Nieuwsbericht

zondag 2 juni 2002, 17.00 uur

REGIONAAL

Alcoholcontroles
Den Helder, zondag 2 juni 2002.
In de nacht van 1 op 2 juni 2002 heeft de politie van de regio Noord-Holland Noord op diverse plaatsen bestuurders gecontroleerd op alcoholgebruik. Deze controle maakte deel uit van een Europese actie waarbij de coördinatie voor Nederland in handen was van de regio Amsterdam-Amstelland.
In Noord-Holland Noord zijn ruim 500 bestuurder gecontroleerd op drankgebruik.

In de omgeving van Alkmaar kregen 10 automobilisten een proces-verbaal wegens het rijden met drank op. De hoogste score was hier 530 ug/l terwijl maximaal 220 is toegestaan. In Alkmaar ging de alcoholcontrole tevens gepaard met een snelheidscontrole. Van de in totaal 1150 passanten, onder andere op de Steve Bikoweg, reden er 77 sneller dan toegestaan. De hoogst gemeten snelheid was 127 km/u waar 80 is toegestaan. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De kentekenhouders krijgen een acceptgirokaart thuisgestuurd.

In de rest van de regio werden in de nacht van zaterdag op zondag ook diverse 'alcomobilisten' betrapt. In totaal ging dit om 8 bestuurders, waarvan 3 uit Enkhuizen. Daar spande een 28-jarige automobilist uit die plaats de kroon. Hij blies 795 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

NOORD-KENNEMERLAND

Aanrijding met drank
Alkmaar, vrijdag 31 mei 2002.
Omstreeks 20.35 uur, vond er op de Laan van Straatsburg een kop-staart aanrijding plaats met letsel. Een 38-jarige automobilist uit Alkmaar reed over de Laan van Straatsburg uit de richting van de Wielingenweg. Hij zag te laat dat auto's voor hem stilstonden voor een rood verkeerslicht bij de kruising met de Huiswaarderweg. Hierna reed hij met de voorkant van zijn voertuig op de achterkant van het voertuig van een 24-jarige automobiliste uit Alkmaar. Zij moest met nekletsel worden opgenomen in het ziekenhuis. Hierna werd deze auto gedrukt tegen een auto die daarvoor stilstond, bestuurd door een 33-jarige man uit Alkmaar.
De 38-jarige veroorzaker van de aanrijding was erg dronken en weigerde een ademanalyse. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Dronken bestuurder rijdt verkeersbord omver
Heiloo, vrijdag 31 mei 2002.
Omstreeks 20.50 uur, verloor een 20-jarige automobilist uit Egmond Binnen de macht over het stuur en reed een verkeersbord omver op de Ypesteinerlaan ter hoogte van de Oosterzijweg. Hij werd aangehouden en blies 470 ug/l (220 toegestaan). Hij krijgt een proces-verbaal.

Motorrijder onderuit
Limmen, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 00.30 uur, vond er een eenzijdig ongeval met letsel plaats op de Uitgeesterweg te Limmen. Een 32-jarige motorijder uit Uitgeest, was met zijn voertuig door nog onbekende oorzaak onderuit gegaan. Hij liep daarbij een open beenbreuk op en werd opgenomen in het ziekenhuis.

Drankrijder heeft hele rijbaan nodig
Bergen, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 02.30 uur hield de politie op de Bergerweg een 23-jarige automobilist uit De Rijp aan. Zijn rijgedrag viel nogal op. De man had twee rijstroken van de weg nodig om zijn auto op het asfalt te houden. Hij blies aan het bureau 450 ug/l en krijgt een proces-verbaal.

Drankrijder
Alkmaar, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 04.10 uur hield de politie bij een routine-controle een 18-jarige automobilist uit Zuid-Scharwoude aan op de Nollenweg. Hij blies aan het bureau 570 ug/l en krijgt een proces-verbaal.

