Politiebericht Friesland: Friesland 9-09-2001
Politieberichten van 8/9 (13.00) t/m 9/9 (13.00)

Sneek: inbraak woning
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Tweede Woudstraat. Via een raam op de eerste verdieping is men de woning binnengekomen. Ontvreemd werd een computer, een stereo-installatie en circa 100 cds. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 31-jarige inwoner van Sneek.

Haskerhorne: aanrijding met drank in het spel
Zaterdag omstreeks 18.45 uur reed een 23-jarige automobiliste uit Oudehaske over de Jousterweg in de richting van Joure. Bij het naderen van de T-kruising met de Hauleweg zag de vrouw dat een 61-jarige automobilist uit Heerenveen een wat ruime bocht naar rechts nam. De vrouw remde om een aanrijding te voorkomen. Even later hoorde de vrouw een knal en zag dat de inwoner van Heerenveen met zijn auto tegen de linkervoorzijde had gereden. Hierop reed de Heerenvener achteruit en vervolgde zijn weg in de richting van Heerenveen. Een toevallig voorbijkomende automobilist uit Lunteren reed achter de auto aan. In Heerenveen is de inwoner van Heerenveen door de politie aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 995 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Makkum: fietsster gewond
Zaterdag omstreeks 17.40 uur fietste een 14-jarige inwoonster van Makkum voorovergebogen (door het slechte weer) over de ds. L. Touwenlaan. Hier fietste zij tegen een stilstaande auto aan van een 38-jarige inwoner van Neheim-Husten (D.). Door de aanrijding brak het glas van de achterruit van de auto. Het meisje liep, waarschijnlijk omdat ze in het glas gevallen is, een winkelhaak op in haar gezicht. Ze is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Ze kon na behandeling weer naar huis.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 23.00 uur werd een 26-jarige automobilist uit Kampen gecontroleerd op de Oostergoweg. Een medeweggebruiker had de politie gebeld, omdat de inwoner van Kampen slingerend over de rijbaan reed. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Leeuwarden: drie aanhoudingen
Zaterdag omstreeks 23.45 torf een voetsurveillance drie mannen aan in de Zuiderstraat. Zij stonden om een tas heen, met daarin o.a. een autoradio en een aantal cassettebandjes. De mannen verklaarden dat de tas er al lag voordat ze elkaar ontmoetten. De drie mannen, een 25-jarige inwoner van Deventer, een 32-jarige inwoner van Hempens en een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, zijn aangehouden en de tas is in beslag genomen. De verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek. De technische recherche zal de tas onderzoeken.

Gorredijk: verdachte verzet zich bij aanhouding Zondag omstreeks 00.05 uur kreeg de politie een melding dat in een auto aan de Hoofdstraat al anderhalve dag een hond zou zitten. Ter plaatse gekomen bleek dat ook een 29-jarige inwoner van Gorredijk zich in de auto bevond. Toen hem om zijn naam werd gevraagd wilde hij deze niet geven. De man stapte uit de auto en ging er vandoor. Toen de politie hem tegen wilde houden, rukte hij zich los en begon te slaan. Nadat de verdachte was geboeid zag hij kans een politieman een kopstoot in zijn gezicht te geven. Vervolgens werd de man achter in de politiewagen geplaatst. Hier zag hij kans dezelfde politieman te bijten in zijn bovenbeen. Daarna trapte de verdachte zo om zich heen dat het interieur van de auto zwaar beschadigd raakte. Zo zijn de portieren ontzet en werd de mobilofoon vernield. De man is overgebracht naar het bureau in Drachten. Hij zal worden gehoord voor wederspannigheid tegen ambtenaren in functie met als gevolg letsel. De politieman heeft de beet laten verzorgen in het ziekenhuis.

Heerenveen: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 01.00 uur werd een 22-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd op de Haskeruitgang. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 445 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Veenwouden: rijbewijs ingevorderd
Zondag omstreeks 01.00 uur werd een 51-jarige automobilist uit Sumar gecontroleerd op de Zuiderweg. Het vermoeden bestond dat de man had gedronken. Omdat hij zwaar hartpatiënt is en het ademanalyseapparaat daardoor geen juiste meting kon verrichten is een bloedproef afgenomen. De man zijn rijbewijs is ingevorderd.

