Politie Gelderland-ZuidMr. Van Coothlaan 45,
Postbus 11, 6600 AA Wijchen
Datum Vrijdag 21 februariDISTRICT STAD NIJMEGENBerovingen

Gistermiddag is op de Ziekerstraat een 23-jarige inwoner van Nijmegen beroofd. De Nijmegenaar werd door twee onbekende mannen vastgepakt. Vervolgens werd hij door de twee bedreigd. De onbekende mannen beroofden de Nijmegenaar van zijn mobiele telefoon en portemonnee en gingen er toen vandoor. De Nijmegenaar deed aangifte.
In de nacht van donderdag op vrijdag is op de Ziekerstraat een 29-jarige inwoner van Nijmegen beroofd. Twee personen pakten de Nijmegenaar vast en eisten geld. De Nijmegenaar gaf het geld waarna het tweetal er vandoor ging. De Nijmegenaar deed vervolgens aangifte. Bij het opnemen van de aangifte bleek, bij navraag, dat de Nijmegenaar verdacht werd van het plegen van oplichting. Hierop is de 29-jarige aangehouden en in verzekering gesteld.


Gestolen auto's

Vanaf de Nassausingel is gistermiddag een paarse Mercedes met het kenteken ZV-15-PS gestolen. Aangifte deed de 49-jarige inwoner van Nijmegen.
Gisteren is vanaf de Agricolaplaats een witte Volkswagen Golf met het kenteken HX-NV-46 gestolen. Aangifte deed een 21-jarige inwoner van Groot-Ammers.
Vanaf de St. Josephhof is gisteren een witte Hyundai met het kenteken VG-FS-46 gestolen. Aangifte deed de 41-jarige eigenaar uit Millingen a/d Rijn.
In de nacht van donderdag op vrijdag is vanaf de Waalkade een blauwe Audi A6 met het kenteken TJ-JF-19 gestolen. Aangifte deed de 34-jarige eigenaar uit Nijmegen.
Vanaf de Hazenkampseweg is in de nacht van woensdag op donderdag een grijze Mercedes met het kenteken ZJ-47-DS gestolen. Aangifte deed de 44-jarige eigenaar uit Nijmegen.


Woninginbraak

Gisteren is in een woning aan de Willem Barentszstraat ingebroken. Door een deur te verbreken zijn de dieven de woning binnengekomen. Uit de woning is onder meer computerapparatuur gestolen. Aangifte deed de 42-jarige bewoonster.


Man aangehouden voor diefstal auto

Gisteravond is op de 16de straat Meijhorst een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man wordt ervan verdacht een auto gestolen te hebben. Agenten zagen de auto rijden. Bij navraag bleek dat de auto gestolen was. De 34-jarige bestuurder had inmiddels de auto geparkeerd en was een woning binnengegaan. De man werd gevraagd naar buiten te komen waarna hij werd aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt. De auto wordt overgedragen aan de rechtmatige eigenaar.


Man aangehouden voor mishandeling

Afgelopen nacht is een 20-jarige inwoner van Zevenaar aangehouden omdat hij een 34-jarige eigenaar van een horecagelegenheid aan de Molenstraat mishandeld zou hebben. De 20-jarige zou de 34-jarige in zijn gezicht hebben geslagen. De politie heeft de 20-jarige aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt. De 34-jarige heeft aangifte gedaan van mishandeling.Bedrijfsinbraak

In een bedrijf aan de 10de straat Kerkenbos is afgelopen nacht ingebroken. Door een raam te forceren zijn de dieven het pand binnengekomen. Uit het pand is computerapparatuur gestolen. Aangifte deed een 41-jarige inwoner van Nijmegen.


Ongeval met letsel

Vanochtend is op de Nieuwe Dukenburgseweg een aanrijding ontstaan tussen een 38-jarige automobilist uit Weurt en een 40-jarige automobilist uit Nijmegen. De automobilist uit Weurt kwam uit de richting van de Graafseweg. Achter hem reed de 40-jarige Nijmegenaar. De automobilist uit Weurt moest plotseling remmen. De Nijmegenaar probeerde op tijd zijn auto tot stilstand te brengen. Dit lukte niet waardoor een aanrijding ontstond. Door de aanrijding heeft de 38-jarige automobilist letsel aan zijn nek opgelopen. Hij is voor behandeling overgebracht naar het Canisius ziekenhuis.


DISTRICT TWEESTROMENLAND

Wijchen- inbreker aangehouden

Op donderdagavond heeft de politie ter hoogte van Winkelcentrum Zuiderpoort een 18-jarige inwoner van Nijmegen aangehouden. De Nijmegenaar wordt ervan verdacht eerder die avond te hebben ingebroken in een woning aan de 10de straat Hoogmeer. De politie kreeg de melding van de inbraak en ging ter plaatse. De inbreker ging er van door waarna de politie hem achterna ging. De inbreker kon ter hoogte van het winkelcentrum worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt. De 52-jarige bewoner van de woning deed aangifte.

Wijchen- jongen aangehouden voor bedreiging
Gisteren is een 14-jarige inwoner van Wijchen aangehouden omdat hij op 15 februari een 15-jarige inwoner van Wijchen, mogelijk met een mesje, bedreigd zou hebben. De 15-jarige deed hiervan aangifte. De politie onderzocht de zaak en op basis van onder meer getuigenverklaringen kon de 14-jarige verdachte worden achterhaald. De jongen kwam vervolgens zelf naar het bureau waar hij is aangehouden. De 14-jarige bekende vervolgens de bedreiging te hebben gepleegd.


Groesbeek- verkeerscontrole

Gisterochtend vond tussen 07.00 uur en 10.00 uur een verkeerscontrole plaats op de Kloosterstraat. In totaal zijn 560 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. Er reden 48 bestuurders te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/u waar 50 is toegestaan.


