Nieuwsbericht

woensdag 10 juli 2002, 17.15 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Frontale botsing
Castricum, dinsdag 9 juli 2002.
Omstreeks 17.00 uur, vond er op de Heereweg een frontale botsing plaats waar in totaal 3 auto's bij betrokken waren. Een 67-jarige automobiliste uit Castricum reed achter een 70-jarige automobilist, eveneens uit Castricum. Deze moest remmen vanwege het verkeer. Dit werd door de vrouw te laat opgemerkt en zij botste met de voorzijde van haar voertuig tegen de achterzijde van het voertuig van haar voorganger. Hierna week zij nog uit naar links en reed frontaal op een tegenligger. Dit ging om een auto bestuurd door een 53-jarige man uit Koedijk. Deze laatste man en de vrouw hadden beiden pijn aan de borst maar werden niet opgenomen in het ziekenhuis. De bij de aanrijding betrokken voertuigen raakten flink beschadigd.

Aangifte openlijk geweld
Alkmaar, dinsdag 9 juli 2002.
Een 45-jarige man uit Alkmaar deed vandaag aangifte van het feit dat hij maandagochtend, 8 juli 2002, omstreeks 01.30 uur, werd mishandeld door twee mannen op de Dijk. De aangever liep vanuit een café naar zijn fiets toen hem werd gevraagd wat hij van Fortuyn vond. Hij zei dat hij geen zin had in discussie en wilde op zijn fiets stappen. Hierna kreeg hij een vuistslag tegen zijn linkeroog en een trap tegen zijn linkerknie. Zijn bril raakte hierbij tevens beschadigd. De twee daders liepen weg. Het gaat om een man tussen de 25 en 30 jaar met een gezet postuur en een lengte van ongeveer 1,75 meter en een man in dezelfde leeftijd met een lengte van 1,90 meter. Ze waren beiden blank.

Aanhouding van mogelijke inbrekers
Alkmaar, woensdag 10 juli 2002.
Omstreeks 05.00 uur ontdekten surveillerende agenten drie mannen bij een auto op de Robijnstraat die zich verdacht gedroegen. Ze werden gecontroleerd en bleken inbrekersgereedschap bij zich te hebben zoals schroevendraaiers en een breekijzer. Op enkele panden in de omgeving werden braaksporen aangetroffen. Om deze reden werden de verdachten ingesloten en in verzekering gesteld. Het gaat om een 22-jarige verdachte uit Amsterdam, een 22-jarige verdachte uit Kudelstaart en een 20-jarige man uit Amsterdam. Vooralsnog ontkennen ze op inbrekerspad te zijn geweest. De recherche zet het onderzoek voort.

Diefstal auto
Alkmaar, woensdag 10 juli 2002.
Afgelopen nacht is er vanaf de Van de Veldelaan een personenauto weggenomen van het merk Opel, type Kadett, kleur rood en kenteken XT-15-XP.

NOORDKOP

Drankrijder
Winkel, 9 juli 2002.
Bij een routinecontrole op de Hartweg is rond 16.00 uur een 53-jarige automobilist uit Winkel aangehouden. Bij de alcoholtest bleek hij 380 ug/l te blazen ( tot 220 ug/l is toegestaan). Hij kreeg daarvoor een proces-verbaal. Hem werd een rijverbod opgelegd tot 20.00 uur.

Wilde achtervolging
Den Oever, 9 juli 2002.
Toen kopers van een stel geluidsboxen zich genept voelden door de verkopers ervan wilden zij verhaal halen. Zij wisten de verkopers te achterhalen en zetten een achtervolging in op de Afsluitdijk, toen bleek dat er niet te onderhandelen viel. De achtervolgden voelden zich hierbij bedreigd en hebben vanuit de auto de politie opgeroepen. Er werd door de passagier van de achtervolgende auto met deurscharnieren gegooid, waarbij de zijruit van de portier van de achtervolgde auto aan bestuurderskant sneuvelde. De politie kon beide auto's staande houden op de A7 bij de afslag Medemblik. Alle betrokken partijen zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. Hierna werden alleen de achtervolgers voor een nacht ingesloten. Het betreft twee inwoners uit Harlingen van 19 en 21 jaar. Een proces-verbaal wordt opgemaakt.

