Politie Gelderland-Zuid

+ Gelderland-Zuid+ KorpsstafDatum( 28 januari 2003 Van ( / afdeling Communicatie

Regionaal Persbericht


District De Waarden

Culemborg - voet tussen de spaken - Een 10-jarig jongetje kwam maandagmiddag op de Parklaan met zijn voet tussen de spaken van de fiets van zijn vader bij wie hij achterop zat. De schoen zat zodanig dubbel tussen de spaken dat de jongen zijn voet er niet uit kon trekken. De politie heeft met een betonschaar enkele spaken doorgeknipt zodat de voet van de jongen weer vrijkwam. Personeel van een ter plaatse gekomen ambulance behoefde de jongen niet mee te nemen naar een ziekenhuis.
Culemborg - auto gestolen - Maandagmiddag is van de Parallelweg-Oost een witte Volkswagen-Transporter met kenteken VT-72-GT gestolen. Een 50-jarige Culemborger heeft aangifte gedaan.
Tiel - "off-the-road"-motor gestolen - In de avond en nacht van woensdag 22 op donderdag 23 januari is uit een schuur aan de Oliemolenwal een rode HONDA "off-the-road" motor met kenteken MG-30-VH gestolen. Hoe de dieven het schuurtje binnengedrongen zijn is onbekend. De 28-jarige Tielse eigenaar van de motor heeft j.l. maandag aangifte gedaan.
Ochten - aanrijding met letsel op Rijksweg A15 - Maandag rond 17.30 uur raakte een 56-jarige bestuurder uit Arnhem die een truck met oplegger bestuurde en geladen was met betonplaten, ter hoogte van de afslag Ochten/Kesteren met de rechterwielen in de berm van de wegens wegwerkzaamheden tot vier rijstroken zonder vluchtstroken versmalde Rijksweg A15. De man reed vanuit Deil in de richting Arnhem/Nijmegen. Hij probeerde te corrigeren en raakte daarbij in een slip waarbij het voertuig schaarde en dwars over de middenbermbeveiliging over beide rijbanen kantelde. Uit tegenovergestelde richting kwam een bestelbus met een 48-jarige Rotterdammer als bestuurder en een 27-jarige Rotterdammer als bijrijder. De bestelbus botste tegen de cabine van de gekantelde truck. De chauffeur van de truck met oplegger werd met een gekwetste voet overgebracht naar het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem en de twee inzittenden van de bestelbus werden met onbekend licht letsel overgebracht naar het Rivierenland-ziekenhuis in Tiel. Door het ongeval raakte de Rijksweg A15 in beide richting geblokkeerd hetgeen tot ver in de avond heeft geduurd.

District Stad Nijmegen


Bellen en schelden in de auto
Een 36-jarige Nijmegenaar die niet handsfree zat te telefoneren in zijn auto werd maandagmiddag op de Gravendal door de politie betrapt en daarop aangesproken. De man schold vervolgens de politie uit. Daarop werd de bestuurder aangehouden. De man pleegde verzet, maar werd geboeid en wel naar het politiebureau overgebracht. Dar is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Vechtende vrouwen
Een Nijmeegse vrouw van 51 en haar dochter (leeftijd onbekend) en een Nijmeegs meisje van 14 jaar kregen het maandagmiddag met elkaar aan de stok op de Molenweg. De politie ging erheen en scheidde de vechtende vrouwen, die elkaar stevig bij haren vasthadden. Blijkbaar was er ruzie ontstaan over in de relatiekring al of niet teruggegeven CD's. Beide partijen werden door de politie naar het politiebureau verwezen om de aangifte te kunnen opnemen en nader onderzoek in te stellen.

Ongeval met letsel
Een 52-jarige Wijchenaar die maandagmiddag in zijn auto over de Wolfskuilseweg reed raakte op de kruising met de Boksdoornstraat door onbekende oorzaak uit de koers, botste tegen twee betonnen paaltjes, sloeg over de kop om weer op de wielen tot stilstand te komen in een tuin van een woning aan de Boksdoornstraat. Vanwege onbekend letsel kwam de brandweer ter plaatse die de auto van de man open knipte en de traumahelikopter met een arts om personeel van de ambulance te assisteren. De man werd per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het Radboudziekenhuis. In het ziekenhuis is van de bestuurder nog een bloedmonster genomen ten einde dat te laten onderzoeken op middelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. De auto, die niet verzekerd was, raakte totaal vernield.

