Politie Zaanstreek-waterland13:47 25-FEB-03
loc.: ZAANDAM, ROZENGRACHT

Telefoons en geld weg

Bij een inbraak in een winkel zijn tussen afgelopen zaterdag 18:00 uur en dinsdagochtend 09:00 uur een telefoon/fax en een draadloze telefoon gestolen. Ook werd vanuit twee kassa's kleingeld weggenomen. Men kwam binnen door een ruit in te gooien.

15:02 25-FEB-03
loc.: LANDSMEER, RHIJNESTEIN

Wasgoed gestolen

Vanuit een met een twee meter hoge schutting afgezette tuin achter een woning is vanaf de waslijn merkkleding gestolen. Nadat de was om 10.00 werd opgehangen, bemerkten de bewoners 's middags dat een deel van het wasgoed was verdwenen. Men kwam de tuin binnen door de toegangsdeur in de schutting te forceren.

15:36 25-FEB-03
loc.: VOLENDAM, CHRISTIAEN HUYGENSSTRAAT

Kassa gestolen

Uit een viswagen is tussen maandagmiddag 15:00 uur en dinsdagochtend 10:30 uur een kassa met inhoud gestolen. Men kwam binnen door het luik van de wagen te forceren. De kassa werd dinsdagochtend drijvend in het water bij de Schepenmakersdijk teruggevonden.

17:03 25-FEB-03
loc.: PURMEREND, LAAN DER CONTINENTEN

Tanken zonder betalen

Een 16- en een 17-jarige Purmerender zijn aangehouden op verdenking van poging diefstal van benzine bij een tankstation. Een medewerker van het tankstation herkende een van de op een brommer rijdende jongens als degene die eerder deze maand had getankt zonder te betalen. Omdat de medewerker vreesde dat dit opnieuw zou gebeuren, hield hij beide jongens aan en waarschuwde de politie. Aangekomen op het politiebureau maakte één van beide verdachten beledigende opmerkingen richting agenten en ontving hiervoor een proces verbaal. Tevens bekende hij de poging diefstal.

21:07 25-FEB-03
loc.: PURMEREND, LANDSTREKENWEG/ IJSSELMEERLAAN

Bestuurder en passagier bromfiets gewond

Een 16-jarige bromfietsbestuurder uit Purmerend en zijn 15-jarige passagier uit Zuidoostbeemster raakten gewond bij een aanrijding met een auto. De aanrijding ontstond doordat de automobilist op het kruispunt geen voorrang verleende. De bestuurder van de bromfiets werd naar het Waterlandziekenhuis gebracht met een gekneusde knie. Zijn passagier werd met een gebroken been naar het VU ziekenhuis in Amsterdam overgebracht.
Zowel de auto als de bromfiets werden zwaar beschadigd.

03:33 26-FEB-03
LOC: LANDSMEER, SCHEEPSBOUWERWEG

Paddestoelen bekomen slecht

Een Fransman van onbekende leeftijd en zijn 18-jarige vriendin, eveneens uit Frankrijk, werden naar het Boven IJ ziekenhuis in Amsterdam overgebracht na het eten van paddestoelen.
Het stel was in gezelschap van nog twee Franse vrienden en maakten nogal wat lawaai. Een bewoner werd wakker en waarschuwde de politie. Die trof de Fransman in het water van een aangrenzende sloot aan. Hij wilde er niet uit, ondanks de temperatuur van het water. Pas na een kwartier wisten de agenten met behulp van ambulancepersoneel de man uit het water te krijgen. In de ambulance werd hij agressief, zodat het noodzakelijk was dat een politieman meeging naar het ziekenhuis. Intussen was ook zijn vriendin onwel geworden, zodat ook zij meeging naar het ziekenhuis. De vrienden verklaarden dat zij paddestoelen hadden gegeten. Het is onbekend waar dat is gebeurd. Het betreft hier vermoedelijk paddestoelen die in een smartshop te koop zijn.

