Korps: Friesland, plaats: Fryslân 22-03-2003
Politieberichten van 21/3 (13.00 uur) t/m 22/3 (13.00 uur)

Leeuwarden: mishandeling
Vrijdag omstreeks 13.50 uur kreeg een 45-jarige inwoner van Leeuwarden in een winkel aan de Pasteurweg verschillende klappen van een 22-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer was in de winkel werkzaam. De verdachte kwam de winkel binnen en gaf zonder enige aanleiding het slachtoffer verschillende klappen in het gezicht. Het slachtoffer liep een gescheurde lip en een snee in zijn rechterwang op. De reden van de mishandeling is niet bekend, doch ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. De verdachte liep na de mishandeling weg en kon even later nabij de Eikenstraat worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Munein: inbraak auto
Vrijdag tussen 00.05 en 14.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Klaas Rienewerfstrjitte. Hoe men in de auto kwam, werd niet duidelijk. Uit de auto werden een radiocassetterecorder weggenomen. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Munein, heeft aangifte gedaan.

Sneek: onder invloed
Vrijdag omstreeks 16.30 uur reed een 49-jarige inwoner van Sneek met zijn bromfiets over de Oude Koemarkt. Voor een
voetgangersoversteekplaats bracht hij zijn bromfiets tot stilstand naast een aldaar staande fietser, een 33-jarige inwoner van Sneek. De bromfietser kon zijn evenwicht niet bewaren en viel samen met een achter opzittende passagier, een 43-jarige inwoner van Sneek, tegen de fietser aan. De passagier en de fietser raakten niet gewond. De bromfietsbestuurder bleek gedronken te hebben. Hij werd meegenomen naar het bureau. Aan het bureau blies de man 780 ug/l. Tegen de bromfietsbestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens bleek dat de man nog door de politie Sneek moest worden gehoord voor een aantal fietsendiefstallen. De man werd daarop ingesloten.

Joure: actie "Jiskefet"
Vrijdag tussen 07.00 en 15.00 uur werd in samenwerking met de gemeente Skarsterlân in het kader van de actie "Jiskefet" de bedrijfsafvalcontainers van 11 bedrijven gecontroleerd. In totaal werden 12 containers aan een onderzoek onderworpen. Bij vijf bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd. Drie bedrijven kregen een waarschuwing. In hun containers werd licht verontreinigde goederen gevonden. Tegen drie bedrijven werd proces-verbaal opgemaakt. In hun containers werden motorolie, Tl-buizen, flacons met kit en spuitbussen met primer en kruipolie aangetroffen.

Drachten: verdachten aangehouden
Vrijdag omstreeks 16.30 uur werden op de Stationsweg een 17-jarige inwoner van Drachten en een 31-jarige inwoner van Berlikum aangehouden ter zake diefstal van een fiets. De verdachten liepen met een op slot staande fiets te sjouwen. Toen zij de politie zagen aankomen, werd de fiets weggezet en liepen zij weg. De verdachten werden aangehouden en zij verklaarden de fiets bij de fietsenstalling van het busstation te hebben weggenomen. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werden zij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 15.20 uur werden op de Nieuwestad een 28-jarige inwoner van Wapenveld en een 25-jarige inwoonster van Appelscha op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. Bij een winkel aan de Nieuwestad namen zij panty`s weg en wilden zonder te betalen de winkel verlaten. Zij werden hierbij betrapt door het personeel. Een medewerker, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. De panty`s bleven achter in de winkel. De beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt en zij kregen via Kort OM ieder een boete van 115.-. Na verhoor werden zij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 17.00 uur vond op de minrotonde Canadezenlaan Leo Twijnstrastraat een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. De fietser, een 58-jarige inwoner van Vlieland, reed over de Leo Twijnstrastraat en wilde op de minirotonde rechtdoor rijden in de richting van de Canadezenlaan. De bestuurder van de personenauto, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, kwam uit dezelfde richting en wilde rechts afslaan in de richting van het Vrijheidsplein. De autobestuurder liet hierbij de fietser niet voor gaan. De fietser kwam ten val en klaagde over pijn in zijn borstkas. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Bolsward: verkeerscontrole
Vrijdag tussen 14.00 en 18.00 uur werden in de gemeente op verschillende plaatsen een verkeerscontrole uitgevoerd. In totaal kregen 8 bestuurders een bekeuring. Drie voor het niet handsfree bellen en 5 voor het niet dragen van de autogordel. De controle werd uitgevoerd door de stagegroep.

Drogeham: onder invloed
Vrijdag omstreeks 20.30 uur werd op de Landyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Kootstertille, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 660 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Damwoude: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 15.15 uur vond op de Doniaweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. De fietser, een inwoner van Damwoude (leeftijd nog niet bekend), werd bij de kruising met de Hoeksterlaan ingehaald door de personenauto met daarachter een aanhangwagen gekoppeld. Toen de personenauto, die werd bestuurd door een 46-jarige inwoner van Damwoude was gepasseerd, sloeg de fietser plotseling linksaf met de bedoeling de Hoeksterlaan in te rijden. Hij zag daarbij de aanhangwagen achter de personenauto over het hoofd. De fietser werd geraakt door de aanhangwagen en viel op het wegdek, waar hij bewusteloos bleef liggen. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Drachten: onder invloed
Vrijdag omstreeks 22.30 uur werd op de Exelsior een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 420 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Wetsens: aanrijding met lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 16.50 uur vond op de Grytmanswei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto verloor in een bocht van de weg de macht over het stuur en kwam in de berm terecht en vervolgens in de sloot tot stilstand. De bestuurder, die vermoedelijk te hard heeft gereden, raakte lichtgewond. De auto moest worden weggesleept.