Woninginbraken
Maandagmiddag is ingebroken in een woning aan de Daalseweg door een raam te vernielen. Uit de woning is een mobiele telefoon, een messenset en een videorecorder met enkele banden gestolen. De 62-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.Maandagavond is ingebroken in een woning aan de Vossendijk door een raam te vernielen. Uit de woning is een combi-TV-Videorecorder, een sieradendoos met sieraden, een bankpasje en klein bedrag aan geld gestolen. De 51-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.Maandagmiddag is ingebroken in een woning aan de Jan van Speykstraat door de voordeur open te breken. Uit de woning zijn twee muntenverzamelingen, een bedrag aan geld, kleding en sieraden en een mobiele telefoon en persoonlijke documenten gestolen. De 23-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.In de avond en nacht van zondag 26 op maandag 27 januari werd ingebroken in een woning aan de Mossstraat door twee ruiten te vernielen. Uit de woning is een kleuren-tv, een modem, een videorecorder, een stereocombinaie en een 100-tal CD's gestolen. De 24-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.Maandagavond is ingebroken in een woning aan de Geerkamp, 10de straat door een ruit te vernielen. Uit de woning zijn diverse, nog onbekende, goederen gestolen. De 39-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Bedrijfsinbraak
In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een kantoor van een bedrijf aan de Professor van Weliestraat door een deur te forceren. Uit het kantoor werd een elektronische brievenweger en meerdere tientallen postzegels gestolen.

Brandstichters opgepakt
Twee jongens van 15 en één van 16 jaar, allen uit Nijmegen, werden maandagavond door de politie opgepakt nadat zij brand hadden gesticht in een trapportaal en bij een flat aan de Zellersacker 13de straat. De politie was op surveillance in de betrokken wijk en zag dat er brand gesticht was in struiken nabij de flat. Er stond een groep jongeren bij. Toen de politie naar de flat kwam renden de jongeren weg. Bij nader onderzoek bleek dat even tevoren ook al brand was gesticht in het trappenhuis van de flat. Dat vuurtje was door één van de bewoners gedoofd. Bij nader onderzoek zag de politie kans een 15 en 16 jarige knaap aan te houden. Vervolgens werd nog een andere 15-jarige knaap met toestemming van de Officier van Justitie in zijn woning aangehouden. De jongeren werden overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Omdat zij leugenachtige verklaringen aflegden werden zij ook in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Brand in schuur
Dinsdag rond 01.30 uur werd brand gemeld in een schuur van een woning aan het Zwanenveld, 42ste straat. De brandweer kwam ter plaatse en bluste de brand. De brandweer haalde alle rommel uit het schuurtje. De oorzaak van de brand is onbekend. Een schadebedrag is niet bekend. Er raakte bij de brand niemand gewond.

Gestolen auto's
Maandagavond is van de Sweerstraat een zwarte AUDI-A3 met kenteken SG-HB-95 gestolen. De 35-jarige eigenaar, die in Nijmegen woont, heeft aangifte gedaan.Dinsdagmorgen werd ontdekt dat er van de Heiweg een rode Opel-Corsa met kenteken ZH-44-FY gestolen was. De 33-jarige eigenaar, die in Nijmegen woont, heeft aangifte gedaan.
Controle op verkeersgedrag in Nijmegen-centrumOmdat veel buurtbewoners bij de politie melding hebben gemaakt toenemende verkeersonveiligheid door bestuurders die met hoge snelheid door het centrum rijden heeft de politie van het team Stad-Centrum vandaag tussen 07.00 en 12.00 uur een algemene verkeerscontrole gehouden op gedrag van weggebruikers op de Burchtstraat, de Grote Markt, de Stikke Hezelstraat, de Lange Hezelstraat en de Augustijnenstraat. De politie maakte daarbij ook gebruik van de zogenaamde laser-patrol om op snelheid te controleren. De controle bleek niet voor niets. In de Burchtstraat - waar een maximum snelheid van 30 km per uur geldt- kreeg een bestuurder een proces-verbaal omdat hij met 34 km per uur die snelheid overschreed. Veertien andere bestuurders werden kregen eveneens een proces-verbaal voor het overschrijden van die maximum snelheid.Er werden 57 bekeuringen geschreven voor het rijden in een gesloten verklaring en 43 bekeuringen voor het rijden in het voetgangersgebied. Drie bestuurders werden bekeurd omdat zij niet handsfree telefoneerden terwijl zij hun auto bestuurden. Voor het rijden door rood werden drie bestuurders bekeurd en één bestuurder werd bekeurd omdat hij een verbod tot linksafslaan negeerde. De politie van het team Stad-centrum zal deze controles de komende tijd herhalen. Ook wil de politie benadrukken dat bromfietsers geen toegang hebben tot de Burchtstraat, Grote Markt en de Augustijnenstraat.