Sneek: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 02.15 uur werd een 26-jarige automobilist uit Joure gecontroleerd op de Akkerwinde. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 485 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Sneek: openlijke geweldpleging
Zondag omstreeks 02.15 uur sprak een 21-jarige inwoner van Ysbrechtum op de Wijde Noorderhorne de politie aan. Hij vertelde dat hij zojuist was geschopt en geslagen. Een van de verdachten, een 23-jarige inwoner van Scharnegoutum, was nog in de buurt, maar weigerde, op de vraag van de politie, om even elders te gaan staan. Ook een 20-jarige inwoner van IJlst weigerde, na het aantal malen te hebben gevraagd, zich te verwijderen. Hierna werd gevorderd dat ze elders gingen staan. Hierna werd de inwoner van Scharnegoutum aangehouden. Naast de inwoner van IJlst gingen zich ook een 20- en 23-jarige (andere) inwoner van Scharnegoutum zich met de zaak bemoeien. De vier gingen mee naar het bureau. Hierbij gaf de 23-jarige inwoner van Scharnegoutum, die zich later met de zaak ging bemoeien, een politieman een stomp met zijn elleboog in de maag. Hierop is deze geboeid afgevoerd naar het bureau. De vier verdachten zijn ingesloten in het bureau in Sneek.

Spannum: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 02.35 uur werd een 37-jarige automobilist uit Spannum gecontroleerd op de Felsumerleane. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 315 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Grou: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zondag omstreeks 03.35 uur zag de politie een 31-jarige automobilist uit Reduzum rijden op de Stationsweg. De verdachte verstopte zich in de buurt van de sporthal en dook met de inzittenden onder het stuur. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 705 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Allingawier: eenzijdig ongeval met drank op
Zondag omstreeks 03.45 uur raakte een 20-jarige automobilist uit Witmarsum op de Vierhuizen de berm en reed de sloot in. Hier kwam hij tot stilstand tegen een betonnen dam. Nadat hij uit de auto was geklauterd, blies hij 645 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De auto is afgesleept.

Berlikum: aanhouding verdachte
Zondag omstreeks 04.45 werd een 37-jarige portier van een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein bekogeld met een steen. Dit werd gezien door verschillende getuigen. Nadat de man, die ondertussen de horecagelegenheid was ingegaan, het pand wilde verlaten is hij aangehouden door de politie. De 17-jarige inwoner van Dokkum werd gehoord en is om 06.25 uur weer in vrijheid gesteld.

Sneek: boom op caravan, auto en voortent
Zondag omstreeks 05.15 viel, door de harde wind, een populier op een caravan, auto en voortent die stonden op een camping aan de Dompleane. Een echtpaar uit Oudega alsmede een kind van een jaar, die lagen te slapen in de caravan, werden door een wonder niet geraakt.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan de Douwemastins. Onduidelijk is nog hoe men is binnengekomen. Ontvreemd werden o.a. een viedeorecorderd, een DVD-speler, bankpassen, een gsm en identiteitsbescheiden. Aangifte is gedaan door een 44-jarige inwoner van Leeuwarden.

Haulerwijk: inbraak transportbedrijf
In de nacht van zaterdag op zondag zijn bij een transportbedrijf aan de Leeksterweg 31 vrachtwagens opengemaakt. Van de meeste wagens werden de dekzeilen kapot gemaakt of de laadklep naar beneden gedaan. In een loods werd ingebroken. Hier werden verschillende verpakkingen los gesneden. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Onduidelijk is nog wat precies ontvreemd is. Een 38-jarige inwoner van Haulerwijk heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 11.30 uur werd een 28-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd op het Gemeenteplein. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 375 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Heerenveen: verdachte van steekpartij aangehouden door drie voorbijgangers
Zondag omstreeks 06.50 uur kreeg de politie een melding van een steekpartij op het NS-station aan de Trambaan. Een 53-jarige inwoonster van Heerenveen was diverse malen gestoken in de hals en de nek. Waarschijnlijk probeerde de verdachte haar te beroven. Een getuige, een 29-jarige inwoner van Joure, die op de bus stond te wachten, zag de vechtpartij. Hij zag dat de verdachte, een 34-jarige inwoner van Heerenveen, zich uit de voeten wilde maken. De Jouster probeerde de man tegen te houden, maar dit lukte niet, omdat hij door de Heerenvener werd bedreigd met een mes. Terwijl de verdachte probeerde te ontkomen op een fiets, riep de Jouster tegen twee voorbijgangers dat de man op de fiets iemand had neergestoken. De twee mannen, een 19-jarige inwoner van Nijeholtwolde en een 17-jarige inwoner van Heerenveen, bedachten zich geen moment en wisten de verdachte op het veld bij De Bielzen te achterhalen. Hier werd hij vastgehouden tot de politie arriveerde. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis De Tjongerschans. Een steekwond heeft op een haar na de halsslagader gemist, waarschijnlijk liep het slachtoffer door deze steekwond een klaplong op. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272

Deel: ' Politieberichten Friesland van 8/9 (13.00) t/m 9/9 (13.00) '
Lees ook