Stiens: lastige jeugd
Vrijdag omstreeks 20.50 uur kwam er een melding binnen dat bij op het plein voor een supermarkt aan het St. Vitusplein een groep jeugd aanwezig zou zijn, die zich vervelend zou gedragen en ruzie met elkaar aan het zoeken waren. Ter plaatse een groep jongeren aangetroffen. Een gedeelte van deze groep was bedreigd door andere jongeren, die op dat moment reeds verdwenen waren. Ook zou er met een luchtdrukpistool gedreigd zijn. Tot een echte confrontatie was het niet gekomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.05 uur werd op de Emmakade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 645 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Leeuwarden: vechtpartij
Vrijdag omstreeks 23.40 uur stuitten patrouillerende agenten op de Oosterkade op een beginnende vechtpartij. Als zij aldaar passeerden, zagen ze dat de deur van een woning openging en drie mannen al vechtend naar buiten kwamen. Een 42-jarige inwoner van Leeuwarden werd geschopt en geslagen door twee mannen, een 24-jarige inwoner van Amsterdam en een 21-jarige inwoner van Almere. Toen het slachtoffer op de grond viel, trokken de twee verdachten een mes en wilde op de man insteken. De politiemannen grepen toen direct in. Het slachtoffer was inmiddels gevlucht. De verdachten werden met getrokken pistool aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau. De messen zijn in beslag genomen. Het slachtoffer moet nog worden gehoord. De aanleiding tot de vechtpartij heeft te maken met drugs. De verdachten zijn ingesloten.

Damwoude: onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.00 uur werd op de Meester Klokweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder had kort daarvoor een stopteken gekregen, doch reed door. Na een korte achtervolging door verschillende straten in Damwoude kon de bestuurder worden aangehouden. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Damwoude, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 910 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 11 uren. Verder bleek dat de bestuurder kort daarvoor getankt had bij een benzinestation in Groningen en zonder te betalen was weggereden. Ook bleek dat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had die liep tot april 2004. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.15 uur werd op de Zuiderkade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Achlum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 530 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Tzummarum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.15 uur werd op de Evert Sybesmastrjitte een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Tzummarum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 345 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: vechtpartij
Zaterdag omstreeks 03.00 uur vonden bij een shoarmazaak op de Weaze enige schermutselingen plaats tussen een groepje jongeren (5) uit de gemeente Tietsjerkstyeradiel en een 36-jarige inwoner van Leeuwarden. De juiste toedracht van wat er zich precies had afgespeeld, werd niet duidelijk. De inwoner van Leeuwarden had vermoedelijk moeilijkheden in de shoarmazaak. De groep uit Tietstjerksteradiel wilde dit verkomen, waarna één van de groep, een 18-jarige jongen uit Burgum een klap kreeg van de Leeuwarder. De groep wilde daarop verhaal halen en ging achter de Leeuwarder aan. Op de Wirdumerdyk liep de gehele groep de politie in de armen. Allen werden meegenomen naar het bureau en aldaar werd de zaak afgehandeld.

Sneek: onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.25 uur werd op de Wijde Noorderhorne een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 575 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Aldeboarn: vechtpartij
Zaterdag omstreeks 01.00 uur brak een vechtpartij uit in de hal van een jongerencentrum aan de Tsjerkebourren. De politie was reeds ter plaatse in verband met de vernieling van een ruit. Met assistentie kon de vechtpartij worden bedwongen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Aan de vechtpartij namen ongeveer 20 jongeren deel. Vorig weekend had een inwoner uit Akkrum iemand geslagen met een bietfles en was toen belaagd door enkele jongeren.. De jongen uit Akkrum was nu teruggekomen met een aantal kornuiten om de zaak "recht" te zetten. Hij werd nu uit het jongerencentrum verwijderd en kreeg van het bestuur een lokaalverbod.

Surhuisterveen: inbraak woning
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Langhof. Men kwam binnen door een niet afgesloten achterdeur. De gehele woning werd doorzocht terwijl de bewoners lagen te slapen. Uit een jas werden een portefeuille en een portemonnee weggenomen. Hierin zaten een rijbewijs, bankpasjes en wat kleingeld. De 22-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal trekker met oplegger
Van vrijdag op zaterdag werd vanaf het terrein van een vleesverwerkingsbedrijf aan de Snekertrekweg een vrachtauto met oplegger gestolen. De combinatie stond op het bedrijfsterrein. De oplegger was geladen met 23.500 kilo vlees. De trekker was van het merk Mercedes, kleur grijs.(kenteken niet bekend) Het bleek dat het hek van de toegangspoort was vernield. De waarde van de ontvreemde truck met oplegger (inclusief lading) bedroeg ongeveer 80.000.- Een medewerker van het bedrijf, een 46-jarige inwoner van Anjum, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politieberichten van 21/3 (13.00 uur) t/m 22/3 (13.00 uur) '
Lees ook