Politie Rotterdam-Rijnmond

Bijgewerkt: 11-07-02 11:45
Ochtenduitgave donderdag 11 juli 2002

* ONTSNAPT AAN BEROVING
Woensdagavond omstreeks negen uur probeerden twee jongens een 15-jarige Rotterdammer te beroven. Het slachtoffer werd benaderd door een ongeveer 16-jarige jongen die hem een mes op de keel zette, waarna een andere jongen het slachtoffer in de nek beet en z'n GSM opeiste. Het 15-jarige slachtoffer zag kans om aan zijn belagers te ontsnappen en alarmeerde in een woning aan de Vechtstraat de politie. De twee daders werden, na een door de politie ingesteld onderzoek in de omgeving, niet meer aangetroffen. De recherche van district Feijenoord-Ridderster stelt een onderzoek in.


* TWEE INBREKERS NA ACHTERVOLGING AANGEHOUDEN

Donderdagmorgen vroeg zijn twee mannen na een achtervolging aangehouden, nadat zij een inbraak hadden gepleegd. Het gaat om twee Rotterdammers van 21 en 22 jaar oud. Om even na drie uur donderdagmorgen kwam er een melding binnen van een inbraak bij een bedrijf aan de Adamshofstraat. De daders gingen er in een auto vandoor. Op de rijksweg A16 werd de wagen getraceerd en startte de achtervolging in de richting van het Terbregseplein. Vervolgens ging het via afrit Oosterflank, Hoofdweg, Terbregseweg en Molenlaan. Op de Ankie Verbeek Ohrlaan sprongen de verdachten uit de nog rijdende auto. De achtervolging werd te voet voortgezet, waarbij de 22-jarige verdachte, na een waarschuwingsschot, kon worden aangehouden. De andere verdachte, 21 jaar, werd korte tijd later in zijn woning aan de Meidoornsingel gearresteerd. Het tweetal is ingesloten en in verzekering gesteld.


* MAN AANGEHOUDEN
Woensdagmiddag werd een 29-jarige Rotterdammer aangehouden nadat hij diverse spullen had meegenomen vanaf een terrein van een sloopbedrijf aan de Vierhavenstraat. Surveillerende politiemensen zagen dat de man bouwmaterialen en kranen in zijn tassen stopte en spraken hem hierop aan. Hij verklaarde dat hij toestemming van het bedrijf had om de spullen mee te nemen wat achteraf niet waar bleek te zijn. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.


* VERDACHTEN VERNIELING AANGEHOUDEN
Twee broers, 14 en 17 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam, zijn woensdagavond in de Hudsonstraat aangehouden. Zij worden verdacht van vandalisme en baldadigheid. Via cameratoezicht werd gezien dat het tweetal graffiti op een muur spoot. Politiemensen van het district Rotterdam-West hebben de jongens aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Het tweetal had op de muur een graffitispoor achtergelaten van ongeveer 80 meter. De ouders van de verdachten zijn in kennis gesteld en er wordt een Halt-procedure gestart.


* FIETS VERNIELD, DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR OPENLIJKE

GEWELDPLEGING
Politiemensen van het district Rotterdam-West hebben woensdagmiddag op het Marconiplein drie jongens aangehouden die een fiets hadden vernield. Via cameratoezicht was, omstreeks half één, gezien dat het drietal een fiets vernielde, waarna ze in een tram richting Mathenesserbrug stapten. In de Vierhavenstraat werden de jongens, 11, 12 en 13 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam, uit de tram gehaald en aangehouden. Ze werden overgebracht naar bureau West en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.


* AUTODIEF DOOR BURGERS AANGEHOUDEN
Woensdagavond omstreeks elf uur werd een 32-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, door de eigenaar betrapt tijdens een inbraak in zijn auto, die geparkeerd stond aan de Schuttersweg. De eigenaar, een 45-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel, ging de dader achterna en werkte hem tegen de grond. De 32-jarige verdachte maakte vervolgens stekende bewegingen met een schroevendraaier naar de eigenaar van de auto. Een 34-jarige collega van de Nieuwerkerker pakte de schroevendraaier af en alarmeerde de politie. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.