Bromfietser met slok op
De Waal/Texel, 10 juli 2002.
Omdat een 28-jarige inwoner van Den Helder met zijn bromfiets opvallend weggedrag vertoonde op de Oosterenderweg werd hij aangehouden rond 01.30 uur. Hij reed over een fietspad en viel om toen hij stil hield voor een kruising omdat hij gedeeltelijk door de berm reed. Bij de alcoholtest blies de man 535 ug/l (tot 220 ug/l is toegestaan). De man krijgt een proces-verbaal.

Man valt van dak
Breezand, woensdag 10 juli 2002.
Omstreeks 09.40 uur, viel er een 27-jarige man uit Heemskerk vanaf een dak bij een tuincentrum aan de Schorweg. De man was met collega's van een gespecialiseerd bedrijf bezig met onderhoudswerkzaamheden op het dak van enkele kassen behorend bij het tuincentrum. Hij liep daarbij in een goot tussen de daken van twee kassen in. Hij verloor zijn balans en viel dwars door een ruit naar beneden. Hij kwam ongeveer 3 meter lager terecht op een plantentafel. Hij had een gat in zijn hoofd en pijn op zijn borst. Uit voorzorg werd de traumaheli uit Amsterdam ingezet. Door het ter plaatse gekomen ambulancepersoneel werd deze weer afbesteld. De man is voor onderzoek per ambulance vervoerd naar het Geminiziekenhuis in Den Helder. De arbeidsinspectie zal op de hoogte worden gesteld voor een eventueel nader onderzoek.

Steekpartij met gewonden
Den Helder, 9 juli 2002.
Rond 21.00 uur ontaardde een aanvankelijke woordenwisseling op straat in een vechtpartij tussen twee jongens van 18 jaar, beiden inwoners van Den Helder. Daarbij werd met een mes gestoken. Dit gebeurde in Middelzand, in de buurt van het huis van een politieagent. Hij was getuige van provocerend gedrag van een van de verdachten. Toen het uit begon te lopen op een serieuze vechtpartij met veel geweld, besloot de agent om er een einde aan te maken. Aanwezige omstanders ondernamen geen stappen om het geweld te keren.
De agent verliet op blote voeten zijn huis. Bij dichterbij komen waarschuwde de agent dat ze uit elkaar moesten gaan. Hier werd geen gehoor aangegeven, waarop de agent ingreep. Hij heeft de vechtende partijen willen scheiden en schopte met zijn blote voet tegen het hoofd van de verdachte die bovenop de ander zat. De vechtpartij werd daarmee beëindigd.
Toen pas bleek dat degene die onderop had gelegen messteken had toegebracht aan zijn belager. Daarbij werd hij geraakt in zijn been. De messteker raakte zelf gewond aan zijn hand. Beide jongens zijn met de ambulance naar het ziekenhuis in Den Helder vervoerd. Daar bleek de door de voet geraakte jongen zijn kaak te hebben gebroken. Hij wordt hiervoor behandeld in het MCA. Ook de aan de hand gewond geraakte knaap heeft verdere behandeling in het ziekenhuis nodig. Er wordt door de politie nader onderzoek ingesteld naar de toedracht van het geweld van de jongens. Het Bureau Interne Onderzoeken van de regiopolitie stelt een onderzoek in naar het optreden van de agent, gelet op het letsel dat door geweldstoepassing is veroorzaakt. Dit met het oog op de gewenste objectiviteit die de politie nastreeft.

Opstootje in Spoorstraat
Den Helder, dinsdag 9 juli 2002.
Omstreeks 22.30 uur werd er op het kermisterrein van een 18-jarige jongen uit Den Helder een gouden ketting van zijn hals getrokken ter waarde van ongeveer 650,-. Dit zou zijn gedaan door een 23-jarige man uit Den Helder die later, omstreeks 23.30 uur, door de aangever werd aangetroffen in de Spoorstraat bij een horecabedrijf. De verdachte ontkende de diefstal van de ketting en vluchtte het bedrijf binnen. Daar duwde hij nog een glazen scherm omver. Hierna werd hij door de gealarmeerde politie aangehouden. De ketting werd niet bij hem aangetroffen. Hij werd voor de nacht ingesloten en werd in de loop van vandaag, na het afleggen van een ontkennende verklaring, heengezonden. De politie maakt proces-verbaal op.

