Politie Midden- en West Brabant

Politie oosterhout lost grote graffitizaak op

Datum: 10/7/2002
Auteur: Jeroen Steenmeijer

GROEP MINDERJARIGEN BRENGT VOOR CIRCA 100.000 EURO SCHADE TOE. GEMEENTE OOSTERHOUT, RIJKSWATERSTAAT EN ESSENT GROOTSTE GEDUPEERDEN.

De politie van Oosterhout heeft met de aanhouding van acht minderjarigen een grote graffitizaak opgelost. Het viel de politie in april van dit jaar al op dat er in en rond Oosterhout allerlei teksten opdoken. De teksten waren geschreven, gekalkt of gespoten en bevatten vaak de letters - S.M.S - Openbare gebouwen, muren en straatmeubilair stond ondergekalkt. Ook bij een aantal particulieren verschenen teksten op de gevels van woningen en garageboxen. Tijdens het onderzoek heeft de politie circa 300 graffitis op foto voor de rechter vastgelegd. Ook kwam de politie bij haar onderzoek op Internet terecht. Het bleek dat de verdachten hun pas aangebrachte teksten digitaal vastlegden en vervolgens de digitale fotos op internet plaatsten. Uit de verhoren van de verdachten is inmiddels gebleken dat de letters -S.M.S- staat voor short message sprayer. Met deze naam wil de groep zich onderscheiden van andere graffitispuiters. Vaak werd de boodschap ook nog ondertekend met een eigen tag (= soort handtekening).

Op dinsdag 2 juli jl. zijn in opdracht van de Officier van Justitie de eerste vijf verdachten aangehouden.
In daaropvolgende dagen volgden nog drie aanhoudingen. Na uitgebreid verhoor zijn de minderjarigen weer aan hun respectievelijke ouders overgedragen. De 300 fotos die de politie had gemaakt speelden een belangrijke rol bij de verhoren. Aan de hand van de fotos legden de verdachten hun bekentenissen af. Zeven van hen moeten zich verantwoorden bij de kinderrechter. Een verdachte kan zijn straf afdoen via Bureau Halt. Zijn aandeel in de zaak was namelijk betrekkelijk klein, waardoor ook het schadebedrag waar hij voor verantwoordelijk is beperkt is. De hoofddader bekende maar liefst 131 feiten. Een andere hoofddader bekende 107 graffitis te hebben aangebracht. De leeftijd van alle verdachten ligt rond de 14 en 15 jaar. De politie heeft met de aanhouding overigens bewust gewacht tot de schoolvakantie begonnen was. Dit om te voorkomen dat het politieonderzoek eventuele schoolexamens en proefwerkweken zou verstoren. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

De drie grootste gedupeerden zijn de gemeente Oosterhout (schadeschatting circa 24.000 euro).Essent (schadeschatting 43.000 euro) en Rijkswaterstaat (schadebedrag nog onbekend. Daarnaast zijn er nog een aantal andere bedrijven en particulieren gedupeerd.Het reinigen van 1 m2 graffiti kost circa 70,-, afhankelijk van de ondergrond die beklad is.

Deel: ' Politieberichten Midden- en West Brabant 10-07-2002 '
Lees ook