Nieuwsbericht d.d. maandag 20 mei 2002

NOORD-KENNEMERLAND

Brand in sportzaal
Alkmaar, zaterdag 18 mei 2002.
Rond het middaguur heeft in een sportzaal in de Maasstraat een brand gewoed. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen. Vermoedelijk is de brandstichter via een kapot geslagen ruit aan de achterzijde van het gebouw binnengekomen en heeft daar papier in brand gestoken.

Aanrijding door drank in het verkeer
Alkmaar, 18 mei 2002.
Op de Koedijkerstraat heeft rond 12.15 uur een aanrijding plaatsgevonden tussen twee personenauto's. Toen een 24-jarige autobestuurder uit Alkmaar vanaf de Koedijkerstraat de Zeswielen wilde inslaan nam hij de bocht te ruim met vermoedelijk te hoge snelheid. Daardoor botste hij tegen de auto van een tegemoet rijdende 77-jarige inwoonster uit Alkmaar. De politie heeft de man ter plekke getest op alcoholgebruik. Uit de ademanalyse bleek de man 345 u/gl te blazen (220 u/gl is toegestaan). De drankrijder krijgt hiervoor een boete van 190,-. Het slachtoffer is met een pijnlijke schouder en voet voor controle naar het MCA gebracht, waar bij onderzoek bleek dat zij geen letsel heeft opgelopen. Beide auto's hebben schade opgelopen.

Camper uitgebrand
Limmen, zaterdag 18 mei 2002.
Door nog onbekende oorzaak brandde rond 14.00 uur aan de Uitgeesterweg een camper volledig uit. De brandweer heeft het voertuig niet meer kunnen redden. De politie was ter plaatse om de weg af te zetten.

Drankrijder aangehouden
Oudorp, zaterdag 18 mei 2002.
Nadat een 49-jarige inwoner uit Alkmaar zijn auto tegen een boom aan de Westerstraat had gereden is hij door de politie rond 21.30 uur lopend op de Nieuwe Schermerweg aangetroffen. Omdat hij naar alcohol rook kon de man een blaastest ondergaan. Daarbij bleek hij ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid alcohol te blazen. Hij kan een proces verbaal tegemoet zien, niet alleen wegens het rijden met drank op, ook vanwege het feit dat hij de plaats van het ongeval verlaten heeft.

Vernielingen op parkeerterrein station Alkmaar-Noord Alkmaar, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 01.00 uur zijn een aantal vernielingen gepleegd op het parkeerterrein van het station Alkmaar-Noord aan de Hertog Aalbrechtweg. Het gaat om een uitgebrande auto en een volledig gesloopte auto. Ook werden de ruiten van twee telefooncellen aan de kant van de Drechterwaard vernield. Tientallen fietsen zijn overhoop gehaald en verbogen.

Auto's garage uitgebrand en autodiefstal
Heerhugowaard, zondag 19 mei 2002.
Rond 05.00 uur vanochtend zijn vier auto's van het garagebedrijf Motam aan de Albert Soncklaan uitgebrand. Daarbij liep ook het bedrijfspand van Motam schade op door een dichtbijstaande brandende auto. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de zaak. Gelijkertijd werd melding gemaakt van een gestolen auto van het ernaast gelegen garagebedrijf Renses. Het betreft een groene Opel Astra met kentekenplaat TS-ZG-17.

Daders autodiefstal opgepakt
Heerhugowaard, zondag 19 mei 2002.
Na een stuk rijden met een in de zaterdagnacht gestolen personenauto uit Heerhugowaard, lieten twee jongens de wagen achter bij het station in Uitgeest wegens een rokende motor. Een oplettende burger heeft de situatie gadegeslagen en de politie gealarmeerd. Deze kon even later beide jongens aanhouden. De heren zijn afkomstig uit Heerhugowaard en zijn 18 en 20 jaar oud. Ze hebben inmiddels bekend en zullen dan ook binnenkort mogen verschijnen voor de rechter. Degene die gereden heeft had geen rijbewijs.

Autodiefstal
Bergen, zondag 19 mei 2002.
Een aan de Dorpstraat geparkeerde Porsche is op klaarlichte dag gestolen, vermoedelijk rond 11.00 uur. Het gaat om een blauwgekleurde Porsche, type 911 SC, met het Duitse kenteken EN-PM911.

Dronken trucker aangehouden
Heerhugowaard, zondag 19 mei 2002.
Rond 19.30 uur is een beschonken vrachtwagenbestuurder aangehouden nadat hij op de Diamant/Smaragd een aanrijding had veroorzaakt met zijn truck met oplegger. Hierbij heeft de 45-jarige bestuurder uit Heerhugowaard een lantaarnpaal omver gereden en is vervolgens doorgereden. De politie heeft de man en zijn truck even later weten te achterhalen op de Oliemolen. Daar bleek bij het afnemen van de alcoholtest dat hij 800 ug/l blies (220 ug/l is toegestaan). De man heeft zijn rijbewijs moeten inleveren en kan zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De truck heeft aanzienlijke schade opgelopen door de aanrijding.

