Nieuwsbericht

vrijdag 14 juni 2002, 16.00 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Verkeerscontroles
Alkmaar, donderdag 13 juni 2002.
Op de Heilooerdijk werd dondermiddag een verkeerscontrole gehouden. Er werd bekeurd omdat bestuurders geen autogordel droegen en twee bromfietsers hun brommer niet verzekerd hadden. Heerhugowaard. Op de Rustenburgerweg werd donderdagmorgen een snelheidscontrole gehouden. Hierbij werden acht bestuurders die zich niet aan de snelheid hielden bekeurd. De snelste reed 77 km per uur. Alkmaar. Op de Westerweg werd tussen 16.00 en 18.00 uur het verkeer gecontroleerd. Daarbij is 23 keer bekeurd, omdat bestuurders zich niet aan de snelheid hielden, geen gordel droegen en met onverzekerde en opgevoerde bromfietsen reden.

Fietsster gewond na verkeersongeval
Heiloo, donderdag 13 juni 2002.
Omstreeks 16.20 uur gebeurde op de Kennemerstraatweg, op het weggedeelte tussen de Dokterslaan en Frederica's Hof, een ongeluk waarbij een bromfietser en een fietsster betrokken waren. De fietsster, een 17 jarig meisje uit Heiloo werd op het fietspad geraakt door de bromfietser die haar van achteren naderde en passeerde. Het meisje kwam ten val en liep daarbij diverse kneuzingen op. Van de bromfietser zijn geen nadere gegevens bekend geworden omdat hij vertrok voordat politie ter plaatse kwam. De politie roept hem bij deze op contact op te nemen (0900-8844) teneinde het ongeval te kunnen afwikkelen.

Verkeersongeval onder invloed
Bergen, donderdag 13 juni 2002.
Op de Dreef gebeurde omstreeks 19.00 uur, een ongeluk waarbij een bedrijfsauto en een personenauto betrokken waren. De bestuurder van de bedrijfsauto, een 41-jarige man uit Bergen reed vanaf de Jan Oldenburglaan de Dreef op en verleende geen voorrang aan de 19-jarige automobilist, afkomstig uit Bergen aan Zee. De 41-jarige bleek alcohol te hebben gebruikt. Een ademanalyse wees uit dat hij ongeveer 1,5 maal de maximum toegestane hoeveelheid alcohol had gebruikt. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Diefstal auto
Alkmaar, vrijdag 14 juni 2002.
Afgelopen nacht werd vanaf de Maasstraat een Fiat, Uno ontvreemd. De auto is antraciet van kleur en voorzien van het kenteken GH-ND-36.

Verkeersongeval met letsel
Castricum, vrijdag 14 juni 2002.
Omstreeks 07.45 uur gebeurde een verkeersongeval op de westbaan (richting Haarlem) van de Rijksweg 9 waarbij twee auto's betrokken waren. Doordat een 22-jarige bestuurster uit Alkmaar niet op tijd afremde botste zij achterop een 31-jarige man uit Alkmaar. Deze laatste liep rug- en nekletsel op. De auto's raakten zwaar beschadigd. Diefstal auto's bij bedrijf
Alkmaar, vrijdag 14 juni 2002.
Afgelopen nacht werd ingebroken bij een autowasserij/cleaning aan de Walruskoog. De inbrekers maakten drie auto's buit; een zwarte Volkswagen polo, een blauwe Volksagen Polo en een grijze Ford Focus. Bovendien werden nog enkele gereedschappen ontvreemd.

NOORDKOP

Twee verdachten wegens beroving in bewaring gesteld Den Helder, vrijdag 14 juni 2002.
De recherche heeft vanmorgen twee mannen uit Den Helder van respectievelijk 27 en 33 jaar geleid voor de officier van justitie in Alkmaar, waar ze in bewaring zijn gesteld.
De mannen worden ervan verdacht dat zij van een 25-jarige man in de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 juni 2002 in de Spoorstraat een portemonnee met inhoud hebben gestolen. Dit gebeurde omstreeks 23.00 uur. Toen het slachtoffer de beide mannen later, omstreeks 01.00 uur, tegenkwam in de Koningstraat sprak hij hen aan. Daarbij ontstond een vechtpartij. Het slachtoffer raakte even buiten bewustzijn en kwam bij in een steeg. Zijn kaak was toen ook nog eens op twee plaatsen gebroken. Hij merkte tevens dat zijn sieraden waren weggenomen. Naar aanleiding van de aangifte van het slachtoffer stelde de recherche een onderzoek in. Daarbij werd de 27 jarige verdachte op dinsdag 11 juni 2002 aangehouden en de 33-jarige medeverdachte op donderdag 13 juni 2002.
Uit het onderzoek is gebleken dat de 27-jarige verdachte een soortgelijk feit heeft gepleegd op zaterdag 13 april 2002 in de Koningdwarsstraat. Daar werd toen een 18-jarige jongen onder bedreiging van geweld beroofd van zijn portemonnee met een inhoud van 50,-.

Inbraak in vakantiebungalow
Julianadorp, donderdag 13 juni 2002.
Tussen 10.00 en 17.,00 uur werd ingebroken in een vakantiebungalow aan de Ereprijs. Men kwam binnen door het verbreken van een slaapkamerraam. Het huis werd doorzocht en er werd een portemonnee met inhoud ontvreemd.