Eigenwijze drankrijder
Alkmaar, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 03.45 uur hield de politie een 28-jarige eigenwijze automobilist uit Alkmaar aan op de Molenbuurt. De man was 20 minuten voor zijn aanhouding nog door de politie aangesproken, waarbij hij was gewaarschuwd vooral niet in zijn auto te stappen. Daar trok de verdachte zich even later niets van aan. Hij blies aan het bureau 560 ug/l en krijgt een proces-verbaal.

Bewoner aangehouden op grond Opiumwet
Castricum, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 23.30 uur, stuitte de politie op een hennepkwekerij in een woning aan de Walingstuin. Op zolder en in een schuur bevond zich een kleine hennepkwekerij. In de woning werden enkele kilo's henneptoppen in beslaggenomen. De bewoner, een 44-jarige man, is als verdachte aangehouden op grond van overtreding van de Opiumwet. Na verhoor is hij in de loop van de zondagmiddag heengezonden.

Vechtpartij
Egmond aan Zee, zondag 1 juni 2002.
Omstreeks 02.00 uur, ontstond er op het Pompplein een vechtpartij tussen een groep mannen uit die plaats en uit Groningen. In totaal ging het om ongeveer 15 personen. Over en weer vielen er klappen. Twee motorsurveillanten waren hier getuige van en slaagden erin de groepen te scheiden. Achter hun rug om werden hun motoren omgeduwd waardoor er schade ontstond. Van enkele betrokkenen werden namen genoteerd. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

Kwaaie dronk
Alkmaar, zondag, 2 juni 2002.
Een zwaar beschonken 42-jarige man uit Alkmaar heeft in de Karperton omstreeks 02.30 uur, een bewaker in het gezicht geslagen. De bewaker vorderde van de verdachte dat hij de garage verliet waarop de verdachte begon te slaan. Na een telefoontje van de bewaker naar de politie kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd ter ontnuchtering in het politiebureau opgesloten. In de loop van de zondag is hij heengezonden. Hij had spijt van het gebeurde maar wist zich er weinig van te herinneren.

Dronken snorfietser rijdt frontaal op tegenligger Alkmaar, zondag 2 juni 2002.
Omstreeks 02.45 uur ontstond er op het Kerkplein een frontale aanrijding tussen een 19-jarige man uit Alkmaar op een snorfiets en een 18-jarige man uit IJsselstein op een fiets. De fietser ging in de richting van de Gasthuisstraat en kon een botsing met de snorfietser niet voorkomen. Beide bestuurders werden wegens lichte verwondingen behandeld in het ziekenhuis. De snorfietser bleek een flinke hoeveelheid alcohol te hebben gebruikt. Hij was aan het bureau niet in staat om de blazen en dus werd er bloed van hem afgenomen (uitslag over 14 dagen).

Agent krijgt kopstoot
Alkmaar, zondag 2 juni 2002.
Een 25-jarige man uit Alkmaar, werd tijdens de grootscheepse alcoholcontrole betrapt op rijden met drank op de Bergseweg. Hij blies 265 ug/l en werd omstreeks 03.00 uur heengezonden met een boete van 190,-. Na zijn heenzending kwam hij er achter dat hij zijn GSM op het bureau aan het Mallegatsplein had achtergelaten. Toen hij bij de voordeur te horen kreeg dat hij even moest wachten vanwege drukte werd hij boos en ging naar de achterkant van het bureau. Hij liep door het hek dat juist was opengegaan omdat er een dienstauto het terrein had verlaten. Toen hij op de binnenplaats werd betrapt werd van hem gevorderd het terrein te verlaten. Hij mocht zich opnieuw aan de voordeur melden. Hieraan gaf hij geen gevolg waarna hij werd aangehouden. De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en gaf een agent een kopstoot. De man werd ingesloten en in de loop van de zondag heengezonden met een dagvaarding en zijn GSM op zak. De agent bezeerde zijn neus. Röntgenfoto's moeten uitwijzen of zijn neus gebroken is.

