Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon 071-5459801
Fax 0715459326
Afkomstig van: Frank Vergeer
Datum: 31 juli 2001

Politie houdt acht fietsen over na oppakken fietsendieven Noordwijk (D1) Rechtmatige eigenaars gezocht!

De politie heeft vorige week woensdag 25 juli en afgelopen zondag 29 juli vier verdachten opgepakt die zich schuldig hadden gemaakt aan fietsendiefstal of -heling. De aanhoudingen werden verricht in het duingebied rond de Duindamseslag. Ze konden worden aangehouden nadat de politie besloot tot een verscherpt toezicht nabij de strandafslag. In één week tijd werden daar negen fietsen gestolen. Dit baarde de politie zorgen. De Polen, in de leeftijden van 23, 21, 25 en 22 jaar, zijn na verhoor en in overleg met justitie op vrije voeten gesteld of overgedragen aan de Vreemdelingendienst. Aan het politiebureau staan nog acht bij de verdachten inbeslaggenomen vrij dure fietsen. Van deze fietsen kent de politie de herkomst niet. Zij is nu op zoek naar de rechtmatige eigenaars van deze tweewielers. Zij kunnen contact opnemen met het politiebureau aan de Duinwetering in Noordwijk, via 0900-8844.

Overvaren door rubberboot met BB motor Lisse (D1)
In de jachthaven is op 30 juli, omstreeks 14.50 uur een 10-jarig jongetje uit Lisse, overvaren door een rubberboot met BB-motor. De jongen zat op de boot met een 13-jarige jongen, ook uit Lisse. Tijdens het spelevaren dook het 10-jarig jongetje aan de voorkant van de boot af . De 13-jarige bestuurder kon de BB-motor niet op tijd omhoog trekken en voer over de 10-jarige heen. Het slachtoffer is zelf nar de kant gezwommen en zijn 13-jarige metgezel hiel hem op de kant. Door omstanders werd het jongetje naar de overkant gevaren, alwaar een ambulance klaarstond om hem naar het LUMC te vervoeren. Hij is daar naartoe vervoerd met een aantal vleeswonden in zijn rug. Zijn toestand is niet kritiek.

Inbraak woning Hillegom (D1)
Op het kerkplein is ingebroken in een hoekwoning. Vermoedelijk is men binnengekomen met behulp van een valse sleutel. Uit de woning werd een videorecorder ontvreemd.

Aanrijding met letsel Noordwijkerhout (D1) Kwam op 30 juli jl omstreeks 21.50 uur een melding binnen van een auto over de kop op de 's Gravendamseweg / Kerkstraat. Toen de politie terplaatse kwam stond de bestuurder al naast de auto. De man, een 30-jarige man uit Polen, moest een ademtest afleggen. Hij was warrig en had lichte verwondingen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar is hij onderzocht door een arts. Op het bureau blies de man 1235 ug/l. Hij werd vervolgens ingesloten. Wat de exacte oorzaak is van het ongeval is nog niet bekend.

Onder invloed Noordwijkerhout (D1) Werd op 31 juli, omstreeks 00.50 uur op de N206 in de richting van Katwijk een 40-jarige Haarlemmer aangehouden voor het rijden onder invloed. De man reed slingerend over de weg. Op het bureau blies de man 375 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van drie uur en een dagvaarding om zich voor de rechter te verantwoorden.

Onder invloed Alphen aan den Rijn (D5) Op de Conradstraat is op 31 juli, omstreeks 03.50 uur een 27-jarige Alphenaar aangehouden voor rijden onder invloed. De man blies op het bureau 420 ug/l. Er wordt proces-verbaal opgemaakt. Verdachte komt op 2 augustus zijn dagvaarding afhalen op het bureau.

Aantreffen stoffelijk overschot Alphen aan den Rijn (D5)
Werd op 31 juli, omstreeks 06.05 uur gemeld dat er een stoffelijk overschot in de Oude Rijn lag, ter hoogte van 's Molenaarsbrug. Onderzoek wijst uit dat het hier vermoedelijk een 37-jarige Ghanees betreft, woonachtig in Den Haag. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Het stoffelijk overschot is voor schouw overgebracht naar het GHZ. De politie stelt een onderzoek in en hoopt in de loop van de dag meer bekend te kunnen maken.

