Nieuwsbericht

donderdag 13 februari 2003, 16.45 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Drankrijder verraadt zichzelf
Alkmaar, donderdag 13 februari 2003.
Een 62-jarige automobilist uit Markenbinnen liep vanmorgen omstreeks 10.30 uur tegen de lamp toen hij op de Westdijk aan een politiestagiair vroeg hoelang de stremming daar ter plaatse nog ging duren. De stagiair was bezig om het verkeer te regelen vanwege een stremming. Hij rook dat de man gedronken had en liet hem onmiddellijk blazen. Na de test moest de man mee naar het bureau. Daar blies hij 465 ug/l. Hij verklaarde dat hij na het opstaan een paar glazen sherry had gedronken en dat hij daarna onverwachts met de auto weg moest om een afspraak na te komen. De man kreeg een proces-verbaal.

Onderzoeken Vreemdelingendienst
Alkmaar, woensdag 12 februari 2003.
Woensdagavond werd door medewerkers van de Vreemdelingendienst een onderzoek ingesteld in een horecabedrijf aan de Arcadialaan. Er werden vier personen aangetroffen die in het bedrijf werkzaamheden uitvoerden. Zij zijn tussen de 17 en 40 jaar oud en verklaarden allen de Chinese nationaliteit te bezitten. Zij hebben geen vaste woon- of verblijfplaats en waren niet in het bezit van een geldig document waarmee hun identiteit en verblijfstatus kon worden vastgesteld. Alle personen zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.
Heerhugowaard, woensdag 12 februari 2003.
Bij een horecabedrijf aan de Middenweg werd eenzelfde soort controle uitgevoerd. Hier werd een man aangetroffen die vertelde 29 jaar oud te zijn. Daarnaast vertelde hij de Oekraïense nationaliteit te bezitten en geen vast woon- of verblijfplaats te hebben. Hij had geen geldige identiteitspapieren bij zich. Die waren volgens hem gestolen in Frankrijk. Ook deze vreemdeling is voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.

Zwaar beschonken autobestuurder door weggebruikers aan de kant gezet. Alkmaar, woensdag 12 februari 2003.
Woensdagavond zagen verschillende automobilisten dat de bestuurder van een personenauto, een 23-jarige Oost-Europeaan, slingerend over de Schagerweg weg reed. De man gebruikte daarbij de volledige breedte van twee rijstroken. Andere weggebruikers wisten de man tot stoppen te dwingen en belden de politie. Die constateerde overmatige alcohol gebruik. De man was zo dronken dat hij niet kon vertellen waar hij verbleef in Nederland. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 1465 ug/l.! Dat is nagenoeg zevenmaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. De man is ter ontnuchtering ingesloten en zal in de loop van de donderdag worden gehoord.

Verkeerscontrole
Castricum, woensdag 12 februari 2003.
Woensdagmorgen werd op de Soomerwegh een verkeerscontrole gehouden die speciaal gericht was op het dragen van de autogordel. Elf bestuurders bleken de gordel niet te dragen. Tegen hen is een proces-verbaal opgemaakt. Eén bestuurder kreeg een bekeuring omdat de trekhaak van de auto een deel van de kentekenplaat bedekte.

Man aangehouden na belediging van politieman.
Heiloo, woensdag 12 februari 2003.
Woensdagmiddag werd een 62-jarige man uit Heiloo aangehouden op de Willibrordusweg nadat hij een politieman had beledigd. De verdachte had zijn auto fout geparkeerd op de Willibrordusweg en had daarvoor een bekeuring gekregen. Hij was het hier niet mee eens een uitte een aantal beledigende opmerkingen in de richting van de verbaliserende agent. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij is in de loop van de middag, na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Inbraak woning
Alkmaar, donderdag 13 februari 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Betje Wolfstraat. Het is niet geheel duidelijk hoe men in de woning is gekomen. Mogelijk heeft de dader gebruik gemaakt van een valse sleutel. Wel bleek dat een raam was vernield maar gezien de sporen is daar niemand door naar binnen gegaan. Vanuit de woning werden een breedbeeld televisie, een stereo-installatie, een modem en een videorecorder weggenomen.

