* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland. * District Noordwest-Veluwe

Nadere informatie: Politievoorlichter Bert Top

Datum: 5 maart 2003

P E R S B E R I C H TPOLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE
Veel jonge drugsgebruikers gesignaleerdVijf drugsdealers in en om Nunspeet aangehouden


De politie van Nunspeet heeft in samenwerking met de districtsrecherche in Harderwijk, de afgelopen twee maanden een onderzoek verricht naar handel in harddrugs. In totaal werden 10 verdachten aangehouden. Vijf van hen worden verdacht van het dealen in XTC en speed (amfetamine) in met name de gemeente Nunspeet. Vier andere verdachten verrichtten ondersteunende activiteiten waaronder vervoer en het afleveren van drugs. Eén verdachte werd aangehouden terzake diefstallen.
De politie noemt het relatief grote aantal jonge drugsgebruikers tussen de 14 en 25 jaar in de gemeente Nunspeet opvallend. Tijdens het onderzoek werden bij de politie zo'n 100 gebruikers bekend.
Het rechercheteam werd begin januari van dit jaar opgestart nadat vanuit het Nunspeetse politieteam en de bevolking informatie binnen kwam dat een groot aantal jongeren binnen de gemeente Nunspeet harddrugs gebruikte.


XTC en speed

Op 15 januari 2003 werd op de parkeerplaats van het Transferium te Nunspeet een 18-jarige inwoner uit Nunspeet aangetroffen. Bij onderzoek bleek hij in het bezit te zijn van een hoeveelheid XTC-pillen en speed, waarna hij werd aangehouden. Bij een onderzoek in de woning van de verdachte werd nog eens 60 XTC-pillen en 70 gram speed in beslag genomen
Deze 18-jarige verdachte werd geleid voor de rechter-commissaris en in voorlopige hechtenis gesteld. Gezien zijn leeftijd werd zijn gevangenhouding kort daarop geschorst in afwachting van de rechtszaak.
Hij verklaarde sedert de zomer 2002 in de gemeente Nunspeet te handelen in voornoemde harddrugs. Hij deed dit samen met een 35-jarige man uit de gemeente Nunspeet.
Deze 35-jarige verdachte werd op 28 januari 2003 aangehouden in zijn woning terzake de handel in XTC-pillen en speed. Bij onderzoek bleek dat hij ook sedert zomer 2002 in deze middelen handelde, met name vanuit zijn woning te Nunspeet. Dit veroorzaakte de nodige overlast in zijn woonomgeving. Bij een onderzoek in zijn woning werd een geringe hoeveelheid harddrugs en van diefstal afkomstige goederen (gereedschap) aangetroffen en in beslag genomen. Deze verdachte werd geleid voor de rechter-commissaris en verblijft in voorlopige hechtenis.


Nunspeet

Nadat het onderzoek in januari 2003 was opgestart, kwam een 27-jarige inwoner van Nunspeet in beeld, als verdachte van handel in speed en XTC-pillen. Hij kon op 5 februari 2003 worden aangehouden op de Eperweg in de gemeente Nunspeet. Hij was hierbij in gezelschap van een 28-jarige Nunspeter die tegelijkertijd werd aangehouden. In hun bezit werd 10 gram speed aangetroffen en in beslag genomen. De 27 jarige verdachte werd in voorlopige hechtenis gesteld, terwijl zijn 28-jarige plaatsgenoot na onderzoek werd heengezonden.
Deze 27 jarige dealer was, evenals de eerste 18 jarige aangehouden verdachte, actief met dealen in met name de omgeving van de Zandenplas, het Binnenhof en het Transferium te Nunspeet.


Elburg

Nader onderzoek leerde het rechercheteam, dat een 19-jarige inwoner van Elburg harddrugs verkocht aan een tiental, veelal jonge gebruikers in de gemeente Elburg. Hij deed dit om in zijn eigen gebruik te kunnen voorzien. Deze 19-jarige Elburger werd op 31 januari 2003 op heterdaad aangehouden in 't Harde in gezelschap van een 18 jarige Nunspeter. Beiden hadden op het moment van aanhouding een geringe hoeveelheid speed en XTC-pillen in hun bezit. Deze twee verdachten werd gehoord en na hun voorarrest heengezonden in afwachting van hun rechtszaak.
In verband met dit deel van het onderzoek, werd een 18-jarige Nunspeter aangehouden en gehoord inzake het afleveren van een 60-tal XTC-pillen. Tegen hem werd proces-verbaal terzake overtreding van de Opiumwet opgemaakt. Hij verklaarde sedert enkele maanden XTC-pillen en speed te hebben verkocht.


Harderwijk, Ermelo en Putten

Uit het onderzoek in Nunspeet bleek, dat een 32-jarige inwoner van Harderwijk op grote schaal handelde in speed en XTC-pillen. Hij bleek mede de leverancier te zijn van de in Nunspeet aangehouden dealers. Uit dit onderzoeksdeel bleek, dat deze Harderwijker in harddrugs handelde in de gemeente Harderwijk, Ermelo, Putten en Nunspeet. Deze verdachte werd op 17 februari in 2003 in zijn woning te Harderwijk aangehouden. Bij het onderzoek in zijn woning werden van diefstal afkomstige goederen (audioapparatuur, kleding en schoenen) aangetroffen en in beslag genomen. Harddrugs werden niet aangetroffen, maar wel middelen geschikt voor de handel in deze drugs, zoals verpakkingsmateriaal ed..
Deze man verklaarde reeds 1,5 jaar met zijn handel in de eerder genoemde gemeenten actief te zijn. Hij zit in voorarrest.


Afleveren

Naar aanleiding van het onderzoek naar deze Harderwijkse dealer, werd een 26-jarige inwoner van Putten werd aangehouden terzake het afleveren van XTC-pillen. Hij werd na verhoor heengezonden.

Diefstallen
Ook een 22-jarige inwoner van Ermelo, thans zonder vaste woon- en/of verblijfplaats, werd aangehouden inzake het deelonderzoek van de Harderwijker.
De Ermeloër ruilde met de Harderwijkse dealer gestolen goederen tegen harddrugs.
De gestolen goederen bleken afkomstig van winkeldiefstallen in de gemeente Ermelo. Hij bekende tevens een inbraak in de kantine van de voetbalvereniging EFC te Ermelo. De verdachte verbleef hier voor onderdak voor de nacht.
038-375 10 50 ---- --

Deel: ' Politieberichten Noord- en Oost Gelderland 05-03-2003 '
Lees ook