Rijbewijs ingevorderd
Wieringerwerf, donderdag 13 juni 2002.
Omstreeks 20.00 uur werd het rijbewijs van een 51-jarige man uit Emmen ingevorderd. De man raasde met een snelheid van 172 per uur over de A7 en overschreed dus het maximum met 52 km/h. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Onder invloed
Callantsoog, vrijdag 14 juni 2002.
Omstreeks 03.45 uur werd een 20-jarige man uit Den Helder, betrapt op het rijden onder invloed. De man bleek na een ademanalyse meer dan 2,5 maal de toegestane hoeveelheid alcohol te hebben gebruikt. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

WESTFRIESLAND

Vier aanhoudingen na handgemeen
Hoorn, donderdag 13 juni 2002.
Omstreeks 15.00 uur gistermiddag ontstond in de binnenstad van Hoorn een handgemeen met mensen van de stadswacht en parkeerpolitie enerzijds en de bestuurder van een Quad en enkele kornuiten anderzijds. De man beging een overtreding op het Ramen waarna door mensen van de parkeerpolitie werd ingegrepen. Toen zij in gesprek waren met de bestuurder ging een tweede man er op de Quad vandoor en reed hiermee één van de parkeerwachters aan die daarna nog enkele honderden meters werd meegesleurd tot in de Spoorstraat. Daar bracht de man de Quad tot stilstand en ging de parkeercontroleur te lijf. Inmiddels hadden zich nog enkele mensen bij de vechtende gevoegd. Toen de politie ingreep werden 4 mannen van 54, 27, 22 en 17 jaar uit Hoorn aangehouden op verdenking van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. De mannen zijn ingesloten, in verzekering gesteld en in de loop van de dag verhoord.

Met 100 door de bebouwde kom, invordering rijbewijs Noorder-Koggenland, woensdag 12 juni 2002.
Woensdagmorgen controleerde de politie tussen 07.30 en 09.00 uur op snelheid binnen de bebouwde kom van Benningbroek. Op de Dokter de Vriesstraat werden 5 bestuurders bekeurd. Opmerkelijk was dat de snelheden hoog lagen, tussen de 71 en 100 km per uur. Van degene die met 100 door het dorp raasde werd het rijbewijs ingevorderd. Tegen alle bestuurders is proces-verbaal opgemaakt. Ook werd een bromfietser bekeurd die met 80 voorbij kwam.

Onder invloed
Hoorn, vrijdag 14 juni 2002.
Omstreeks 02.45 uur werd op het Keern een 41-jarige man uit Hoorn betrapt op het rijden onder invloed. De man bleek na een ademanalyse bijna 3 keer te veel alcohol te hebben gebruikt. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Oproep tot getuigen
Hoogwoud, woensdag 12 juni 2002. Op woensdagochtend is er tussen 10.00 uur en 10.05 uur een auto opengebroken op de parkeerplaats van de Roomskatholieke kerk aan de Herenweg in Hoogwoud. De eigenaresse had haar auto daar geparkeerd en was enkele minuten op de begraafplaats. Toen zij terugkwam bij haar auto bleek het raam van het rechterachterportier ingeslagen te zijn. De dieven hebben onder andere een portemonnee, een schoudertas en diverse bankpassen meegenomen. De auto betrof een blauwe Daewoo Nexia. De politie van Westfriesland zoekt mensen die gezien hebben dat de auto werd opengebroken. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie van Hoorn, 0900-8844.

Ontzeggingenbeleid horecagelegenheden
De politie en de horecaondernemers van de Rode Steen en het Kerkplein hebben de handen ineen geslagen. Samen gaan zij proberen de veiligheid binnen de cafébedrijven en op straat te verbeteren. Dit gaan zij doen door een toegangsverbod voor lastige klanten in te voeren. In de afgesproken regeling kunnen lastige klanten uit het café worden verwijderd en een schriftelijke ontzegging krijgen. Met deze ontzegging kunnen zij ook worden geweerd uit een of meerdere cafébedrijven.

In eerste aanleg ligt de verantwoordelijkheid bij de horecaondernemer zelf. Als een klant lastig is of zich schuldig maakt aan een misdrijf, dient de caféhouder de klant daar zelf op aan te spreken en zo nodig uit zijn café te verwijderen. Lukt dat niet, dan kan de politie ter assistentie worden geroepen.

Het project is geënt op artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht (huisvredebreuk), waarin staat dat door of namens de rechthebbende personen de toegang tot een pand kan worden ontzegd. Op basis hiervan kan een bezoeker die zich misdraagt worden verwijderd of iemand met een ontzegging weg worden gestuurd.

Met de horeca zijn verschillende ontzeggingstermijnen afgesproken. Valt een klant anderen lastig, heeft hij drugs of een wapen bij zich, dan komt dat op een ontzegging van drie maanden te staan. Op het lastig vallen van personeel, het plegen van eenvoudige mishandeling of het bij zich hebben van harddrugs volgt een ontzegging van een half jaar. Bedreiging of handel in softdrugs, een jaar ontzegging. Worden de feiten nog ernstiger: handel in harddrugs, zware mishandeling, het voorhanden hebben van een vuurwapen of het bedreigen van personeel, dan volgt een ontzegging tot wederopzegging. Bij deze laatste categorie geldt de ontzegging niet alleen in het betreffende café, maar voor alle aangesloten cafébedrijven.

Met justitie zijn afspraken gemaakt over de op te leggen straffen. Los van de strafrechtelijke afhandeling van de mishandeling of het voorhanden hebben van drugs of een wapen, krijgt de overtreder een proces-verbaal wegens huisvredebreuk. Maakt hij zich hieraan voor het eerst schuldig, dan krijgt hij een boete van honderddertig euro. Een tweede keer kost hem dat honderdveertig euro. Mocht hij daarna nog eens voor hetzelfde feit worden bekeurd, dan krijgt de verdachte een dagvaarding.

Deel: ' Politieberichten Noord-Holland Noord 14-06-2002 '


Lees ook