Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 8-06-2002 Persberichten districten Utrecht stad, 11.55 uur

Bedreiging in bus

UTRECHT Vrijdagmiddag ontstond er onduidelijkheid over een incident dat in een Europese lijnbus zou hebben plaatsgevonden. Verschillende media hadden gehoord dat het om een gijzeling zou gaan. In de loop van de avond werd duidelijk dat het om twee verschillende verhalen ging.

De Bijzondere Bijstandseenheid oefende vrijdag overdag in Doorn op een afgesloten terrein. Onderdeel van de oefening was kennelijk hoe te handelen bij een gijzeling in een bus. Dezelfde dag kwam omstreeks 16.00 uur de melding bij de politie Limburg Noord binnen van een 53-jarige vrouw uit Rotterdam dat haar vriend, 40 jaar uit Pernis, in een bus zat van Hongarije naar Nederland en bedreigd werd. Toen de Utrechtse politie op het Jaarbeursplein poolshoogte ging nemen, zagen agenten de bus net wegrijden. Onopvallend is de politie achter de bus aangereden. In samenwerking met de politie in Amsterdam werd op Amsterdam Amstel duidelijk dat iedereen rustig uitstapte en er niets aan de hand was.

Ondertussen bleek de man in Utrecht uitgestapt te zijn. Nadat hij de politie hiervan op de hoogte had gebracht, is hij opgehaald en meegenomen naar het politiebureau. Uit zijn verklaring bleek dat hij zich niet veilig had gevoeld in de bus, maar dat er op geen enkele wijze sprake was geweest van vrijheidsbeneming of van bedreiging met wapens. Na zijn verklaring is de man naar huis gegaan.

Eerste dag bluesfestival goed verlopen

UTRECHT De politie zette gisteravond 30 mensen in voor een goede begeleiding van het bluesfestival. Gezien de geringe drukte in de straten is de lange lijn langs Vredenburg richting Nobelstraat niet afgesloten geweest. Wel zijn de Korte Minnebroederstraat, het Oudkerkhof, de Annastraat en de Oudegracht ter hoogte van de Drakenburgstraat afgesloten geweest.

Er zijn voor zover bekend geen klachten van geluidsoverlast van de podia gemeld bij de politie. Geluidsmetingen van de Dienst Stadsbeheer wezen uit dat de podia op het Lucasbolwerk en het Oudkerkhof teveel geluid produceerden. Op beide locaties is het geluid na de meting zachter gezet. Na afloop van de muziek op de podia kwamen er klachten van geluidsoverlast vanuit horecagelegenheden. De politie heeft diverse eigenaren van cafés deuren en ramen laten sluiten.

In totaal werden door de politie vijf aanhoudingen verricht voor onder andere hinderlijk gedrag, openbare dronkenschap en diefstal fiets. Een 33-jarige vrouw uit Utrecht werd aangehouden omdat zij een plastic glas gevuld met bier naar een agent had gegooid. Het glas kwam tegen het hoofd van de agent. Doordat het glas van plastic was, hield de agent hier geen verwondingen aan over. De vrouw is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

De politie schreef 31 bekeuringen uit onder andere voor fout parkeren, rijden zonder helm, openbare dronkenschap, wildplassen, mobiel bellen tijdens het besturen van een personenauto en het rijden in een verboden rijrichting.

Vrouw probeert aan aanhouding te ontkomen

UTRECHT Omstreeks 21.10 uur vrijdagavond controleerde een agent van het mountainbike team op de Predikherenstraat een 18-jarige vrouw uit Utrecht die op een bromfiets reed. Achterop zat een jongetje (geen gegevens bekend).

De vrouw bleek geen bromfietscertificaat te kunnen overhandigen. In plaats daarvan gaf zij de agent een ov-jaarkaart. Toen de agent haar gegevens wilde opnemen, pakte de Utrechtse de ov-kaart uit de handen van de agent en wilde er snel vandoor rijden. De agent kon haar nog vastpakken. Hierdoor kwam de vrouw te vallen. Zij gaf vervolgens de politieman een trap die op zijn helm terecht kwam. De vrouw sloeg wild om zich heen en probeerde zich aan haar aanhouding te onttrekken. Uiteindelijk kreeg de agent de vrouw onder controle. Zij werd geboeid overgebracht naar het politiebureau. Het publiek op de terrassen applaudisseerde voor het daadkrachtig optreden van de politieman.

Politiehonden vinden inbrekers

UTRECHT Rond 02.15 uur vrijdagmorgen werd de politie gestuurd naar een pand aan de Petlaan waar twee mannen zouden proberen in te breken.

Toen de verdachten de politie zagen, gingen zij ervandoor. De twee, 16 en 17 jaar beiden uit Utrecht, voldeden aan het opgegeven signalement en de achtervolging werd te voet ingezet. In de vele doorgangen in de wijk, werden zij niet gevonden. Daarop heeft de politie een gebied afgesloten en de politiehonden erbij geroepen. De honden Henk en Louis vonden geheel op de reuk beide verdachten. Een werd in de bosjes teruggevonden, de ander in een nabij gelegen schuur. Beide jongens zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor verhoor.

Deel: ' Politieberichten stad Utrecht 08-06-2002 '
Lees ook