Politie Gelderland-Midden

Ede, 8 juli 2002

P e r s b e r i c h t

U n i t M i d d e n

Mishandeling

Om vooralsnog onbekende redenen is tijdens een feestje op de Asakkerweg in Ede een 23-jarige inwoner uit Ede mishandeld. Het incident speelde zondag 7 juli, omstreeks 1.30 uur, de gedupeerde heeft aangifte gedaan. Overigens raakte hij slechts licht gewond bij het incident. De politie zal in gesprek met anderen proberen duidelijk te krijgen wat er precies gebeurd is en of er sprake is van een motief. Een eerste getuigeverklaring wijst in de richting van het feit dat de verdachte mogelijk onder invloed van alcohol zou zijn geweest.

Zes aanhoudingen na openlijke geweldpleging

De politie heeft zaterdagavond rond 22.00 uur zes aanhoudingen verricht op de IJssel de Schepperlaan in Ede. Daarbij heeft ze gebruik moeten maken van pepperspray, omdat een verdachte zich verzette tegen zijn aanhouding en anderen probeerden hem te ontzetten. Uiteindelijk bedaarden de gemoederen. Maar toen waren er enkele ruiten van de woning ingegooid met artikelen uit de voortuin en was een personenauto voor de woning behoorlijk beschadigd.

De aanleiding voor het incident zou zijn dat een zoon van de 32-jarige verdachte met zijn scooter tegen de (voornoemde) auto was gebotst. Deze auto, eigendom van een broer van de bewoner, stond voor de woning geparkeerd. Naar aanleiding van deze botsing zou een klap zijn uitgedeeld, waarop de scooterbestuurder het hazenpad koos.

Kennelijk naar aanleiding daarvan komt er versterking naar de IJssel de Schepperlaan, 4 mannen en 2 vrouwen. Deze, in leeftijd variërend van 17 tot 38 jaar, allen afkomstig uit Ede (op 1 na, dit bleek een bewoner uit Arnhem te zijn), gooien de ruiten van de woning in en zoeken ruzie met de bewoner en de eigenaar van de auto. Tegen hen wordt dan ook proces-verbaal opgemaakt in verband met openlijke geweldpleging, een overtreding van het Wetboek van Strafrecht.

De zes geven op hun beurt aan dat er vanuit de woning op hen geschoten zou zijn. Onderzoek van de politie hiernaar bij de 30-jarige bewoner levert een luchtdruk- en een gasdrukpistool op. Omdat het bezit van deze wapens een overtreding van de Wet Wapens en Munitie oplevert, maakt de politie proces-verbaal tegen de bewoner op.

Twee verdachten liepen zodanig letsel op dat zij zich onder doktersbehandeling moesten stellen. Een van hen (de 31-jarige verdachte) liep echter weg uit het ziekenhuis, omdat hij van mening was dat zijn behandeling te lang op zich liet wachten. Hij is daarop aangehouden. Later is zijn hoofdwond alsnog gehecht. Een andere verdachte (de 38-jarige) klaagde over pijn aan zijn elleboog. Toen de politie haar naar het ziekenhuis wilde brengen, bleek dit niet meer nodig. Zij zou later zelf een arts consulteren.

In de loop van de zondag konden alle verdachten in afwachting van de terechtzitting huiswaarts. De politie maakt proces-verbaal op.


- - -

Voor vragen: Harry Munniksma (0318 - 688221)

Uiterlijk tot 13.00 uur bereikbaar

Deel: ' Politieberichten regio Gelderland-Midden 08-07-2002 '
Lees ook