Snelheidscontrole
Alkmaar, donderdag 13 februari 2003.
Vanmorgen tussen 08.00 en 09.00 uur, werd een snelheidscontrole gehouden op de Noorderkade en de Muiderwaard waarbij overtreders aan de kant werden gezet. Er werden 7 bonnen uitgeschreven voor bestuurders die sneller gingen dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was maar liefst 115 km/u. Een bromfietser kreeg een proces-verbaal omdat hij 75 reed terwijl maximaal 30 is toegestaan binnen de bebouwde kom.

Mestovertreding
Bergen, donderdag 13 februari 2003.
Tegen een slordige boer uit Bergen wordt door een politiemilieuspecialist een proces-verbaal opgemaakt omdat hij vocht van de drijfmest in een sloot had laten lopen. De boer had zijn gierkelder geleegd en daarbij onvoldoende op het vocht gelet.

NOORDKOP

Fietser verongelukt
Den Helder, donderdag 13 februari 2003.
Omstreeks 10.35 uur vond er op de Waddenzeestraat, nabij de kruising met de Drs. F. Bijlweg een dodelijke aanrijding plaats. Een 18-jarige fietser uit Den Helder, stak vanaf het fietspad de Waddenzeestraat over, bij de oversteekplaats. Tijdens het oversteken werd de jongeman aangereden door een vrachtauto bestuurd door een 24-jarige man uit IJsselmuiden. De jongeman was op slag dood.
De vrachtauto kwam uit de richting van de Texelstroomlaan en ging in de richting van de Ravelijnweg. De oversteekplaats voor fietsers en voetgangers is voorzien van driekleurige verkeerslichten en kan in werking gezet worden met een drukknop. Nog niet duidelijk is of de fietser door rood licht is gereden. Hij heeft een fietsster gepasseerd die bij de oversteekplaats stond te wachten en juist op de knop had gedrukt. Deze fietsster is na de aanrijding weggegaan. Wellicht was zij erg geschrokken. De politie wil graag met haar in contact komen via 0900-8844.

Snelheidsovertreders bekeurd
Warmenhuizen, woensdag 12 februari 2003.
Tussen 12.45 en 15.15 uur werd op de Stationsstraat de snelheid van automobilisten gecontroleerd. 15 van hen werden aan de kant gezet en bekeurd omdat ze sneller reden dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 50 km/u.

Overval op tabakshop
Den Helder, woensdag 12 februari 2003.
Omstreeks 17.15 uur werd een werkneemster van een tabakshop aan de Marsdiepstraat overvallen door een gewapende man. De man kwam op een stil moment de zaak binnen en bedreigde haar met een vuurwapen. Ze moest geld en rookwaren in een plastic tas doen. Hierna verdween de man te voet de wijk in.
Het gaat hier om de vierde overval in Den Helder in een tijdsbestek van 31 uur. Gemiddeld vinden er 10 gewapende overvallen per jaar plaats. Gezien de huidige piek heeft de politie een rechercheteam samengesteld dat de overvallen onderzoekt. Nog niet duidelijk is of de overvallen door één of meerdere daders zijn gepleegd. De politie adviseert ondernemers die worden geconfronteerd met een overval het volgende: handel volgens het RAAK-principe. Rustig blijven (overvallers komen niet voor u maar voor het geld), Accepteren van de situatie, Afgeven van het gevraagde en Kijken (een goed signalement betekent een 'vliegende start' van het opsporingsonderzoek en vergroot de kans op aanhouding van de daders).

Drankrijder
Den Helder, donderdag 13 februari 2003.
Surveillerende agenten controleerden omstreeks 01.30 uur, op de Middenweg, een 30-jarige automobilist uit Steenwijk. Hij blies aan het bureau 505 ug/l (max. 220 toegestaan). Zijn rijbewijs werd ingenomen.

