Politie Gelderland-Midden

Politie West Veluwe Vallei
Unit Midden

Aan: diverse redacties
Van: John Baaijens (0318-688212 - op zondag, want maandag ben ik vrij!)

Fietsendief
Vrijdagochtend waren twee agenten op het Stationsplein in Ede bezig met het afwerken van een melding. Ze zagen een man op een fiets voorbij gaan en besteedden daar verder geen aandacht aan. Dat werd anders toen ze hem enkele minuten later met een Spartamet met fietstassen zagen rijden. Na een korte achtervolging werd de man aangehouden. De 37-jarige man had een vaag verhaal over de herkomst. De politiecomputer maakte duidelijk dat er eerder die ochtend aangifte van diefstal was gedaan. De man is daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De gelukkige eigenaar kon even later zijn gestolen Spartamet weer ophalen. Hij vertelde, dat er bij de plaats van de diefstal een fiets was achtergebleven. De fiets is meegenomen door de politie voor verder onderzoek. De dader kan zich binnenkort verantwoorden bij de politierechter.

Winkeldief
Vrijdagavond is bij een winkel aan de Keesomstraat een 29-jarige man uit Ede aangehouden. Hij probeerde om 4 pakken waspoeder zonder te betalen de winkel uit te krijgen. Winkelpersoneel had hem in de gaten en hield de man aan. Hij is overgedragen aan de politie. Hij is verhoord en later met een oproep voor een rechtszitting in vrijheid gesteld.

Aanhouding
Zaterdagmiddag omstreeks 17.30 uur werd op de Ariensweg een 40-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. Getuigen zagen dat de man een trolley probeerde open te breken. De politie was al 3 minuten later ter plaatse en sprak de man aan. Hij was op dat moment nog bezig met vijl en beitel om het slot te forceren. Hij weigerde zijn naam te noemen en verklaarde alleen dat hij de trolly dmv schenking van een onbekende weldoener had gekregen. De man is aanhouden voor nader onderzoek. Het is nog onbekend van wie de trolley is.

Zaterdagavond is door het Verkeershandhavingsteam een bromfiets- en alcoholcontrole gehouden, onder andere op de Vijfsprongweg te Lunteren. Tijdens de controle van een man uit Lunteren werd zijn passagier, een 30-jarige man uit Barneveld erg beledigend en bedreigend tegen de agenten. Hij schreeuwde, nam een dreigende houding aan en zou een agent doodschieten. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Ede. De volgende dag is hij verhoord door de recherche. Van justitie kreeg hij een boete van 410,- en anders moet hij op 1 oktober voor de politierechter verschijnen.
De controles duurden van 20.30 tot 03.00 uur en er zijn in totaal 350 blaastesten afgenomen. Maar liefst 6 (zes) bromfietsers en 7 (zeven) automobilisten bleken teveel alcohol op te hebben en werden daarvoor bekeurd. Van een automobilist, die bijna driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol op had werd het rijbewijs ingevorderd. En bestuurder van een auto stopte niet op het stopteken en reed er met hoge snelheid vandoor. Na een achtervolging kon hij op de Koudhoornweg tot stoppen worden gedwongen. Hij bleek teveel gedronken te hebben en kreeg bekeuringen voor de gepleegde overtredingen. Daarnaast vielen er bekeuringen voor opgevoerde bromfietsen ( 14), geen helm (12), bromfietser jonger dan 16 jaar (1x) en niet dragen van de autogordel (5). Een zorgwekkend aantal overtreders op zo'n zaterdagavond en daarom zullen dergelijke controles dit jaar nog vaker nodig zijn.