Gewond door rijden met drank
Alkmaar, zondag 19 mei 2002.
Een 51-jarige inwoner uit Uitgeest heeft rond 23.50 uur een eenzijdig ongeluk veroorzaakt op de Vondelstraat. Hij heeft door drankgebruik de macht over het stuur verloren. De man kwam tot stilstand tegen een lantaarnpaal. Hij is met nekletsel vervoerd naar het MCA. Een bloedproef zal uitwijzen hoeveel alcohol hij heeft gedronken. Zijn rijbewijs wordt ingenomen.

Grote brand in portocabines van bejaardentehuis De Rijp, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 23.13 uur kreeg de politie de melding dat er een grote uitslaande brand was aan de Driemaster. Het bleek hierbij te gaan om een tijdelijk bejaardentehuis, in aanbouw. Het perceel was opgebouwd uit 108 portocabines voor 66 bewoners. Het nog onbewoonde gebouw zou volgende maand worden opgeleverd.
Omdat het ging om een grote uitslaande brand zette de brandweer 120 mensen in. De politie zette met 8 mensen de omgeving af en leidde het verkeer om. Omstreeks 03.00 uur kon de afzetting worden opgeheven en kon de brandweer verder gaan met nablussen. Bij de brand is een geringe hoeveelheid asbest vrijgekomen bij het Wollandje. Dit wordt door de brandweer natgehouden. Een gespecialiseerd bedrijf gaat het asbest zo snel mogelijk verwijderen in opdracht van de gemeente. Omwonenden worden middels een brief van de gemeente hiervan op de hoogte gesteld. De technische recherche van de politie stelt vandaag, maandag 20 mei, een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Tot die tijd wordt de plaats delict door twee politiemensen bewaakt. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Automobilist met slok op aangehouden
Heerhugowaard, maandag 20 mei 2002.
Bij een routinecontrole van de politie is rond 03.30 uur op de Middenweg een 28-jarige man uit Heerhugowaard aangehouden. Hij bleek bij het afnemen van de alcoholtest 395 ug/l te blazen. De man kan een proces verbaal tegemoet zien.

Vaartuig gestolen
Bergen aan zee, maandag 20 mei 2002.
In de nacht van zondag op maandag is uit een berging aan de Parkweg een boottrailer met rubberboot en buitenboordmotor ontvreemd. De boot is zwart gekleurd en de boottrailer is van het merk Damco.

Gestolen auto's
Alkmaar, maandag 20 mei 2002.
Vandaag, tweede pinksterdag, deden in de ochtenduren drie mensen aangifte van diefstal van hun auto in het afgelopen weekend. Van de Oudegracht werd een grijze Suzuki Wagon R ontvreemd voorzien van het kenteken 48-FS-LT. De wagen heeft een waarde van 13.800,-. Vanaf de openbare weg de Preker werd een grijze personenauto weggenomen van het merk Opel, type Omega en voorzien van het kenteken RN-24-XY. De eigenaar van een zwarte Opel Kadett, gekentekend ZH-97-VK, vermist zijn auto vanaf de Muiderwaard.

NOORDKOP

Overval op tankstation
Den Helder, zaterdag 18 mei 2002.
Te 21.10 uur kreeg de politie de melding dat er een gewapende overval had plaatsgevonden op het Esso-benzinetankstation aan de Ruyghweg te Den Helder.
Een manspersoon was het tankstation binnengegaan en had twee medewerkers bedreigd met een vuurwapen. De verdachte nam een bak met kleingeld mee. Daarna verdween hij op een scooter. De medewerkers van het tankstation zijn vreselijk geschrokken van de overval. De verdachte voldoet aan het volgende signalement: Man, donkere kleding, droeg zwarte integraalhelm en reed op donkere scooter met lichtmetalen velgen. Toen de verdachte met de buit het tankstation verliet kwam er juist een jonge vrouw binnen. Zij had een jerrycan met benzine geleend om met haar kleine personenauto, die verderop stil was komen te staan, bij het tankstation te kunnen komen. De identiteit van deze vrouw is onbekend gebleven. De politie zoekt contact met haar en met mogelijk andere getuigen. Zij kunnen bellen met 0900-8844 (lokaal tarief).

