Nieuwsbericht

dinsdag 9 juli 2002, 16.30 uur

REGIONAAL

Politie controleert actief op overtredingen in het verkeer In juni controleerde de politie opnieuw actief de snelheid van automobilisten op de provinciale wegen in de regio Noord-Holland Noord. 201.580 auto's passeerden de radarcontrole die op diverse plaatsten stond opgesteld. Hiervan overschreden 9.218 bestuurders de maximumsnelheid, een percentage van 4,6%. De hoogst gemeten snelheid was 144 kilometer per uur. Naast de snelheidscontrole werd ook gecontroleerd op gebruik van autogordels, het rijden door rood, rijden onder invloed en het rijden zonder helm. 84 automobilisten kregen een bekeuring voor het niet dragen van de gordel. 15 chauffeurs negeerden rood licht en gingen hiervoor op de bon en 9 bromfietsers kregen een prent omdat ze geen helm droegen.

In West-Friesland werd voornamelijk gecontroleerd op de N302 en de N506. Op deze wegen passeerden 34.240 auto's de radar, waarvan 936 bestuurders te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 138 kilometer per uur, die werd gemeten op de N302. In de Noordkop zijn de N99 en N250 en de overgangswegen naar Noordkennmerland, de N9 en de N242 de aandachtswegen. Op deze wegen passeerden 121.816 auto's de radar en reden 7.154 bestuurders te hard. In Noordkennemerland wordt voornamelijk op de N244 en N246 gecontroleerd. Op deze wegen reden 45.524 auto's langs de radar en overschreden 1.128 automobilisten de maximumsnelheid. Op de N242 werd de meeste uren gecontroleerd, de radarwagen stond hier 74 uur langs de weg. De automobilisten op de N244 houden zich het beste aan de toegestane snelheid. Het percentage hardrijders was hier 0,9%. Wel werd op deze weg de hoogste snelheid gemeten, 144 kilometer per uur.

Ook de komende maanden blijft de politie actief controleren in het verkeer. De controles worden gehouden in het kader van het meerjarige verkeersproject van de Politie Noord-Holland Noord. Daarbij wordt niet alleen gelet op snelheid maar ook op het rijden onder invloed, het rijden door rood, het gebruik van de autogordel en het rijden zonder helm. Met de strenge aanpak verwacht de overheid het aantal doden en gewonden in het verkeer drastisch terug te dringen.

NOORD-KENNEMERLAND

Fietser gewond
Alkmaar, maandag 8 juli 2002.
Omstreeks 19.00 uur kwam een 43-jarige fietser op het fietspad aan de Huygenhoekring ten val toen hij een paaltje in het midden van het pad over het hoofd zag. Hij liep een flinke hoofdwond en letsel aan zijn pols op en werd ter behandeling per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Stomdronken bromfietser onderuit
Alkmaar, maandag 8 juli 2002.
Omstreeks 20.00 uur kwam een 33-jarige bromfietser uit Alkmaar met zijn voertuig ten val op de Kennemerstraatweg. Hij had behoorlijk veel alcohol genuttigd. Aan het bureau blies hij 1030 ug/l (maximaal 220 toegestaan). Wegens een eerder drankvergrijp had hij al een rij-ontzegging, ook voor de bromfiets. Hij mag zich in september verantwoorden voor een rechter.

Fietsendief op heterdaad aangehouden
Alkmaar, dinsdag 9 juli 2002.
Omstreeks 00.30 uur, zagen surveillerende agenten op de Zeglis een 14-jarige jongen met een fiets slepen. Het achterwiel stond nog op slot. De jongen had de fiets juist weggenomen nabij de bioscoop. Hij werd aangehouden en later overgedragen aan zijn moeder.

Lastige winkeldieven
Alkmaar, dinsdag 9 juli 2002.
Omstreeks 14.45 uur betrapte een winkelbeveiliger een tweetal winkeldieven in een zaak aan de Langestraat. De twee dieven, een 20-jarige man uit Egmond aan den Hoef en een 27-jarige man uit Alkmaar, hadden een scheerapparaat en een set glazen weggenomen. De 27-jarige man kon door de beveiliger in bedwang worden gehouden maar de 20-jarige man vluchtte weg. Een getuige ging achter hem aan. De gealarmeerde politie kon deze verdachte kort hierna aanhouden op de Langestraat.

Diefstal auto
Heerhugowaard, dinsdag 9 juli 2002.
Van de Aagje Dekentuin is in de afgelopen nacht een personenauto gestolen van het merk Toyota, type Starlet, kleur rood en voorzien van het kenteken XS-23-TS.

NOORDKOP

Inbraak buurthuis
Den Oever, 8 juli 2002.
In het afgelopen weekend heeft een inbreker zijn slag geslagen in een buurthuis aan de Robbenoordstraat, zo werd maanmiddag ontdekt. De inbreker heeft zich door het openbreken van een raam toegang in het buurthuis verschaft. Vervolgens heeft de dader de geldlade van een flipperkast gekraakt en een onbekend geldbedrag daaruit meegenomen. Tevens zijn twee luidsprekers en een telefoon ontvreemd.

Bromfietster rijdt tegen stilstaande auto
Oudeschild, 8 juli 2002.
Door tijdens het rijden even te checken of het benzinekraantje van haar bromfiets wel open stond gebeurde het dat een 16-jarige inwoonster van Oudeschild even niet op het voor haar rijdende verkeer lette. Daardoor ontstond een botsing met een voor haar stilstaande personenauto op het Vliegwiel. Het meisje heeft daarbij knieletsel opgelopen, de bromfiets raakte beschadigd en bij de auto sneuvelde een lampje.

