Politiebericht Friesland: Friesland 27-09-2001
Politieberichten van 26/9 (13.00 uur) t/m 27/9 (07.00 uur)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 11.15 uur werd een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had bij een winkel aan de Avondsterweg gereedschap (winkelwaarde ongeveer f 160.-) weggenomen. Toen hij de winkel wilde verlaten, werd hij door het personeel aangehouden en overgedragen aan de politie. Een medewerker van de winkel, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De zaak werd via Kort-OM afgehandeld en daarna werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: alcohol op straat
Woensdag omstreeks 13.00 uur werden drie inwoners van Leeuwarden, 58, 32 en 42 jaar, bekeurd ter zake het drinken van alcohol op de openbare weg. De drie mannen zaten op een bankje naast het wijkgebouw aan de Ludinga bier te drinken.

Opeinde: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 13.25 uur vond op de Kletten tussen Drachten en Opeinde een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een bestelauto, een 19-jarige inwoonster van Gorredijk verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en botste tegen een in de rechterberm staande boom. De bestuurster zat bekneld in haar voertuig en werd door de brandweer uit de totaal vernielde auto gehaald. Zij werd gewond (ernstig beenletsel rechterbeen) overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De weg werd tijdelijk afgesloten voor het verkeer, dat gedurende die tijd werd omgeleid.

Minnertsga: arbeidsongeval
Woensdag omstreeks 15.45 uur was men bezig geweest met het rooien van aardappelen op een land aan de Haitsmaleane. Nadat de werkzaamheden waren gestopt liet een 47-jarige inwoner van Minnertsga de machine achter de tractor nog even schoondraaien. Het slachtoffer, een 16-jarige jongen uit Minnertsga, kwam bij de machine en wilde nog even wat loof verwijderen. Hij kwam toen met zijn arm in de opvoerband klem te zitten met het gevolg dat hij de aardappelrooimachine werd ingetrokken. De 47-jarige inwoner van Minnertsga zag wat er gebeurde en heeft direct de machine stopgezet. De jongen liep een gebroken rechterarm op en ook een gebroken linker kaak. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

De Blesse: rijden zonder rijbewijs
Woensdag omstreeks 17.50 uur werd tijdens een controle op de Steenwijkerweg een bestuurder van een personenauto bekeurd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Wolvega, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tevens droeg de man geen autogordel en reed hij met een snelheid van 104 kilometer per uur terwijl aldaar 80 was toegestaan. Voor de geconstateerde overtredingen kreeg de man een proces-verbaal.

Haskerhorne: ongeval met licht gewonde
Woensdag omstreeks 17.00 uur reed een bestuurder van een snorfiets over de Haulstersingel. Gekomen ter hoogte van de kruising Veldstraweg Haulsterweg wilde de bestuurder, een 78-jarige inwoner van Heerenveen, linksaf slaan. Hij verloor op dat moment de macht over het stuur en viel op de grond. De man liep schaafwonden op aan zijn hoofd en handen. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Fochteloo: inbraak woning
Woensdag tussen 08.00 en 20.00 uur werd tijdens de afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Vogelrijd. Een ruit aan de achterzijde van de woning werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werd een fotocamera weggenomen. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Fochteloo, heeft aangifte gedaan.

Burgum: onder invloed
Woensdag omstreeks 21.25 uur werd op de Oude Commissieweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Hurdegaryp, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 445 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Grou: brand schuur
Woensdag omstreeks 19.15 uur kwam er een melding binnen dat er brand was uitgebroken in een aangebouwde schuur c.q. werk/hobbyruimte achter een woning aan de Prinses Wilhelminastraat. De brandweer, die snel ter plaatse was, heeft het vuur geblust, doch kon niet voorkomen dat het grootste gedeelte van de schuur uitbrandde. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk. De bewoner, een 74-jarige inwoner van Grou, was kort voor de brand nog in de schuur geweest en toen was er nog niets aan de hand. De brand werd door omwonenden ontdekt. Het schadebedrag is niet bekend.

Augustinusga: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.30 uur werd op de Blauforlaet een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Oldekerk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 305 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.30 uur werd op de Waling Dijkstrastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies de man 590ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Burgum: inbraken opgelost
Met de aanhouding op zaterdag 22 september 2001 van een 18-jarige inwoner van Burgum heeft de politie Noordoost Friesland een 11-tal inbraken opgelost. Deze inbraken vonden allen plaats in Burgum, in de periode juli, augustus en september 2001. Onder deze inbraken waren 3 woninginbraken of pogingen daartoe. Daarnaast werd door deze jongeman ingebroken in sportkantines, een peuterspeelzaal, een snookercentrum, een zalencentrum en het gebouw van maatschappelijk werk. De buit bedroeg enkele duizenden guldens. Het geld werd door de verdachte gebruikt voor levensonderhoud. De verdachte is voorgeleid en zit op dit moment nog vast.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politieberichten Friesland '
Lees ook