hij nog kans een computer te vernielen. Ook bleek hij in het bezit te zijn van een wikkel cocaïne. Hij krijgt een proces-verbaal voor openbare dronkenschap, vernieling van een computer, het voorhanden hebben van harddrugs en het opgeven van een valse naam.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.30 uur werd een 45-jarige automobiliste uit Drachten gecontroleerd op de Drift. Zij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 580 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Wolvega: inbraak auto
Vrijdagavond werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Hoofdstraat Oost. Men kwam binnen door een raam te vernielen. Ontvreemd werden een drietal kentekenbewijzen. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoner van Easterga. Ook werd in dezelfde straat een auto van een 42-jarige inwoner van Bant doorzocht. Hier werd echter niets weggenomen.

Heerenveen: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.50 uur werd een 27-jarige automobilist uit Joure gecontroleerd in de Van Dekemalaan. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Luinjeberd: discriminatie en bedreiging
Zaterdagochtend tussen 01.00 en 03.00 uur is op de kermis in Luinjeberd personeel van de zweefmolen bedreigd en gediscrimineerd. Tegen een caravan, waar twee personen lagen te slapen, zijn glazen en stenen gegooid. Een steen vloog bijna dwars door de caravan. Een groepje jongens had het niet voorzien op een 15-jarige inwoner van Stadskanaal. Door de jongeren werden discriminerende teksten geuit. De inwoner van Stadskanaal heeft zaterdagochtend aangifte wegens discriminatie en bedreiging gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Sneek: twee aanhoudingen na vechtpartij
Zaterdag omstreeks 04.00 uur reed een politiewagen over de Grote Kerkstraat. Net op dat moment werden twee mannen uit een horecagelegenheid verwijderd, omdat ze in een vechtpartij waren verwikkeld. Een van de mannen had een mes in zijn hand en dreigde het publiek. De politieman wist daarop de twee verdachten aan te houden. Hij kreeg hierbij hulp van een portier van de horecagelegenheid. De politieman haalde daarop zijn hond uit de auto om de portier en de verdachten af te schermen tegen het publiek. De snel gearriveerde bescherming heeft de twee verdachten, twee 21-jarige inwoners van Sneek, overgebracht naar het bureau te Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak auto
Zaterdagochtend is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Van Leeuwenhoekstraat. Ontvreemd werd een radio-cdspeler en een gsm. Het raam van het rechter voorportier was geforceerd. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Drachten: inbraak auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan het Compagnonsplein. Ontvreemd werd een gsm. Het raam van het linker voorportier was geforceerd. Aangifte is gedaan door een 44-jarige inwoonster van Warten.

Leeuwarden: diefstal auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is uit de Willem Lorestraat een grijze Opel Omega met het kenteken SB 58 TG gestolen. Aangifte is gedaan door een 40-jarige inwoner van Leeuwarden.

Heerenveen: doorrijden na letsel
Zaterdag omstreeks 10.30 uur fietste een 22-jarige inwoonster van Heerenveen over het Burgemeester Kuperusplein. Hier werd zij door een andere fiestster geraakt. De Heerenveens kwam ten val en is per ambulance, met waarschijnlijk een hersenschudding, overgebracht naar het ziekenhuis De Tjongerschans. De andere (vrouwelijke) fietser heeft, volgens een getuige, de aanrijding wel gezien, maar is doorgefietst in de richting van het Molenplein. Het betreft een vrouw van circa 50 jaar met wit haar, ze droeg een witte jas.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272

Deel: ' Politieberichten Friesland van 21/9 (13.00) t/m 22/9 (13.00) '
Lees ook