Jongen loopt messteek op
Heerhugowaard, zondag 2 juni 2002.
Omstreeks 03.45 uur, werd een 22-jarige jongen op de Marsmanstraat belaagd door drie onbekend gebleven mannen. De jongen zat op zijn scooter en speelde een spelletje met zijn mobiele telefoon. De mannen begonnen aan de scooter te trekken en toen het slachtoffer zijn voertuig vasthield kreeg hij klappen in zijn gezicht. Hierna kwam hij naast de scooter te val en toen werd hij met een mes in zijn bovenbeen gestoken.Vervolgens zijn de daders gevlucht. Ze namen de GSM mee. De jongen werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mocht hij huiswaarts. Van de daders is nauwelijks een signalement bekend. Het zou gaan om 3 blanke mannen in de leeftijd 20-23 jaar, allen met een normaal postuur en een lengte van ongeveer
1,80 m. De politie stelt een nader onderzoek in.

Aanrijding met letsel
Alkmaar, zondag 2 juni 2002.
Omstreeks 12.30 uur vond er op de kruising Diamantweg en Robijnstraat, een aanrijding plaats tussen een 33-jarige automobiliste uit IJmuiden en een 38-jarige motorrijder uit Heiloo. De vrouw had de voor haar van rechts komende motorrijder over het hoofd gezien en verleende hem geen voorrang toen ze het kruisingsvlak opreed. De motorrijder is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis waar hij met ernstig letsel aan zijn arm en een hersenschudding is opgenomen.

Aanhanger schiet los
Broek op Langedijk, zondag 1 juni 2002.
Omstreeks 13.00 uur vond er op de Papanhorn, ter hoogte van de kruising met de Dijk, een aanrijding met letsel plaats. De 51-jarige bestuurder van een bestelbus met aanhangwagen uit Heerhugowaard reed vanaf een doodlopend stukje weg de Papenhorn op richting de Broekerweg. Op het moment dat hij rechtsaf sloeg schoot de aanhangwagen los. Deze reed rechtdoor en kwam in aanraking met een personenauto uit de richting van Heerhugowaard, bestuurd door een 40-jarige man
uit die plaats. Zijn passagiere, een 23-jarige vrouw, eveneens uit Heerhugowaard, liep bij de aanrijding nekletsel op en moest per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. De personenauto raakte flink beschadigd. De technische dienst van de politie stelt een nader onderzoek in naar de koppeling van de aanhangwagen.

NOORDKOP

Leeg horecapand uitgebrand
Den Helder, zaterdag 1 juni 2002.
Vannacht omstreeks 04.50 uur werd er een uitslaande brand gemeld aan de Orchis 1. In dat leegstaande perceel was voorheen Bar-dancing 'De Zandloper' gevestigd.
De brandweerkorpsen van Julianadorp en Den Helder hebben de brand geblust. Omstreeks 08.30 uur waren ze klaar met de spuitwerkzaamheden. Het pand staat nog overeind maar is van binnen geheel uitgebrand. Staalconstructies zijn kromgetrokken en er bestaat dan ook een groot gevaar voor instorting. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld en er wordt gedacht aan brandstichting. Bekend is dat er regelmatig onbevoegde personen in het pand bivakkeerden. Het pand is aangekocht door een projectontwikkelaar en staat al sinds september vorig jaar leeg. Het staat op de nominatie om gesloopt te worden en plaats te maken voor nieuwbouw. De eigenaar neemt maatregelen om te voorkomen dat personen het pand opnieuw betreden. Vanwege het instortingsgevaar wordt onbevoegden sterk afgeraden om naar binnen te gaan.

Twee personen in woning aangehouden
Den Helder, zaterdag 1 juni 2002.
Een man uit Den Helder deed eerder deze week aangifte van diefstal van onder meer een computer en een magnetron vanuit zijn flatwoning. Hij verdacht hier een onderhuurster van. Met haar kreeg hij een woordenwisseling en uiteindelijk mocht hij zaterdagavond zelfs zijn woning niet meer in. Na overleg met justitie werd besloten om tot aanhouding van de verdachte vrouw, over te gaan. Omstreeks 01.00 uur vervoegde de politie zich bij het betreffende pand. Een vriend van de vrouw wilde de politie beletten binnen te komen. Hij werd bespoten met pepperspray waarna zowel hij als de vrouw werden aangehouden. Aan het bureau legden ze een ontkennende verklaring af. Ze zijn in de loop van de nacht heengezonden.

