Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 28-05-2002 Persberichten districten Utrecht stad, 09.25 uur

Aanpak autokraak

UTRECHT De politie geeft de komende twee maanden extra prioriteit aan het delict autokraak in de stad Utrecht. In samenwerking met verschillende partners wordt geprobeerd het aantal aangiften van autokraken dit jaar met 10% te verlagen.

Politie en Justitie nemen hun maatregelen, maar hebben daarbij de hulp nodig van de anderen. Zo heeft het weinig zin om continue verdachten aan te houden van autokraak als mensen keer op keer waardevolle spullen achterlaten in hun auto. Daarom worden de preventieve acties in de periode tot en met de maand juli uitgebreid. In samenwerking met onder andere de afdeling Stadstoezicht en het bureau veiligheid en preventie van de politie regio Utrecht worden op verschillende locaties posters opgehangen en flyers uitgedeeld. Daarbij worden automobilisten opgeroepen geen waardevolle spullen achter te laten in hun auto. Daarnaast treedt de politie repressief op. Zo wordt er zowel opvallend als onopvallend gesurveilleerd op autokrakers.

Om te komen tot een grotere pakkans is besloten een stadsbrede aanpak in te zetten. Alle informatieprocessen van de politie in de stad worden daartoe gestroomlijnd. Informatie over waar het delict gepleegd wordt, dadergroepen, signalementen enzovoort komt voortaan op één centraal punt binnen. Hier wordt de informatie verwerkt en kan besloten worden direct te reageren op meldingen. Dit kan variëren van het sturen van noodhulpeenheden (via de meldkamer) tot het inzetten van preventieacties in bepaalde wijken. Deze werkwijze wordt ook na de actieperiode voortgezet.

Rijden onder invloed

UTRECHT In de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 mei heeft de politie een man aangehouden voor het rijden onder invloed.

Omstreeks 02.10 uur kreeg de politie een melding dat er een voertuig slingerend over het verkeersplein ter hoogte van de Europalaan reed. Ter plaatse zagen agenten het voertuig rijden.

De bestuurder een 32-jarige man uit Rotterdam werd aan de kant gezet. Na een eerste blaastest bleek dat de man te veel gedronken had. De Rotterdammer werd aangehouden en voor een ademanalyse meegenomen naar het bureau. Hier bleek dat hij 1,1 promille alcohol in zijn lichaam had.

Met een rijverbod van vier uur en een proces-verbaal werd hij naar huis gestuurd. Omdat de man geen rijbewijs kon tonen, moet hij dit binnenkort alsnog op het bureau laten zien.

Poging straatroof, verdachte aangehouden

UTRECHT Een 25-jarige man uit Utrecht werd in de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 mei belaagd door een straatrover.

De Utrechter liep omstreeks 02.15 uur over het Neude in de richting van zijn woning aan de Begijnekade. Plotseling werd hij aangesproken door een onbekende man die geld vroeg. Man negeerde zijn belager en wilde doorlopen. De verdachte liep met de man mee. Eenmaal op de Begijnekade werd hij vastgepakt door de verdachte en moest hij zijn mobieltje en geld afgeven.

Het slachtoffer pikte dit niet en er ontstond een worsteling waarbij de verdachte op de grond viel. De Utrechter zag kans weg te lopen en belde de politie. Aan de hand van het opgegeven signalement trof een politieagent van het mountainbiketeam de man op de Bakkerbrug aan. De 25-jarige verdachte zonder vaste woon of verblijfplaats werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau.

Man rijdt met hond op schoot

UTRECHT De politie heeft maandagmiddag een man aangehouden omdat hij na meerdere waarschuwingen toch bleef doorrijden met een hond op zijn schoot.

Ter hoogte van de Keggedreef stonden agenten te wachten in verband met een melding. Naast de surveillanceauto stond een bestuurder van een bromfiets. Omstreeks 13.30 uur stopte een voertuig achter de politieauto. De man kon er niet direct door en werd meteen geïrriteerd. De agenten stapten uit en vroegen de man wat er aan de hand was. De man verklaarde dat het niet zo slim van de agenten was om hun auto zo neer te zetten. Op de schoot van de 41-jarige bestuurder uit Montfoort zat een hond. De agenten wezen de man op het feit dat de hond op de achterbank moest plaatsnemen. De man verklaarde dat zelf wel uit te maken.

Nadat hij meerdere malen gewaarschuwd was liet de man nog steeds de hond op zijn schoot zitten en reed weg. De agenten reden achter de Montfoorter aan. Ter hoogte van de Haarlemmerhoutdreef parkeerde de man zijn voertuig. Wederom werd hij gesommeerd de hond op de achterbank te plaatsen. De man weigerde mee te werken en beledigden de agenten. Hierop werd hij aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Overtreder blijkt illegaal in Nederland
UTRECHT De politie heeft maandagmiddag een man aangehouden die illegaal in Nederland verbleef.

Omstreeks 15.40 zagen agente een man op een bromfiets over de Laan van Nieuw Guinea rijden. Omdat de bestuurder geen helm droeg en het verzekeringsplaatje was omgebogen werd hij gecontroleerd.

Tijdens de controle bleek dat de 40-jarige man ook geen bromfietscertificaat had en zich niet kon legitimeren. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau. Al snel werd duidelijk dat de man illegaal in Nederland verbleef. Hij werd overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Deel: ' Politieberichten stad Utrecht 28-05-2002 '
Lees ook