Inbraak woning Gouda (D7)
In een woning op De Wissel is op 30 juli ingebroken. Een bovenlicht aan de achterzijde van de woning werd geforceerd. In de woning is alles overhoop gehaald. Het is nog niet bekend wat er precies is weggenomen.

Illegale vreemdeling aangetroffen Schoonhoven (D8)
Buiten de Veerpoort werd op 30 juli, omstreeks 17.45 uur een vreemdeling aangetroffen die mogelijk verdovende middelen zat te gebruiken. De man bleek niet in het bezit te zijn van verdovende middelen, doch sprak geen Nederlands en had geen identiteitspapieren bij zich. De man is vervolgens overgedragen aan de Vreemdelingendienst. De man is vermoedelijk van Chinese afkomst.

Paard en wagen te water Lekkerkerk (D8)
Was op de Wetering-West een paard en wagen met daarop twee personen te water geraakt. Het beest was waarschijnlijk door de hitte bevangen geraakt en zocht derhalve afkoeling in de naast de weg gelegen sloot. Met behulp van de brandweer werd het hele spul weer op het droge gezet.

Postbus 4240 Hollands Midden
4240 CE Leiderdorp Divisie Operationele Ondersteuning
Telefoon (071) 54 59 595
Fax (071) 54 59 326
Afkomstig van: Jaap Nelemans
Datum: 31 juli 2001

Minder hardrijders door snelheidscontroles
metingen laten toename veiligheid zien

Onlangs gehouden metingen geven aan dat het aantal snelheidsovertreders op de wegen waar het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden regelmatig snelheidscontroles houdt, drastisch is gedaald. Op de Gemeneweg daalde het aantal overtreders met 46%. Op de Hogeveenseweg verminderde het aantal hardrijders met een derde.

Sinds maart 2001 controleren de verkeersassistenten vrijwel dagelijks op de Gemeneweg (N209), de Hogeveenseweg (N455) en de Rijndijk. Met radarapparatuur of de lasergun wordt de snelheid gemeten. Overtreders krijgen een boete. En de controles hebben effect. In juni werd ruim twee weken lang electronisch geregistreerd hoeveel verkeer er op de trajecten passeerde en hoe hard er werd gereden. Na zo'n drie maanden snelheidstoezicht is het aantal voertuigen dat harder reed dan toegestaan, flink afgenomen.

Op de Gemeneweg is de afname het grootst. In vergelijking met een meting in november 2000, toen de controles nog moesten beginnen, is het aantal snelheidsovertreders met 46% afgenomen. Op de Hogeveenseweg werd na drie maanden controleren een vermindering van 33% bereikt. Zorgwekkend is wel dat onder de hardrijders nog geregeld snelheden van 100km/u en meer voorkomen. Op de Rijndijk is in verband met reconstructie verderop in dit jaar geen meetpunt aangelegd. Wel geven gegevens van de daar gehouden controles aan dat ook hier het aantal overtreders flink is gedaald.

Natuurlijk zijn ongelukken op deze wegen niet uit te sluiten. Toch is de politie tevreden met het resultaat. De verwachting is dat op langere termijn ongevalscijfers zullen laten zien dat er op deze trajecten minder ongevallen gebeuren en het dus veiliger is geworden.

Ook op wegen in de Bollenstreek en de Krimpenerwaard voert het regionaal verkeershandhavingsteam snelheidscontroles uit. En ook op die trajecten hebben de controles tot gevolg dat het aantal snelheidsovertredingen daalt. November 2000 begon het team met snelheidscontroles op de N206, de Schoonhovenseweg (N207) en de C.G. Roosweg (N210). Bij metingen in februari 2001 bleek al dat op deze wegen minder hard gereden werd. De bereikte verbetering is de afgelopen maanden 'vastgehouden' door op deze trajecten weliswaar niet meer dagelijks, maar toch nog regelmatig toezicht te houden.

Op de genoemde wegen blijven de 20 verkeersassistenten snelheidscontroles houden, deels met behulp van radarapparatuur deels door met laserguns de snelheid te meten. Naast het snelheidstoezicht blijft het team controles houden op andere speerpunten in het verkeersbeleid; het dragen van de veiligheidsgordel, het dragen van de brommerhelm, het rijden door het rode verkeerslicht en het rijden onder invloed. Wekelijks kondigt het team deze controles in een persbericht aan.

Deel: ' Politieberichten Hollands Midden - 8135 '
Lees ook