WESTFRIESLAND

Informatie betreffende het aankoppelen van aanhangwagens. Het is de politie van Westfriesland bij diverse controles opgevallen dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de eisen voor het aankoppelen van aanhangwagens aan auto's. Daarom in het kort een uitleg:
Om een aanhangwagen deugdelijk te bevestigen is het verplicht gebruik te maken van een losbreekreminrichting of een hulpkoppeling. Deze bevestigingen gaan in werking treden in het geval de aanhangwagen los komt van het trekkend voertuig. Het is verplicht een losbreekreminrichting te gebruiken bij aanhangwagens met een totale maximum massa vanaf 1500 kg. Tot 1500 kg kan de hulpkoppeling gebruikt worden maar ook de losbreekreminrichting is mogelijk. Het is echter verboden om beide voorzieningen tegelijk te gebruiken. De losbreekreminrichting bestaat uit een dunne staalkabel die de verbinding legt tussen de handrem van de aanhangwagen en een oogje naast de trekhaag van het trekkende voertuig. Op het moment dat de aanhangwagen los komt van het trekkende voertuig wordt via het dunne staalkabeltje de handrem van de aanhangwagen aangetrokken en de rem van de aanhangwagen in werking gesteld. De druk op het staalkabeltje wordt dan te groot en deze zal breken, de aanhangwagen is nu dus los van het trekkende voertuig en remt zelfstandig. De hulpkoppeling werkt niet als rem. Het is een dikkere staalkabel in de vorm van een lus. Zoals de naam al aangeeft is het een "hulp" koppeling. De kabel neemt de koppeling van het trekkend voertuig over als de trekhaak afbreekt. De kabel moet worden bevestigd om twee "haken" die vlak boven elkaar zitten naast de trekhaak. De kabel moet tussen deze twee haken worden gemanoeuvreerd. Als de aanhangwagen los komt van de van de trekhaak zal de aanhangwagen door middel van deze kabel achter de auto blijven hangen. De kabel moet een dusdanige lengte hebben dat de dissel van de aanhangwagen de grond niet kan raken. Het beste is om de kabel zo kort mogelijk te hebben zodat de neus van de dissel niet de grond in kan "steken" met het gevolg dat de aanhangwagen over de kop slaat.
De kabels van de losbreekreminrichting en de hulpkoppeling mogen niet los om de trekhaak worden gelegd. Mocht de trekhaak afbreken is dat ter hoogte van de knop van de trekhaak. Op dat moment zal ook de verbinding van de losbreekreminrichting of de hulpkoppeling met het trekkend voertuig verbreken zonder dat een van beide hun werking kunnen uitvoeren. Het is dus van zeer groot belang dat de losbreekreminrichting en de hulpkoppeling op de juiste wijze worden geborgd.

Bij zeven controles in de afgelopen week werden de volgende overtredingen geconstateerd:
Losbreekreminrichting die niet juist is bevestigd: 14x Hulpkoppeling die juist is bevestigd: 4x
Losbreekreminrichting niet aanwezig:2
Hulpkoppeling niet aanwezig: 3x
In alle gevallen zijn bekeuringen opgemaakt.

Olie in oppervlaktewater
Benningbroek, dinsdag 9 juli 2002.
In de avond werd bekend dat tijdens sloopwerkzaamheden bij het gebouw 'De Vang' aan de Dokter de Vriesstraat, een onbekende olietank in de grond was lekgestoten. Hierna is er olie in een sloot terecht gekomen. Over het bestaan van de tank was vooraf niets bekend. Uitwaterende Sluizen heeft vandaag, woensdag 10 juli 2002, een kraag in de sloot gelegd om verdere vervuiling te voorkomen. De gemeente neemt maatregelen tegen de bodemvervuiling die is ontstaan. Van strafbare handelingen bleek geen sprake te zijn.

Drankrijder met iets teveel op
Enkhuizen, woensdag 10 juli 2002.
Omstreeks 01.30 uur betrapte de politie op de Breedstraat een 20-jarige automobilist uit Enkhuizen die iets teveel had gedronken. Aan het bureau blies hij 270 ug/l (220 toegestaan). Hij kan een boete van 190,- tegemoet zien.

Diefstal met valse sleutel
Zwaag, woensdag 10 juli 2002.
Uit een woning aan de Bobeldijkerweg zijn in de afgelopen nacht sieraden, een telefoon en sleutels weggenomen. De bewoner werd wakker toen de voordeur dichtsloeg. De dader is vermoedelijk met een valse sleutel binnengekomen.

Deel: ' Politieberichten Noord-Holland Noord 10-07-2002 '
Lees ook