Motorrijder krijgt 550,- boete
Den Helder, zaterdag 18 mei 2002.
Omstreeks 22.20 uur reed een 69-jarige motorrijder uit Den Helder bij de T-kruising Drs. F. Bijlweg-Nieuweweg tegen een verkeerszuil. Bij de kruising wilde hij linksaf slaan, komend vanaf de Drs. F. Bijlweg. Vlak voordat hij dit deed toeterde een auto achter hem. Hij schrok daar zo van dat hij de macht over het stuur verloor en de zuil raakte. De toeterende auto reed door. De 69-jarige man bleek teveel alcohol gedronken te hebben. Hij blies 520 ug/l (220 toegestaan). Hij kreeg zondag van justitie een boete van 550,-.

Drankrijders
Den Helder, zaterdag 18 mei 2002.
Omstreeks 21.35 uur, betrapte de politie op de Duinweg een 34-jarige automobilist uit Schellinkhout op het rijden met drank op. Hij reed met hoge snelheid en veroorzaakte gevaar bij inhaalmanoeuvres. Hij blies 490 ug/l (220 toegestaan). Zijn rijbewijs was, wegens eerdere overtredingen, al ongeldig verklaard. Hij krijgt een proces-verbaal. Nieuwe Niedorp, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 01.45 uur, werd op het Hoefje, een 19-jarige man uit Nieuwe Niedorp betrapt op het rijden met drank op in de auto. Hij blies 315 ug/l en kan een boete tegemoet zien.

Schermutselingen
't Veld, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 02.30 uur deed zich een schermutseling voor aan de Rijdersstraat. Op de openbare weg waren een tiental jongens met elkaar aan het vechten. Toen de politie arriveerde stoof de groep uit elkaar en verplaatste het gevecht zich hierna naar de Oranjelaan. Toen de politie daar kwam bleef er uit een groep één jongen (leeftijd nog onbekend) uit Oudkarspel gewond op straat achter. Hij had een hoofdwond en was 10 minuten buiten bewustzijn. Hij werd met een ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht.

Taxichauffeur krijgt klappen
Texel, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 03.40 uur, ontstond er aan de Dorpsstraat in De Koog een opstootje tussen een taxichauffeur en omstanders die op een taxi stonden te wachten. Het was op dat moment erg druk. De taxi zat al vol met passagiers en de chauffeur manoeuvreerde voorzichtig tussen de mensen die kris-kras over straat liepen. Plotseling werd er op de taxi geslagen. De chauffeur stopte om opheldering te vragen, kreeg geen antwoord en stapte weer in. Toen hij verder wilde rijden werd er opnieuw op de taxi geslagen. De chauffeur greep vervolgens één van de daders beet. Hierna kreeg hij uit het publiek enkele klappen in zijn gezicht en enkele schoppen in zijn buik. De politie surveilleerde in de buurt en hield op aanwijzing van de chauffeur een 29-jarige man uit Den Burg aan als mogelijk verdachte. Na verhoor werd deze man heengezonden. Er zal door de politie een proces-verbaal worden opgemaakt.

Invordering rijbewijs na aanrijding met drank
Den Helder, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 04.25 uur reed een 19-jarige automobilist uit Den Helder tegen een lichtmast op de Middenweg, nabij de kruising met de Polderweg. Hij raakte hierbij licht gewond aan zijn gelaat. Na behandeling in het ziekenhuis heeft de politie een ademanalyse afgenomen. Daarbij blies de bestuurder 595 ug/l. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Brassende inbreker door politie op heterdaad aangehouden Den Helder, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 01.30 uur werd in de sportkantine van de voetbalvereniging FC Den Helder aan de Bremstraat, door de politie, een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man was de kantine binnengekomen na het inslaan van een ruit. Binnen ging later het alarm af. De verdachte bleek wat gegeten en gedronken te hebben. Hij was op zoek naar een slaapplaats.
Tijdens zijn verhoor door de recherche bekende hij tevens eind februari van dit jaar te hebben ingebroken in een kantoor in Julianadorp. Uit een geldkistje nam hij toen een bedrag van maar liefst 9000,- weg. Binnen drie weken heeft hij dat geld verbrast aan drank, drugs en vrouwen. De verdachte gaf aan dat hij van het geld heeft overnacht in het Grand Hotel Krasnapolski en dat hij daar escort-dames bestelde. Tevens snoof hij cocaïne en vloog hij voor een weekje naar een internetvriendin in Roemenië.