Verlichtingscontrole
Wieringerwerf, donderdag 13 februari 2003.
Vanmorgen omstreeks 07.00 uur werden fietsers gecontroleerd langs de Rijksweg A7, nabij het Texaco-tankstation. Zes personen reden zonder licht en kregen een bekeuring.

Project 'Opslag Bestrijdingsmiddelen'
Texel, donderdag 13 februari 2003.
De politie gaat in maart 2003 de opslag van bestrijdingsmiddelen controleren bij boeren en tuinders op het eiland. Dit is een project in samenwerking met controleurs van de Algemene Inspectiedienst (AID). De milieupolitie heeft op 3 februari 2003 alle personen van wie bekend is dat ze over bestrijdingsmiddelen beschikken, een brief gestuurd waarin uitleg wordt gegeven over het project dat tot doel heeft om overtredingen terug te dringen.
Bezitters van niet toegelaten of oude middelen kunnen deze, wanneer de verpakking nog intact is, inleveren bij de leverancier die verplicht is deze gratis terug te nemen.
Wanneer de verpakking verbroken is neemt de gemeente Texel deze éénmalig in en wel in de periode van maandag 24 februari tot en met dinsdag 4 maart 2003. De middelen worden door de gemeente afgehaald na een telefonische afspraak via de servicebalie van de gemeente Texel: 0222-362111. De gemeente heeft hiervoor een bedrag van 5000 euro vrijgemaakt. Bij dreigende overschrijding van dit bedrag wordt de inzamelactie stopgezet en moeten de middelen op kosten van de eigenaar worden afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf (EUR1,55 per kg, excl. BTW). De gemeente hanteert de regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Degene die verbroken verpakkingen op laat halen moet zich kunnen legitimeren, de inhoud duidelijk aangeven en de bestrijdingsmiddelen mogen niet worden gemengd.

De controleacties van de politie en de AID vinden plaats in de weken na 14 maart 2003. Bij overtredingen zal onmiddellijk strafrechtelijk en/of bestuursrechtelijk worden opgetreden.

WESTFRIESLAND

Drankrijder duwt auto te water
Wognum, woensdag 12 februari 2003.
Omstreeks 23.15 uur, reed een 28-jarige automobilist uit Wognum met zijn auto achterop een geparkeerde auto. Dit gebeurde op de Hoornseweg, tussen de kleine Zomerdijk en het Raadhuisplein. Door deze botsing kwam het geparkeerde voertuig, van een bedrijf uit Hoorn, in een sloot terecht. Beide voertuigen raakten door de aanrijding flink beschadigd. De 28-jarige automobilist moest voor een blaastest mee naar het bureau. Daar blies hij vier maal de toegestane hoeveelheid: 885 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingenomen en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Huiselijk geweld
Hoorn, donderdag 13 februari 2003.
Omstreeks 02.00 uur heeft de politie in een woning aan de Huesmolen een 49-jarige man uit Zwaag aangehouden. Hij was op bezoek bij een vriendin en had haar geslagen. Hij wilde haar woning niet verlaten, ook niet toen de politie dat vorderde. Hij schold de agenten uit. Hij is vervolgens aangehouden als verdacht van mishandeling van de vrouw, huisvredebreuk en belediging van de agenten. Er is tegen hem proces-verbaal opgemaakt. De man is in de vroege ochtend weer heengezonden.

Beveiliger voorkomt inbraak
Andijk, donderdag 13 februari 2003.
Omstreeks 02.00 uur reed een bewaker van een veiligheidsdienst voor een routinecontrole naar een wooncentrum aan de Gedeputeerde Laanweg. Terwijl hij op het pand afreed zag hij dat de alarmlichten van het pand gingen branden en dat er een auto met gedoofde lichten snel wegreed. Meteen hierna kreeg de bewaker ook een alarmmelding van het pand. Na een controle bleek dat er een deur was geforceerd kennelijk met de bedoeling om in het pand in te breken. De komst van de bewaker voorkwam dat.

Deel: ' Politieberichten Noord-Holland Noord 13-02-2003 '
Lees ook