Woninginbreker aangehouden
Zaterdagochtend ontdekte een bewoonster van de Elleboog, dat er die nacht was ingebroken in haar woning. Daarbij waren de sleutels van haar auto gestolen en daarmee was de dader er ook vandoor gegaan. De vermissing werd direct gemeld bij de VAR (Vermist Auto Register) en er zou later aangifte gedaan worden. Zaterdagavond omstreeks 20.00 uur bekeurden agenten op de Verlengde Hoflaan in Arnhem een man. Bij het opvragen van het kenteken van de auto bleek het de gestolen auto van de Elleboog te zijn. De 30-jarige inwoner van Ede werd aangehouden. De man wordt verdacht van meerdere inbraken in Ede en zal vermoedelijk dinsdag worden voorgeleid bij de Officier van Justitie.

Crossen
Zaterdagavond kwamen er meerdere meldingen van crossen met auto's op de Goudsbergweg en de Beukenlaan te Lunteren. Daarover zijn de afgelopen weken veel klachten binnengekomen. Toen de politie kwam aanrijden zette vijf autobestuurders hun auto's aan de kant. Alle vijf de bestuurders moesten een blaasproef ondergaan en vier van hen bleken alcohol op te hebben. Zijn zijn aangehouden. De vijfde bestuurder kreeg een ernstige waarschuwing en zijn ouders zullen waarschijnlijk worden genformeerd.
Van de vier aangehouden bestuurders bleek bij de ademanalyse, dat n man iets onder het maximum van 0,5 promille 'scoorde'. De andere drie hadden veel te veel op en kregen naast een proces-verbaal een rijverbod voor enkele uren. En van hen kon gelijk zijn rijbewijs inleveren. Hopelijk zijn ze genezen van hun race-activiteiten.

Inbraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een nog onbekende dader ingebroken in een bedrijfspand aan de Padberglaan. De dader is binnengekomen na het forceren van een raam. Binnen zijn er enkele ruimtes doorzocht. Een automaat is opengebroken en daaruit is een nog onbekende hoeveelheid wisselgeld weggenomen. De dader heeft zich bij het openbreken van de automaat kennelijk verwond, gezien de nodige bloeddruppels die zijn aangetroffen.

Winkeldiefstal
Zaterdagmiddag omstreeks 16.05 uur werd een 37-jarige inwoonster van Ede aangehouden. Ze had even tevoren in een winkel in de Lindenhorst haarverf en waxinelichtjes ter waarde van 11,- gestolen en werd betrapt door een attente medewerker van de winkel. Ze kreeg een flinke boete.

Inbraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een winkel op de Stadspoort. Een ruit werd ingegooid en uit de winkel werd een hoeveelheid sigaretten ontvreemd. Een getuige zag twee jongens in donkere kleding op een bromscooter wegrijden
In de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 00.50 uur is ingebroken in een school aan de Groenendaal. Er is een ruit vernield en computerapparatuur gestolen. Getuigen zagen 2 jongemannen op een bromscooter wegrijden. De afgelopen weken zijn er meerdere inbraken geweest, waarbij twee jongens/mannen er op een bromscooter vandoor zijn gegaan. Als mensen een dergelijke combinatie zich verdacht ziet ophouden bij een winkel of bedrijf, vragen we hen attent te zijn, zoveel mogelijk gegevens te noteren en de politie te bellen.

Brand
Vrijdagnacht omstreeks 02.00 uur kwam een brandmelding vanuit de Klomp, waar het gebouw waar voorheen het AZC in gevestigd was in brand stond. De brandweer is geruime tijd met blussen bezig geweest. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Brandstichting is niet uitgesloten. De Technische Recherche is met het onderzoek belast.

Mishandeling vriendin
Zaterdagnacht omstreeks 04.30 uur moest de politie in actie komen op de Groenendaal. Volgens de melding waren er veel gillende mensen en iemand die behoorlijk bloedde uit wonden in diens gezicht. De 55-jarige man was naar een caf geweest en kwam beschonken thuis. Om onduidelijke redenen begon hij thuis gelijk zijn vriendin te slaan. Ze liep verwondingen in haar gezicht op. De man is aangehouden en na verhoor in de loop van zondag weer heengezonden.

Deel: ' Politieberichten regio Gelderland-Midden 14-07-2002 '
Lees ook