Brand in recreatiewoning
Dirkshoorn, 8 juli 2002.
Een recreatiewoning op het park aan de Raadhuisstraat heeft rond 21.00 uur vlam gevat. De bewoonster verklaart 15 minuten weggeweest te zijn toen ze haar woning vol rook en zwart van binnen terugvond. De brandweer uit Dirkshorn en Warmenhuizen waren de brand al snel meester. Vermoedelijk is de brand ontstaan boven de ketel.

Mishandeling in café
Den Helder, 8 juli 2002.
Bij een woordenwisseling die uiteindelijk ontaardde in een schermutseling, in een café aan de Brakkeveldweg, heeft rond 22.30 uur een 32-jarige buitenlander een andere cafébezoeker met een kapot bierglas meermalen op het hoofd geslagen. Het 31-jarige slachtoffer uit Den Helder heeft daarbij verwondingen aan het hoofd opgelopen en is in het Gemini-ziekenhuis daarvoor behandeld, waarna hij weer naar huis mocht. De verdachte ging na zijn actie naar zijn tijdelijke verblijfplaats in Den Helder waar hij even later door de politie kon worden aangehouden. Hij is inmiddels gehoord en in verzekering gesteld.

Proces-verbaal voor stelen vlag
Den Burg, 9 juli 2002.
Een groepje van vijf jongens zijn staande gehouden door een man met herdershond totdat de politie arriveerde. De man had kort daarvoor gezien dat één van hen een vlag uit een mast haalde aan de Rozendijk, en meldde dit bij de politie. De 21-jarige mastbeklimmer uit Nijmegen kreeg daarvoor een proces-verbaal. De jongens waren erg geschrokken en verklaarden dat dit niet de bedoeling was geweest.

WESTFRIESLAND

Aangereden fietser belandt in ziekenhuis
Wijdenes, maandag 8 juli 2002.
Omstreeks 14.00 uur, vond er op de Noorderuitweg een aanrijding plaats tussen een 30-jarige automobilist uit Hoorn en een 69-jarige fietser uit Hem. De fietser reed over de Hemweg en sloeg linksaf de Noorderuitweg op toen hij van achter werd aangereden door de auto. De automobilist verklaarde niet te hebben gezien dat de fietser zijn hand uitstak. De fietser werd met hoofdletsel opgenomen in het MCA in Alkmaar.

Naakte man aangehouden
Midwoud, maandag 8 juli 2002.
Omstreeks 20.00 uur ging de politie naar de Rietakker waar een 41-jarige warrige man uit Wormer problemen maakte. Na aankomst van de agenten kleedde hij zich geheel uit. Hierna werd hij aangehouden wegens 'openbare schennis der eerbaarheid'. De man heeft nog een gevangenisstraf tegoed en werd ingesloten.

Inbraken in de Streek
Dinsdag 9 juli 2002.
Vannacht hebben drie woningen in Hoogkarspel, Lutjebroek en Grootebroek ongewenst bezoek gehad. De politie vermoedt dat het steeds om dezelfde daders gaat.
Het begon omstreeks 02.00 uur toen een bewoner van een woning aan de Krokusstraat in Hoogkarspel wakker werd van gemorrel aan de voordeur. Hij zag twee mannen wegfietsen. Ze hadden geprobeerd om met sleutels, die twee weken geleden bij een inbraak in zijn woning waren weggenomen, de voordeur open te maken maar de man had al extra maatregelen genomen.
Kort hierna, omstreeks 02.20 uur, werd een bewoonster van een woning aan de Zuiderwoid in Lutjebroek wakker van geluid uit haar tuinhuisje. Toen ze naar buiten schreeuwde 'sodemieter op' zag ze nog juist twee mannen wegfietsen. Ze hadden een heren- en een damesfiets uit haar tuinhuisje weggenomen.
Hierna werd een bewoonster van een woning aan de Snoekstraat in Grootebroek slachtoffer van diefstal van een fiets uit de schuur. Hier ging het om een damesfiets.
De politie heeft een signalement kunnen optekenen. Het gaat om twee mannen tussen de 20 en de 30 jaar. Zeker eén van de mannen heeft een donkere huidskleur. Ze droegen beiden donkere kleding en een capuchon. Ze waren uiteindelijk in het bezit van meerdere fietsen. De politie stelt een onderzoek in. Getuigen worden verzocht telefonisch contact op te nemen met 0900-8844.

Varende controle
Dinsdag 9 juli 2002.
Naar nu bekend is geworden heeft de politie op zondag 6 juli 2002 een bootsurveillance gehouden in het waterrijke gebied tussen Medemblik en Lutjebroek. Vier bootbestuurders werden bekeurd wegens te snel varen, het niet in het bezit hebben van een vaarbewijs, het ontbreken van een registratienummer bij een snelle boot en varen in een snelle motorboot beneden de leeftijd van 18 jaar.

Drie inbraken in Obdam
Obdam, dinsdag 9 juli 2002.
In de afgelopen nacht is er door een gaatjesboorder ingebroken in een woning aan de Laan van Meerweijde. In een keukenraam werden twee gaten geboord waardoor de raamhendels van buitenaf konden worden geopend. Er werd onder andere gereedschap, sleutels, een portemonnee en een rijbewijs weggenomen.

In de afgelopen nacht is ook ingebroken in een woning aan de Handelskade in Obdam. Aan de achterzijde kwam men binnen via een raam dat werd opengebroken. De woning werd doorzocht en er werd een dure stereo-installatie en een telefoon weggenomen.

Uit een opslagplaats aan de Dorpsstraat in Obdam werden vannacht negen gloednieuwe fietsen weggenomen. Een schuifdeur was geforceerd en de fietsen waren uit de kartonnen verpakking gehaald.

Deel: ' Politieberichten Noord-Holland Noord 09-07-2002 '
Lees ook