* BESTRIJDING DRUGSOVERLAST
Woensdagmiddag hebben politiemensen van het district Rotterdam-West, tijdens toezicht in verband met (drugs) overlast, twee mensen aangehouden. Een 31-jarige vrouw uit Rotterdam werd in de hal van het metrostation Marconiplein gearresteerd omdat ze in het openbaar verdovende middelen gebruikte. Ze werd overgebracht naar een politiebureau en kreeg een dagvaarding in persoon uitgereikt. De tweede verdachte, 39 jaar en afkomstig uit Rotterdam, werd aangehouden voor diefstal. Hij had metalen gestolen vanaf een terrein aan de Vierhavenstraat. Verder werden er nog acht miniprocessen-verbaal uitgeschreven voor diverse overtredingen.
Woensdagavond werd er tussen negen en tien uur een snelheidscontrole gehouden aan de Strevelsweg in de richting van de Bree. Van de 212 passerende automobilisten hielden 28 zich niet aan de maximum snelheid van 50 km/u. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 102 km/u.
Avonduitgave woensdag 10 juli 2002
Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield woensdagmorgen radarsnelheidscontroles op de Nieuwe Binnenweg en Rochussenstraat. Tussen negen en tien uur werd gecontroleerd op de Nieuwe Binnenweg. Van de 348 passerende automobilisten hielden 13 zich niet aan de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogste score bedroeg 86 km/uur. Vervolgens stond tussen even na tien uur tot kwart over elf de snelheidsradar op de Rochussenstraat. Daar werden 59 van de 728 passerende automobilisten geflitst wegens het overschrijden van de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 80 km/uur.


* OPGESLOTEN BANKOVERVALLER BEKENT DRIE ANDERE OVERVALLEN

(Zie ook persbericht van 09/07/2002)
De 39-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, die dinsdagmiddag werd aangehouden in een bankgebouw aan de Goudsesingel, bekende tegenover rechercheurs van het district Rotterdam-Centrum dat hij vorig jaar nog drie bankovervallen pleegde. In mei en juni van het vorig jaar pleegde hij twee gewapende overvallen op hetzelfde bankfiliaal aan het Frederiksplein in Amsterdam. Ook overviel hij vorig jaar december in het Duitse Keulen een bankfiliaal. Net voor de omwisseling van de Duitse mark naar de euro maakte hij daar nog een aanzienlijk bedrag aan Duitse marken buit. De man stond overigens al enige tijd gesignaleerd voor het plegen van bankovervallen. Afgelopen dinsdagmiddag trachtte hij rond vier uur een bankfiliaal aan de Goudsesingel te overvallen. Hij bedreigde een aantal medewerkers met, naar later bleek, een bedrieglijk echt vuurwapen. De achter beveiligd glas zittende baliemedewerkers zagen daarbij, na eerst de politie te hebben gealarmeerd, kans om te vluchten. Daarbij sloten ze de bankovervaller, die zich alleen in de publieksruimte bevond, op door de deuren te sluiten. Leden van het Arrestatieteam van Rotterdam-Rijnmond haalden de man rond half zes uit het bankfiliaal. Vrijdag wordt de overvaller voorgeleid aan de Officier van Justitie.


* AFPERSER HOMOSEKSUELE MANNEN AANGEHOUDEN

Donderdag wordt een 26-jarige Rotterdammer voorgeleid aan de Officier van Justitie. De man wordt verdacht van elf zaken van afpersing/bedreiging van homoseksuele mannen in zowel het Museumpark als het Zuiderpark. Hij werd afgelopen maandag aangehouden. Naar aanleiding van diverse meldingen en aangiften startte de afdeling Zedenzaken van het district Rotterdam-Centrum samen met die van het district Zuid een onderzoek. Dit onderzoek leidde naar de verdachte, die men verdenkt van elf zaken, gepleegd in de periode van januari 2002 tot heden. Hierbij werden soms forse geldbedragen buitgemaakt. De man werd eerder door de rechter veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor soortgelijke delicten. Hij liep nog in een proeftijd. De afdeling Zedenzaken van het district Rotterdam-Centrum vraagt homoseksuele slachtoffers van afpersing en die daarvan nog geen aangifte van gedaan hebben, dit alsnog te doen en contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).