DISTRICT DE WAARDENCulemborg- woninginbraak

Gisteren is in een woning aan de Vicarystraat ingebroken. De dieven zijn de woning binnengekomen via een toegangsdeur. Uit de woning zijn onder meer DVD's gestolen. Aangifte deed de 37-jarige bewoonster.


Zaltbommel- auto gestolen

Vanaf de Hogeweg is gisteren een blauwe Opel Kadett met het kenteken TB-94-VN gestolen. Aangifte deed de 21-jarige eigenaar uit Ravenstein.


Echteld- jongen aangehouden voor brandstichting

Gisteravond hield de politie een 13-jarige jongen uit Echteld aan. De jongen wordt ervan verdacht rond 18.00 uur brand te hebben gesticht in een pand aan de Breedesteeg. De politie ging direct na de melding van de brand ter plaatse. Het pand brandde uit. Een getuige verklaarde dat de 13-jarige jongen het plan had het pand in brand te steken. Vervolgens ging de politie naar de woning van de jongen in Echteld. De jongen bleek niet thuis te zijn. Iets later werd de jongen door zijn moeder overgedragen aan de politie. De jongen is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De jongen bekende de brandstichting te hebben gepleegd. Hij is inmiddels in verzekering gesteld. Bij de brand deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.


Ochtense jongeren: dokken voor vernielingen

De afgelopen jaarwisseling in Ochten was een feest, maar ondertussen richtte een klein groepje jongeren ergerlijke vernielingen aan. De afgelopen twee maanden heeft de politie van het team Neder-Betuwe dat in Kesteren haar bureau heeft, daar veel tijd aan besteed om de vandalen op te sporen en een proces-verbaal op te maken. Er zijn 16 personen aangehouden in de leeftijd van 15 tot en met 39 jaar. Zij zullen, ieder voor zijn deel, de rekening gepresenteerd krijgen. Het schade bedrag loopt namelijk tegen de honderdduizend euro.

Het onderzoek was niet gemakkelijk vanwege het feit dat de verdachten bij de politie te biecht moesten over activiteiten van medeverdachten die in hetzelfde dorp wonen. De politie hield de eerste verdachte aan op 2 januari en het onderzoek is nog niet gesloten. De lijst strafbare feiten, waarop heel vaak het woord vernieling voorkomt, laat ook "openlijke geweldpleging", "belediging" en "opruiing" zien. Voor de opruiing is een man uit 24-jarige man uit Ochten verantwoordelijk. Hij had zich voorzien van een scanner en wist daardoor steeds de jongeren te waarschuwen als de politie eraan kwam. Bovendien droeg hij een alarmpistool bij zich, dat in beslag genomen werd. De enige verdachten van buiten Ochten waren een 20-jarige man uit Ommeren en zijn 23-jarige vriendin uit Tiel. De oudste verdachte zou, volgens verklaringen van anderen, zijn hond tegen de politie opgehitst hebben. Na zijn aanhouding ontkende de man dat.

De politie heeft proces-verbaal opgemaakt ten aanzien van brandstichting van een autowrak op de openbare weg, waar meerdere verdachten over zijn gehoord. Ook het voormalige Groene Kruisgebouw was tot drie maal toe doelwit van vernielzuchtige jongeren. Op 30 en 31 december moesten de ruiten het ontgelden, werden vensterbanken vernield en werd gepoogd brand te stichten. Ook het interieur moest het ontgelden. Vanwege het feit dat de brandweer steeds snel ter plaatse kon zijn werd voorkomen dat het gebouw in de as werd gelegd. De politie heeft vastgesteld dat er bij het vernielen van de ruiten "zwaar" en illegaal vuurwerk was gebruikt. Ook op 10 januari van dit jaar werden er weer ruiten en een deur vernield en werd gepoogd om daar brand te stichten. Toen het brandstichten daar niet lukte gingen jongeren naar een bedrijfspand waar een hal in brand gestoken werd. Dat leverde aanzienlijke schade op waarbij de brandweer kon voorkomen dat een aangebouwd woonhuis schade opliep.
Van dorpshuis De Vicary werden ruiten vernield en werden vernielingen aan het interieur aangericht en dat gebeurde vervolgens ook bij het jongerenhuis "Madhouse". Bij een autobedrijf werden tot drie maal toe met stenen grote ruiten ingegooid. Ook de in de showroom staande auto's werden daardoor beschadigd. Van de kantine van een sportvereniging werden zes ruiten ingegooid en is interieur beschadigd. Bij een benzinestation langs de snelweg werden op 29 december brandblussers gestolen met het doel deze in de nacht van de jaarwisseling leeg te spuiten. Ook dat feit werd bekend.

De gemeente zal alles in het werk stellen om het schadebedrag op de verdachten te verhalen. Ook de kosten van het opruimen door de dienst gemeentewerken van achtergelaten rommel zoals het verbrande autowrak en de vernieling van het wegdek door de brand. De gemeente hoopt tevens dat hier een waarschuwende werking van uitgaat zodat de volgende jaarwisseling rustiger en zonder vernielingen zal verlopen.

Voor meer informatie over bovenstaand bericht kunt u contact opnemen met Piet Versteegt. Tel: 06- 53 71 55 65.


Brenda van der Pal; GSM 06- 53 22 01 57/ afdeling Communicatie
Politie Gelderland-Zuid, Mr. Van Coothlaan 45, Postbus 11, 6600 AA Wijchen Telefoonnummer (024) 648 77 42 Faxnummer (024) 648 77 89 ---- --

Deel: ' Politieberichten Gelderland-Zuid 21-02-2003 '
Lees ook