Vechtpartij in kiem gesmoord
Texel, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 03.00 uur zagen surveillerende agenten dat er werd gevochten in de Dorpsstraat in De Koog, nabij een horecagelegenheid. Ze konden snel ingrijpen en de partijen scheiden. Eén vechtersbaas, een 24-jarige man uit Den Burg, werd naar huis gebracht. Hij bleek zich tegenover een meisje te hebben misdragen waarna zij hem buiten opwachtte en tegen hem tekeer ging. Toen hij zich verweerde werd hij op zijn beurt aangevallen door omstanders die het meisje wilden beschermen.

Aanrijding met letsel
Den Helder, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 17.00 uur vond er op het fietspad aan de Fabrieksgracht een botsing plaats tussen twee fietsers die achter elkaar aan reden, komende uit de richting van de Spoorgracht en gaande in de richting van de Jan in 't Veltstraat. De voorste fietser remde af. Dit werd te laat opgemerkt door de achterste fietser waardoor een kop-staart botsing ontstond. De achterste man, een 56-jarige inwoner van Den Helder, kwam ten val en brak zijn heup. Hij is opgenomen in het Geminiziekenhuis.

Man in onderarm geschoten
Den Helder, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 23.00 uur kreeg de politie de melding dat er een ruzie was ontstaan tussen een groep Antillianen aan de Jan Verfailleweg, ter hoogte van een tankstation. Tevens was er een knal gehoord. Meteen hierna was iedereen vertrokken, te voet en per auto. Later in de nacht meldde zich aan het bureau een 19-jarige betrokkene uit Den Helder die met een vuurwapen in zijn rechteronderarm was geschoten. De kogel had hij in het ziekenhuis laten verwijderen. De man deed aangifte en de politie onderzoekt de toedracht van de zaak.

Toezicht
Den Helder, zaterdag 1 juni 2002.
Tijdens extra toezicht in de Falgabuurt bekeurde de politie omstreeks 21.00 uur een 19-jarige automobilist op de Eendrachtstraat wegens 'gummen' en rijden zonder rijbewijs.

Lastige klant aangehouden
Schagen, zondag 2 juni 2002.
Omstreeks 01.30 uur nam de politie van portiers van een horecabedrijf aan de Loet een lastige klant over. Het ging hier om een 33-jarige man uit Amsterdam die zich binnen zou hebben misdragen. Toen hij de gelegenheid moest verlaten sloeg hij één van de portiers en trok de bedrading van een portofoon stuk. De verdachte is ingesloten en in de loop van de dag heengezonden met een dagvaarding op zak om te verschijnen voor een rechter.

Politie is getuige van mishandeling
Schagen, zondag 2 juni 2002.
Omstreeks 04.00 uur waren surveillerende agenten op de Loet er getuige van dat een 19-jarige man uit Haarlem flink werd mishandeld door een 21-jarige man uit Zaandam. Ze hadden ruzie gekregen om een meisje. De verdachte sloeg het slachtoffer naar de grond en schopte hem daarna. De agenten grepen onmiddellijk in en overmeesterden de verdachte. De beide partijen werden aan het bureau in Schagen gehoord. Hierna werd de verdachte omstreeks 06.00 uur heengezonden. Hij krijgt een dagvaarding wegens mishandeling.

Drankrijder
Texel, zondag 2 juni 2002.
Omstreeks 03.20 uur, werd op de Postweg in de Cocksdorp, een 22-jarige automobilist uit Enschede betrapt op het rijden met drank op. Hij blies aan het bureau 405 ug/l en krijgt een proces-verbaal.

