Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 25-01-2003 Persberichten districten Utrecht stad, 12.15 uur

Grote openbare orde controle op het Zandpad

UTRECHT Vrijdagavond 24 januari hield de politie van het district Utrecht noord, met medewerking van diverse disciplines, twee maal een grote controle in het prostitutiegebied op het Zandpad. Zowel de op het Zandpad werkzame prostituees als de bezoekende automobilisten werden gecontroleerd.

Het doel van de controle is om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de prostituees en bezoekende klanten op en rond het Zandpad te behouden en te bevorderen. Bij de controles werden verschillende politiedisciplines en andere organisaties ingezet. Om 20.00 uur vond de eerste controle plaats en om 00.00 uur een tweede. De aan- en afvoerwegen werden door de politie afgesloten, waarna de controle van start ging. Het Team Commerciële Zeden van de politie en de Vreemdelingendienst controleerden de aldaar werkzame dames of zij legaal in Nederland verblijven en of zij hier mogen werken. Deze controle wijkt niet af van de routinecontroles die daar normaal worden uitgevoerd. In totaal werden twee dames staandegehouden voor de vreemdelingenwet, waarvan één een vals paspoort toonde en één zich niet kon legitimeren.

Alle in het gebied aanwezige voertuigen en inzittenden werden door een team van politie- en andere diensten gecontroleerd. Zo werd er gecontroleerd op het dragen van de autogordel, alcohol, verlichting, handsfree telefoneren en het dragen van een helm door bromfietsers. De douane was aanwezig om autos te kunnen doorzoeken, eventueel met hulp van een verdovende middelen hond. De Regionale Verkeersdienst, het scooterteam, de afdeling autocriminaliteit van de politie, het Bureau Verkeer Onder Controle en het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting ondersteunden bij de controle van de voertuigen. De ANWB was aanwezig om eenvoudige gebreken direct te verhelpen, waardoor de automobilisten een bekeuring konden vermijden. In totaal werkten ongeveer 95 politiemensen en anderen mee aan deze controle. In totaal werden 216 autos gecontroleerd. Drie autos werden in beslag genomen, waarvan één was gestolen, één onverzekerd rondreed en één zoveel schade had dat hij uit het verkeer gehaald moest worden. Er werden drie aanhoudingen verricht. Eén persoon reed in een auto terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. Een andere stond gesignaleerd voor de politie in Duitsland. De derde werd aangehouden voor het rijden onder invloed, maar bleek bij ademanalyse niet boven het wettelijk toegelaten maximum uit te komen. De politie schreef 95 bekeuringen uit voor met name het niet kunnen tonen van een geldig rijbewijs en/of kentekenbewijs, het niet dragen van de autogordel en ondeugdelijke verlichting. In totaal werden 50 bromfietsen gecontroleerd. Hierbij werden 34 bekeuringen uitgeschreven. In de omgeving van de controlelocatie werd van een automobilist zijn rijbewijs ingevorderd. Hij reed 150 km/u, daar waar 80 km/u de maximum snelheid was.

Stuntende kart op openbare weg

UTRECHT Woensdagavond omstreeks 21.00 uur zagen agenten een bestuurder van een kart -een soort gemotoriseerde skelter- met hoge snelheid en slippende banden rijden tussen de Drift en de Boothstraat.

De kart was niet voorzien van kentekenplaten en er werd geen verlichting gevoerd. De 22-jarige bestuurder uit Utrecht werd aangehouden, omdat karts niet bedoeld zijn voor de openbare weg en voldoen niet aan de technische voertuigeisen. De kart werd in beslaggenomen. Tevens bleek dat de man onder invloed was van alcohol. De man kreeg een bekeuring voor het rijden onder invloed. Tegen hem werd ook proces-verbaal opgemaakt wegens het niet voeren van kentekenplaten.

Bedreiging met mes

UTRECHT In de nacht van vrijdag op zaterdag zagen surveillerende agenten van het mountainbiketeam op de St. Jacobsstraat twee personen met elkaar in discussie, waarvan een persoon zich bij het zien van de agenten zich snel uit de voeten maakte.

De jongen die er nog stond, verklaarde dat de man hem wilde bedreigen met een mes. De 30-jarige verdachte uit Utrecht werd even later op het Vredenburg staande houden. Hij bleek de portemonnee van de jongen in zijn bezit te hebben, waarna de man werd aangehouden en overgebracht werd naar het politiebureau voor verhoor.

Automobilist met hoge snelheid door de stad

UTRECHT Vrijdagnacht omstreeks 00.15 uur zagen surveillerende agenten een auto met zeer hoge snelheid rijden in de richting van de Blauwkapelseweg. De bestuurder van de auto haalde hierbij een ander voertuig in over een doorgetrokken streep. De politie zette een achtervolging in.

De bestuurder reed vervolgens over het Eijkmanplein naar de Kardinaal de Jongweg, vervolgens in de richting van de Brailledreef en Einsteindreef. Op het verkeersplein Einsteindreef/Paranadreef haalde de bestuurder van de auto nog een ander voertuig, waarbij bij het inhalen het andere voertuig werd geraakt. De weg werd vervolgd over de busbaan naar de Amazonedreef, daarna dimde de auto zijn lichten en reed de Japuradreef op. Hier stopte de bestuurder en rende weg. Hierop konden agenten de 30-jarige bestuurder uit Utrecht aanhouden. De auto had rondom schade en een lekke band en werd afgetakeld naar de Schaverijstraat. De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Tonen vuurwapen naar weggebruikers
UTRECHT Vrijdagmiddag omstreeks 16.15 uur kreeg de meldkamer van de politie een melding binnen dat er op de A2 een auto reed waarvan een inzittende een vuurwapen zou hebben getoond naar andere weggebruikers.

Op de Pijperlaan in de richting van het 24 Oktoberplein kwam de politie achter het bewuste voertuig te rijden. Vanaf hier hebben agenten de auto gevolgd richting de Beneluxlaan. Ter hoogte van het 5 Meiplein gaf de bestuurder van het voertuig richting aan naar rechts om af te slaan naar de Churchillaan. Op de Churchillaan gaven agenten de auto een stopteken. Hierbij hebben agenten het vuurwapen op het genoemd voertuig met de inzittenden gericht en hen bevelen gegeven middels de megafoon. Hieraan voldeden de drie verdachten, een 16, 18 en 19-jarige jongen allen afkomstig uit Utrecht. Ze werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De auto is afgesleept en in beslaggenomen. De verdachten zijn ingesloten.

Aanrijding op verkeersplein
UTRECHT - Op het Gandhiplein vond vrijdagmiddag omstreeks 12.45 uur een aanrijding plaats, waarbij vier personenautos betrokken raakten.

Een bestuurder van het eerste voertuig zou bij het verkeersplein op de binnenste rijstrook hebben gereden en wilde toch uitvoegen, waardoor hij het verkeer op de tweede strook zou hebben gesneden. De drie andere voertuigen konden op de tweede rijstrook niet meer tijdig remmen, waarna een aanrijding volgde.

Toen agenten ter plaatse kwamen, troffen ze alleen nog de laatste twee achteropkomende voertuigen aan. De twee voorste voertuigen waren ervan doorgegaan. De achterste auto had grove schade aan de voorzijde en moest worden weggesleept. De 19-jarige bestuurder uit Nieuwegein is met nekklachten overgebracht naar het Diaconessen ziekenhuis. De andere bestuurder, een 37-jarige man uit Utrecht had ook schade aan zijn auto. Het letsel van deze man is onbekend.

Deel: ' Politieberichten stad Utrecht 25-01-2003 '
Lees ook