District Tweestromenland

Wijchen - woninginbraak - Maandagavond is ingebroken in een woning aan de Diepvoorde, 27ste straat door een deur open te breken.. it de woning is een DVD-videorecorder, een playstation met spelletjes, sloffen shag, een kast van een computer, sieraden, cd's, dvd's en enkele kinderfietsen. De 35-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.


Politie Zuid-Holland-Zuid
District Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Dinsdag 28 januari 2003
Zeventiende nucleair transport van Dodewaard naar Vlissingen

Op woensdag 29 januari 2003 vindt opnieuw een speciaal transport plaats van afgewerkte nucleaire splijtstofstaven van de GKN, de kernenergiecentrale in Dodewaard, naar de Kaloothaven in Vlissingen-Oost en vandaar naar Sellafield in Engeland. Dit is het zeventiende in een reeks van negentien transporten, waarvoor het ministerie van VROM vergunning heeft verleend. Ook dit transport is met alle mogelijke veiligheidsmaatregelen omgeven. De staven zitten in een speciale transportcontainer, die onder politiebegeleiding per vrachtauto over de snelweg naar Vlissingen wordt vervoerd.
De aangevraagde en in de vergunning opgenomen route loopt, net als bij de vorige transporten, van de oprit A15 bij Andelst over de A15 naar Gorinchem; dan de A27 naar Hooipolder, vervolgens de A59 naar Zonzeel, de A16 naar Klaverpolder, de A17 naar De Stok, de A58 naar De Poel, dan via de N254 naar de Kaloothaven in Vlissingen-Oost.Het is een opvallende stoet want de truck met oplegger, waarop de transportcontainer staat, is omgeven door politievoertuigen. Dit is nodig om het bijzondere transport een ongehinderde doorgang te verschaffen. Indien nodig zal tijdens het transport verkeersinformatie worden verstrekt.Behalve bij het transport zelf zal er ook langs de route extra politietoezicht zijn. De tocht gaat door vier politieregio's. Behalve de politieregio Gelderland-Zuid, waar Dodewaard in ligt, zijn dat de regio's Zuid-Holland-Zuid, Midden- en West-Brabant en Zeeland. Ook het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de havendienst Vlissingen, Rijkswaterstaat en de kustwacht leveren hun bijdrage aan het beveiligen van het transport.
De afgewerkte nucleaire splijtstofelementen zullen vanuit Vlissingen per schip naar Sellafield (Engeland) worden vervoerd waar ze worden opgewerkt. Na de opwerking, waarbij de hoog radioactieve splijtingsproducten worden verglaasd, komt het materiaal weer terug naar Nederland voor definitieve opslag.

Nadere informatie voor de media (niet voor publicatie):
De algehele coördinatie van het transport is dit keer in handen van de politie Zuid-Holland-Zuid. De coördinatie vindt plaats vanuit de commandokamer van het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen onder leiding van het bevoegd gezag.De persvoorlichting zal ook van daaruit gecoördineerd worden, dit keer door Wim Erkelens van de politie Zuid-Holland-Zuid.
In alle betrokken politieregio's is eventueel een voorlichter beschikbaar. De lijst met namen en telefoonnummers vindt u hieronder.
Indien nodig zal voorafgaand aan en na afloop van het transport een persconferentie worden gegeven.
Ten slotte nog dit:Journalisten wordt verzocht in Dodewaard en Vlissingen niet op de route te parkeren. Uw auto wordt dan weggesleept.Journalisten wordt verzocht op locatie het persherkenningsteken (de rellenkaart) te dragen, zodra er, bijvoorbeeld door protestacties of demonstraties, sprake is van een onoverzichtelijke situatie. Journalisten moeten in het bezit zijn van een politieperskaart om voorbij afzettingen te kunnen worden toegelaten. Hierover beslist de politievoorlichter in overleg met de plaatselijke commandant.

Persvoorlichters:Driebergen (coördinatie) Wim Erkelens 06-53187018Dodewaard / Gelderland-Zuid Piet Versteegt 06-53715565Zuid-Holland-Zuid Gijs Herwig 06-51341449Midden- en West-Brabant Rien van Kuik 06-21298946Vlissingen / Zeeland Jan van Mourik 06-53147866.


^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
Postbus 9109 6500 HL Nijmegen Telefoon (024) 327 60 05 Fax (024) 327 63 39

Deel: ' Politieberichten Gelderland-Zuid 28-01-2003 '
Lees ook