WESTFRIESLAND

Politie lost vernielingen op
Wognum, 20 mei 2002.
In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 april 2002 werden in Wognum enkele tientallen auto's vernield. De politie heeft een onderzoek ingesteld waarbij veel getuigen werden gehoord. Op basis van de verkregen informatie konden op 13 mei twee Wognummers worden aangehouden. Het ging om twee jongens in de leeftijd van 18 en 19 jaar. Nadat zij in verzekering waren gesteld legden zij een bekentenis af. Zij verklaarden de vernielingen onder invloed van alcohol te hebben gepleegd.
Tegen de verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Lastige klanten plegen verzet
Oosterblokker, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 01.50 uur kreeg de politie het verzoek te gaan naar een café-dancing aan de Oosterblokker. Daar had een 19-jarige jongen uit Hoorn enkele meisjes onzedelijk betast. Toen de uitbater hem uit de zaak wilde verwijderen met hulp van enkele uitsmijters, kreeg de jongen hulp van twee 21-jarige vrienden beiden uit Hoorn. Er vielen enkele klappen. Hierna werd de politie ingeschakeld die de drie verdachten trof op het parkeerterrein bij de horecagelegenheid. Zij weigerden met de politie mee te gaan. Een groep omstanders bemoeide zich bovendien met de aanhouding. Hierop heeft de politie een diensthond ingezet. Een jongeman werd gebeten in zijn bil en bovenarm maar wist desondanks te vluchten. De politie werkte met de wapenstok. De drie mannen waar het om was begonnen werden wel aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ze zijn ingesloten voor het verdere onderzoek. De 19-jarige jongen komt voorlopig niet vrij want voor hem staat er nog een straf van 25 dagen hechtenis open.

Geweldpleger met mes aangehouden
Medemblik, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 03.35 uur werden surveillerende agenten in de Nieuwstraat aangesproken door twee 20-jarige mannen uit Wervershoof. Ze waren zojuist geslagen en met een groot mes bedreigd door twee mannen die waren vertrokken in een rode personenauto. Terwijl verklaringen werden opgenomen en het signalement over andere eenheden werd verspreid troffen collega's de rode auto leeg en geopend aan op de Egboet in Medemblik. In de auto lag nog het mes. De auto werd inbeslaggenomen. Hierna werd, omstreeks 04.30 uur, met diensthond 'Rudy' een onderzoek in de omgeving ingesteld. Verscholen in een tuin nabij de auto trof de hond de twee verdachten aan. Het gaat hier om een 23-jarige man uit Voorburg en een 32-jarige man uit Den Haag. Zij zijn in verband met een nader onderzoek ingesloten.

Auto door drankgebruik in de berm
Berkhout, zondag 19 mei 2002.
Omstreeks 08.30 uur verloor een 27-jarige automobilist uit Hoorn de macht over het stuur toen hij reed over de Venneweg, komende uit de richting van Scharwoude. Hij raakte met zijn voertuig in de berm. Er ontstond geen schade. Hij blies 560 ug/l en krijgt een proces-verbaal.

Brandje in AZC
Opperdoes, zaterdag 18 mei 2002.
Omstreeks 20.45 uur, werd een brandje ontdekt in een kamer op het Asielzoekerscentrum aan de Kaag. Een bewoner had een pan vet te lang aan laten staan. De brandweer heeft de brand geblust. De kamer is voorlopig onbruikbaar. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Aangehouden man pleegt verzet
Venhuizen, maandag 20 mei 2002.
Omstreeks 00.30 uur, hield de politie aan de Westerbuurt, bij een tent in verband met de kermis, een 20-jarige man uit Enkhuizen aan die door een horecabeveiliger was aangewezen als degene die hem een klap had gegeven. Dit zou zijn gebeurd op het moment dat de beveiliger een groepje vechtende jongelui scheidde. Bij de aanhouding van de verdachte pleegde hij hevig verzet tegen de politie. Vrienden van hem probeerden hem te ontzetten. Door samenwerking tussen de politiemensen en de beveiligers mislukte deze actie. Toen de verdachte geboeid in de dienstauto was gezet probeerde hij de ramen uit de auto te trappen. De ruiten bleven heel maar de portierstijlen raakten wel ontzet. In de loop van de ochtend werd hij gehoord. Hij ontkende de klap te hebben uitgedeeld maar gaf zijn verzet tegen de politie wel toe. Hij werd in de middag heengezonden en de politie stelt een nader onderzoek in.

Inbraak woning
Spanbroek, maandag 20 mei 2002.
Omstreeks 01.30 uur ontdekten bewoners van een woning aan de Dr. Van Balen Blankenstraat dat er in de avond was ingebroken. Men was binnengekomen na het vernielen van een ruit van de bijkeuken. De woning werd doorzocht en er werd onder andere een portemonnee met geld en een kleine muntenverzameling weggenomen.

Twee man uit leegstaand pand gehaald
Ursem, maandag 20 mei 2002.
Omstreeks 03.00 uur kreeg de politie van een groepje getuigen de melding dat twee mannen een leegstaand pand aan de Noorddijkerweg waren binnengedrongen. Na het stukslaan van een ruit waren zij naar binnen gegaan. Ze voldeden aan het verzoek van de politie om naar buiten te komen waarna ze werden aangehouden. In de loop van de ochtend werden ze heengezonden. Buiten de vernieling van de ruit hadden ze geen schade aangericht.

Deel: ' Politieberichten Noord-Holland Noord 20-05-2002 '
Lees ook