Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave woensdag 26 februari 2003

* VERKEERS- EN SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield dinsdagmiddag op de Grote Visserijstraat een verkeers- en snelheidscontrole. In totaal gingen 12 automobilisten op de bon voor het niet dragen van de autogordel, het niet handsfree-bellen en het rijden zonder rijbewijs. Tevens kregen 5 autobestuurders een bekeuring, omdat ze harder reden dan de toegestane maximum snelheid van '50'. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 70 km/uur.


* SCHIETPARTIJ; ZES VERDACHTEN AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster hield woensdagmorgen omstreeks half vijf in een woning aan de Atjehstraat twee vrouwen en vier mannen, in de leeftijd van 16 tot en met 39 jaar en allen uit Rotterdam, aan. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een schietincident in de Katendrechtsestraat. Politiemensen kregen omstreeks twee uur een melding binnen dat er, om nog onbekende reden, werd geschoten werd in de Katendrechtsestraat. Hierop stelden zij een onderzoek in de omgeving in. In een woning aan de Atjehstraat werden de zes verdachten aangetroffen en aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau en ingesloten. De recherche van het district Feijenoord-Ridderster stelt een nader onderzoek in.


* MAN MET ALARMPISTOOL AANGEHOUDEN
Woensdagmorgen omstreeks kwart voor drie hield politiepersoneel van het district Rotterdam-West op de Nieuwe Binnenweg een 33-jarige man uit Rotterdam aan. Hij was in het bezit van een alarmpistool, waarmee hij op voorbijgangers had geschoten. De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Avonduitgave dinsdag 25 februari 2003

* MEER VERDACHTEN NAAR RECHTBANK EN KANTONRECHTER; RESULTATEN INZET

POLITIE NU OOK OP INTERNET
Het aantal verdachten dat zich voor de rechtbank en kantonrechter moet verantwoorden is in de maand januari flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode in het vorig jaar. Het aantal verdachten dat naar de rechtbank moet steeg van 1972 in januari 2003 naar 2099 in januari van dit jaar. Het aantal aangehouden verdachten dat naar de kantonrechter moet is nog sterker gestegen: waren dat er vorig jaar januari 1066, nu moeten 1699 personen zich voor de kantonrechter verantwoorden. Het aantal opgenomen aangiften daalde in de maand januari van 11310 in 2002 naar 11237 dit jaar, waarvan 345 voor straatroof (359 in 2002) en 1093 voor geweld (991 in 2002).
Dit blijkt uit de operationele resultaten van de politie Rotterdam-Rijnmond over de maand januari. Zoals bekend worden de resultaten afgezet tegen de afspraken die de politie en het Openbaar Ministerie hebben gemaakt over de jaarlijks aan te leveren aantallen verdachten en te behandelen zaken. Het aantal verdachten van geweldsdelicten dat in januari naar de rechtbank is gestuurd is gestegen van 389 in 2002 naar 530 in 2003. Daarmee is het gestelde doel van 553 in deze maand nagenoeg gehaald. Het aantal jeugdige verdachten dat zich voor de rechter moet verantwoorden daalde van 296 in 2002 naar 226 in 2003. De doelstelling was 303. Het aantal overlast veroorzakende verdachten dat naar de kantonrechter moet steeg van 437 in 2002 naar 671 dit jaar. De doelstelling voor januari was 472. Het aantal jeugdigen dat bij de kantonrechter wordt verwacht steeg van 42 in 2002 naar 106 in januari 2003. De doelstelling van 79 is dus ruimschoots gehaald.
Voor het eerst zullen deze cijfers, en andere resultaten, voor het publiek ook te vinden zijn op de internetsite van de politie Rotterdam-Rijnmond: www.politie-rotterdam-rijnmond.nl. Wie de site bezoekt, komt via de button 'Resultaten' bij een inleidende tekst over het hoe en waarom van de presentatie en bij een toelichting op de aantallen opgenomen aangiften en naar de rechtbank en kantonrechter gestuurde verdachten.
Op het internetadres www.politie-rotterdam-rijnmond.nl kan ook aangifte worden gedaan. Sinds die mogelijkheid in de politieregio werd geïntroduceerd maken elke maand enkele honderden mensen er gebruik van. In een huis-aan-huis in de regio verspreide brochure staat vermeld voor welke zaken men van het internet gebruik kan maken bij het doen van aangifte. Telefonische aangifte is ook mogelijk. Wie het algemene politienummer 0900-8844 belt kan daarvoor een afspraak maken en wordt terug gebeld als het strafbare feit zich leent voor telefonische aangifte. De vereenvoudigde procedure voor het doen van aangifte maakt de trend van daling van het totaal aantal aangiften des te opmerkelijker. Bij navraag geeft 7% van de personen die telefonisch of via internet aangifte deden aan, dat zij geen aangifte zouden hebben gedaan als die mogelijkheid er niet was geweest.

Deel: ' Politieberichten Rotterdam-Rijnmond 26-02-2003 '
Lees ook