08:46 26-FEB-03
LOC: ZAANDAM, ANKERSMIDPLEIN

Geld afgeschreven na pinfraude

Een 34-jarige Zaandammer raakte gisterenavond omstreeks negen uur E 250 kwijt nadat hij vergeefs had geprobeerd geld te pinnen. De man had zijn pinpas in de automaat gestopt, waarop de automaat aangaf dat er een storing was. Een "behulpzame" Engels sprekende jonge vrouw zei de man dat dit haar ook was overkomen. Hij moest de correctietoets indrukken en daarna zijn pincode opnieuw intoetsen. Hij zou dan zijn pinpas terugkrijgen. De Zaandammer deed dit terwijl de vrouw meekeek, maar ook nu kwam de pas niet terug. Daarop ging de vrouw weg. Het slachtoffer is elders zijn pas gaan blokkeren, maar hoorde meteen, dat er inmiddels geld was afgeschreven.
Deze methode van pinfraude staat bij de politie bekend als de Libanese lus en is een methode, die landelijk wordt toegepast. Ook in deze regio zijn een aantal gevallen bekend. Nog onlangs is er in het opsporingsprogramma Ter Plaatse van TV Noord Holland aandacht aan besteed. De fraudeurs plaatsen een voorzetstukje in de gleuf voor de pinpassen, waardoor de pas vast komt te zitten. Dan komt de behulpzame man of vrouw, die bij het opnieuw intikken van de pincode meekijkt. Als het slachtoffer is vertrokken wordt het voorzetstukje met pas en al uit de autotomaat getrokken, waarna men met de pas en de pincode geld kan pinnen.
De vrouw had een zuid-europees uiterlijk en was ongeveer 1.70 tot 1.75 m lang. Zij had lang donkerblond stijl haar tot op haar schouders en droeg een donkere lange jas en schoudertas. De vrouw zag er verzorgd uit.
Laat dus nooit iemand meekijken bij het intoetsen van de pincode!


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80

Fax (075) 687 33 59

Nr. vht-260203


08:45-11:45 25-FEB-03
ZAANDAM/ ZUIDERVAART, ROSMOLENSTRAAT

Autogordelcontrole

Het verkeershandhavingsteam controleerde dinsdagochtend in Zaandam op het gebruik van de autogordel.Tussen kwart voor negen en tien uur werden op de Zuidervaart vijftien mensen bekeurd voor het rijden zonder gordel. Op de Rosmolenstraat werden, tussen kwart voor elf kwart voor twaalf, nog eens
elf overtreders aan de kant gezet. Ook werden een bestuurder die met gladde banden reed en een bestuurder die geen markeringsbord gebruikte bij het voeren van een lange lading, bekeurd.

13:00-14:00
PURMEREND, PURMERSTEENWEG
37 verkeersovertredingen
Tijdens een verkeerscontrole op de Purmersteenweg in Purmerend werden dinsdagmiddag in totaal 37 boetes uitgedeeld. Het merendeel (29 x) betrof het niet dragen van de autogordel. Behalve bestuurders werden ook vier passagiers die zonder gordel meereden bekeurd. Eén van de passagiers was jonger dan twaalf én korter dan 1.50m en zat voorin. Voor kinderen t/m 11 jaar geldt echter dat wanneer zij voorin zitten, er gebruik gemaakt moet worden van een kinderbeveiligingsmiddel. Alleen als ze langer zijn dan 1.50m mogen ze ook zonder kinderbeveiligingsmiddel voorin zitten.
Behalve het niet dragen van de autogordel werden ook andere overtredingen geconstateerd. Vier bestuurders die door rood reden, twee bromfietsers die geen helm droegen en een bromfietser die geen bromfietscertificaat had, kregen ook een boete. Ten slotte werd ook nog een bestuurder bekeurd omdat de uitlaat van de auto lek was.

23:00-00:15 25-FEB-03
ZAANDAM, H. GERHARDSTRAAT

Geen overtredingen bij alcoholcontrole

Op de H. Gerhardstraat in Zaandam en op de Provincialeweg in Westzaan werd dinsdagavond op het rijden onder invloed gecontroleerd. In totaal werd bij zo'n honderd bestuurders een blaastest afgenomen. Alle bestuurders konden direct weer doorrijden, geen van hen had (teveel) gedronken.

01:15 26-FEB-03
ZAANDAM, D. DONIASTRAAT
Onder invloed
Een 38-jarige automobilist uit Krommenie werd in de nacht van dinsdag op woensdag op de D. Doniastraat in Zaandam aangehouden wegens het rijden onder invloed. De bestuurder had ruim twee keer zoveel drank op (490 ug/l) als is toegestaan. Hij kreeg een rijverbod van vijf uur, een boete en een proces-verbaal.

07:15-12:00 25-FEB-03
PURMEREND, JAAGWEG

Veel hardrijders

Dinsdagochtend werd op de Jaagweg in Purmerend een snelheidscontrole gehouden. Van alle bestuurders reed 22% harder dan de toegestane 50 km per uur. De snelste bestuurder reed twee bijna twee keer zo hard (96 km per uur).

15:00-17:15
MONNICKENDAM, OOSTERWEG

Twee keer zo hard als toegestaan

Op de Oosterweg (60 km per uur) in Monnickendam werd dinsdag een hoogste snelheid gemeten van 125 km per uur. Bijna een op de vijf bestuurders hield zich niet aan de snelheid.

EINDE
------- --

Deel: ' Politieberichten Zaanstreek-Waterland 26-02-2003 '
Lees ook