WESTFRIESLAND

Politie houdt met hulp van getuigen inbrekers aan Enkhuizen, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 00.05 uur werden in de Tureluurstraat twee inbrekers op heterdaad aangehouden. Het gaat om mannen van 17 en 20 jaar afkomstig uit Heemskerk.
Iemand heeft kort ervoor de politie gebeld met de mededeling dat deze mannen waren geklommen over een schutting rond het winkelcentrum aan het Koperwiekplein, dat momenteel verbouwd wordt. De politie was snel ter plaatse en was er getuige van dat de mannen terugklommen over de schutting. Ze stelden te voet een achtervolging in daarbij geholpen door twee jongens uit Enkhuizen die toevallig passeerden. In een steeg konden de verdachten worden overmeesterd. Ze hadden een tas bij zich en een breekijzer. In de tas zaten 49 pakjes shag. Deze bleken later te zijn weggenomen uit een supermarkt aan het Koperwiekplein. De verdachten zijn in verband met het verdere onderzoek ingesloten.

Vuurwerkbom ontploft
Oosterblokker, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 00.50 uur werden bewoners aan de Pennekamplaan opgeschrikt door een enorme knal. Onderzoek van de politie wees uit dat er een koperen buis gevuld met kruit geëxplodeerd was. De afsluiting van de pijp was tegen een geparkeerde caravan aangekomen waardoor er schade was ontstaan. Het explosief is door de politie veiliggesteld en er wordt een nader onderzoek ingesteld.

Lastige klanten aangehouden
Hoorn, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 02.30 uur kreeg de politie in het uitgaansgebied aan de Roode Steen de melding dat een lastige man steeds probeerde een voor hem gesloten horeca-inrichting binnen te komen. De portier liet hem niet binnen en werd door de man belaagd. Toen de politie van deze 23-jarige man uit Zwaag vorderde dat hij zich verwijderde, gaf hij daar diverse malen geen gehoor aan. Vervolgens werd hij aangehouden. Met de aanhouding bemoeide zich een 23-jarige inwoner van Hoorn die ook van geen ophouden wist. Ook hij is hierna aangehouden en beiden zijn ingesloten in het bureau van Hoorn. In de loop van de dag zijn ze heengezonden met een proces-verbaal op zak wegens verzet tegen de politie.

8-jarige zorgt voor consternatie
Schellinkhout, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 17.00 uur kreeg de politie de melding dat er vanaf 15.00 uur een 8-jarige jongetje die op visite was in Schellinkhout door zijn ouders werd vermist. Het joch was voor het laatst gezien met een geleend stepje. Het halve dorp rukte uit om naar hem te zoeken. De politie zette een helikopter in. Omstreeks 20.20 uur was het joch terecht. Hij was aangekomen bij mensen in de Florijn te Hoorn. Zij hadden hem inmiddels wat te eten gegeven en toen hij niet duidelijk kon maken waar hij precies vandaan kwam belden ze de politie.

Man aangehouden na schermutseling in café
Wervershoof, zaterdag 1 juni 2002.
Omstreeks 23.00 uur vond er een schermutseling plaats in een café aan de Hoek. Binnen was ruzie ontstaan tussen een paar jongens waarbij over en weer enkele klappen vielen. Eén jongen van 18 jaar uit Hoorn gaf hierop iemand een kopstoot. Hierdoor raakte het slachtoffer gewond aan zijn mond. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis in Hoorn. De verdachte werd door portiers aangewezen en kon vervolgens door de politie worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Vechtpartijtje
Enkhuizen, zondag 2 juni 2002.
Omstreeks 02.30 uur, moest de politie optreden op het Verlaat. Voor een horecagelegenheid waren wat problemen ontstaan tussen een groepje jongens uit Enkhuizen en Venhuizen. Portiers grepen in maar iets verderop vlogen de jongens elkaar weer in de haren. De politie hield twee verdachten van 19 en 20 jaar uit Enkhuizen aan en drie verdachten van 19-, 20- en 21 jaar uit Venhuizen. Na verhoor aan het bureau zijn ze in de loop van de nacht weer heengezonden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Deel: ' Politieberichten Noord-Holland Noord 02-06-2002 '
Lees ook