* JEUGDIGE RELSCHOPPER MELDT ZICH NA UITZENDING OPSPORING VERZOCHT

Woensdagmorgen meldde zich bij het hoofdbureau van de politie Rotterdam-Rijnmond een 16-jarige jongen uit Roelofarendsveen naar aanleiding van het tonen van een twintigtal foto's in het programma 'Opsporing Verzocht', dat afgelopen maandagavond werd uitgezonden. Op de foto's staan personen die in de nacht van woensdag 8 op donderdag 9 mei jl. betrokken waren bij ongeregeldheden na afloop van de UEFA Cup-finale Feijenoord-Borussia Dortmund. In het centrum van Rotterdam raakten toen enkele honderden relschoppers slaags met de politie, pleegden openlijke geweldplegingen en zware mishandelingen en plunderden ook een aantal winkels. Tien politiemensen raakten daarbij gewond. De zestienjarige knaap werd, verdacht van openlijke geweldpleging, in verzekering gesteld. Maandagavond, direct na de uitzending van 'Opsporing Verzocht' meldden zich een 25-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 36-jarige Rotterdammer bij het rechercheteam dat onderzoek doet naar de relschoppers. Beiden werden eveneens in verzekering gesteld. In totaal zijn er inmiddels ruim zeventig tips op personen binnengekomen, die door het rechercheteam momenteel worden onderzocht.


* VOLOP IN BEDRIJF ZIJND XTC-LABORATORIUM AANGETROFFEN

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Rechercheurs van het district De Eilanden zijn een uitgebreid onderzoek gestart, nadat dinsdagavond in een bedrijfsloods aan de Zeedijk een volop in bedrijf zijnd xtc-laboratorium werd aangetroffen. Tijdens een actie door personeel van de Wijkpolitie van Goeree-Overflakkee stuitte men op het xtc-laboratorium. In de bedrijfsloods werden grondstoffen aangetroffen waarmee zo'n twee miljoen xtc-pillen gemaakt konden worden. Wanneer de pillen op de markt zouden komen, zouden deze in totaal een waarde van ruim tien miljoen euro vertegenwoordigen. Naast het aantreffen van het laboratorium werden in de loods diverse Amerikaanse auto's en onderdelen van dit soort type auto's gevonden. Omdat vermoed wordt dat deze auto's werden gefinancierd met de opbrengst van de xtc-pillen werden deze in beslag genomen. Dat gebeurde ook met een drietal andere auto's, die in de loods geparkeerd stonden. Personeel van de Afdeling Milieutechniek en de Technische Recherche hebben het xtc-laboratorium, inclusief de grondstoffen en tabletteermachines inmiddels ontmanteld. Tijdens het aantreffen van het xtc-laboratorium bevonden zich geen personen in de bedrijfsloods. Door de rechercheurs van het district De Eilanden is naar hen een onderzoek gestart.


* MAN MET VUURWAPEN AANGEHOUDEN
Woensdagmiddag rond één uur hield politiepersoneel van het district Oost in z'n woning in de Speelmanstraat een 30-jarige Rotterdammer aan op grond van de Wet Wapens en Munitie. Hij bleek in het bezit van een vuurwapen en bijbehorende munitie. De man verleende kort tevoren met z'n auto in de Lusthofstraat geen voorrang aan een politiewagen, waarvan de bemanning achter hem aanging. De Rotterdammer ging er echter met hoge snelheid vandoor, verliet in de Dijkstraat z'n auto en rende naar z'n woning in de Speelmanstraat. Daar zag een getuige dat de bewoner een revolver bij zich had, waarop de politiemensen een onderzoek in z'n woning instelden. Het vuurwapen en de bijbehorende munitie werden in beslag genomen; de Rotterdammer ingesloten.


* TWEE OVERVALLERS AANGEHOUDEN
(Zie ook persbericht van 09/05/2002)
Donderdag worden twee Rotterdammers (19 en 21 jaar) voorgeleid aan de Officier van Justitie, verdacht van het plegen van een overval op woensdagavond 8 mei jl. op een snackbar aan de Zijpe. Eén van de overvallers stond plotseling achter de toonbank en bedreigde een 36-jarige medewerkster, die bij een bakplaat stond, met een vuurwapen. Het slachtoffer moest de kassa openen, waaruit de overvaller zo'n 400 euro griste en er, samen met z'n in de zaak wachtende mededader, vandoor ging in een auto. Na onderzoek door rechercheurs van het district Zuid kon het tweetal afgelopen maandag worden aangehouden. Bij de 21-jarige verdachte werd een bedrieglijk op echt lijkend nepvuurwapen aangetroffen. Het geroofde geld ging op aan drank.

Deel: ' Politieberichten Rotterdam-Rijnmond 11-07-2002 '
Lees ook