Politie Midden- en West Brabant

Politie controleert woningen van vakantiegangers

Datum: 30/5/2002
Auteur: Carel Bouman

Politie van team Binnenstad controleert woningen van vakantiegangers Op vakantie?
Ga met een gerust gevoel

TILBURG Onder dit motto gaat de politie van team Binnenstad tussen 1 juli en eind augustus de woningen van vakantiegangers controleren. Deze preventieve aanpak van de politie is er op gericht om inbraken in de leegstaande woningen van onze vakantiegangers te voorkomen door ze regelmatig te controleren. Voor deze controles maakt de politie gebruik van leden van de vrijwillige politie.

Vakantiegangers kunnen hun afwezigheid bij de politie melden door het invullen van de vakantiekaart, die speciaal voor dit project is gemaakt. Deze kaart is verkrijgbaar bij de receptie van team Binnenstad aan de Stationsstraat 14 te Tilburg. De wijkagenten van team Binnenstad zullen de vakantiekaarten ook uitzetten bij de diverse wijk- en buurtcentra in hun bewakingsgebied.

Op deze kaart dienen de volgende gegevens ingevuld te worden: Naam, adres, telefoonnummer en de afwezigheidperiode van de betrokken vakantieganger. Tevens vraagt de vakantiekaart de gegevens van het vakantievervoermiddel. Daarnaast dient de vakantieganger de namen, adressen en telefoonnummers van twee sleuteladressen op te geven. Dit zijn de contactpersonen voor de politie op momenten dat er bij een vakantiewoning verdachte omstandigheden worden aangetroffen.

De vakantiekaart bevat bovendien tips en maatregelen die de vakantiegangers kunnen nemen voor zij naar hun vakantiebestemming vertrekken.

Deze tips zijn:

· Informeer buren of kennissen waanneer u met vakantie gaat

· Laat de brievenbus dagelijks legen en de post neerleggen op een plaats die van buitenaf niet zichtbaar is

· Laat niet zien dat u weg bent. Plak geen briefjes op de deur waarop staat hoe lang u weg bent. Etaleer geen kostbaarheden. Laat geen touwtje uit de brievenbus hangen

· Zorg ervoor dat uw huis geen onbewoonde indruk maakt. Sluit overgordijnen niet en haal geen planten van de vensterbank

· Sluit ramen en deuren goed af. Vergeet vooral de bovenlichten niet.

· Controleer het hang- en sluitwerk van uw woning op defecten. Voorzie deuren en ramen eventueel van extra inbraakwerende sloten en dievenklauwen. Inbraakwerend hang- en sluitwerk is bij iedere doe-het-zelfzaak verkrijgbaar.

· Verwijder de sleutels uit de sloten en berg ze goed op.

· Sluit binnendeuren niet af om eventuele schade te voorkomen.

· Leg geen geld, waardevolle papieren en sieraden in huis. Voor een gering bedrag kunt u een kluisje huren bij uw bank.

· Merk waardevolle voorwerpen met postcode en huisnummer.

· Zet uw fiets of bromfiets altijd op slot, ook al ze in de berging staan.

· Zorg voor goede buitenverlichting

· Schakel elektrische apparaten uit en sluit gas- en watertoevoer af.

· Zorg tijdig voor een vakantieadres voor uw huisdieren

· Maak gebruik van een registratiekaart om merk en serienummers van uw audio- en video apparatuur te noteren. Zorg dat de sleutelhouders over deze gegevens kunnen beschikken zodat bij een eventuele inbraak de politie snel over de gegevens kan beschikken van de op te sporen gestolen goederen.

Het inleveren van de vakantiekaart betekent overigens niet dat de vakantiewoning permanent wordt bewaakt. Tijdens het project gaat de politie de opgegeven adressen speciaal en steekproefsgewijs controleren.

Deel: ' Politieberichten Midden- en West Brabant 30-05-2002 '
Lees ook