Politie Zaanstreek-waterland17:00 27-MRT-03
loc.: SCHARDAM, SCHARDAM

Rijbewijs kwijt

Een 51-jarige man uit Warder reed in zijn auto en deed een remproef waarbij de rook onder de banden vandaan kwam. Bij controle bleek een kind van 7 jaar zonder gordel voorin te zitten. Ook bleek de man onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd aangehouden en blies aan het bureau
505 ugl. De man kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van vijf uur. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.

17:00 27-MRT-03
loc.: ZAANDAM, PRINS BERNHARDWEG

Controle inrijverbod

Rapp's hebben ivm de file op de Prins Bernhardweg gecontroleerd op het inrijverbod naast het Texaco tankstation. In vijf minuten drie bekeuringen geschreven.

17:06 27-MRT-03
loc.: PURMEREND, MEERLAND

Gewond na aanrijding

Een 38-jarige fietser uit Purmerend werd met letsel aan de voet overgebracht naar het Waterlandziekenhuis nadat hij in aanrijding was gekomen met een auto, bestuurd door een 20-jarige man uit Purmerend.
De fietser haalde de auto links in, terwijl de auto links had voorgesorteerd. Toen de auto linksaf sloeg volgde de aanrijding.

18:21 27-MRT-03
loc.: ZAANDAM, THORBECKEWEG

Verkeerscontrole

Tijdens rijdende surveillance, zagen rapp's een aantal bestuurders rijden over de vluchtstrook en het verdrijvingsvlak.
Er werden 18 bekeuringen geschreven.

19:25 27-MRT-03
loc.: MIDDELIE, PROVINCIALEWEG N247

Te hard: rijbewijs kwijt

Van een 35-jarige man uit Middelie werd het rijbewijs ingevorderd omdat hij in zijn auto met een snelheid reed van 148 km/u waar 80 km/u is toegestaan.

21:19 27-MRT-03
loc.: LANDSMEER, PIETER WEERSPAD

Schuur in brand

Toen rapp's aanreden zagen zij reeds de vlammen boven het dak uitkomen. Brandweer was snel ter plekke. Daar het vermoeden bestond dat er asbest vrijkwam is de omgeving ruim afgezet. Bleek niet het geval te zijn. Na een uur werd het sein 'Brandmeester' gegeven.
Schuur brandde uit. Diverse spullen die in de schuur standen zijn ook verband. Onder andere een tractor, 120 balen hooi, vier landbouwwagens en gereedschap.
Oorzaak onbekend, brandstichting wordt niet uitgesloten.

21:47 27-MRT-03
loc.: ZAANDAM, PRINS BERNHARDWEG

Verkeerscontrole

Bij een rood lichtcontrole tussen 16.55 uur en 17.40 uur werden 20 bestuurders op kenteken bekeurd.

01:39 28-MRT-03
loc.: PURMEREND, VAN IJSENDIJKSTRAAT

Rijbewijs kwijt na weigeren blaastesten

Een 27-jarige man uit De Rijp moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij alle medewerking weigerde met betrekking tot een onderzoek naar gebruik van alcohol. De man weigerde op straat te blazen en ook na aanhouding weigerde hij aan het bureau de ademanalyse. Ook kreeg hij een proces-verbaal en een rijverbod van 24 uur.

02:29 28-MRT-03
loc.: ZAANDIJK, LAGEDIJK

Inbrekers aangehouden

Melding van een inbraak in de Showboat. Volgens een getuige moesten de verdachten nog binnen zijn. Onderzoek in de boot ingesteld. Andere rapp's zagen aan de achterzijde van de boot (aan der kant van de Zaan) twee personen op een richel staan. Hen toegeroepen dat zij naar binnen moesten gaan en zich moesten overgeven. Dat geschiedde dus.
Bij een van de verdachten werd muntgeld aangetroffen. Hij verklaarde dat dit was weggenomen uit de twee gokkasten in de Showboat. Verdachten (twee Zaandammers van 18 en 19 jaar) ingesloten.

02:53 28-MRT-03
loc.: ZAANDAM, GROENLAND

Autokrakers aangehouden

Onderzoek ingesteld naar aanleiding van een melding van een inbraak in een auto. Even later de melding dat een bij de diefstal betrokken auto wegreed in de richting van de Westzijde. Op de Westzijde auto aan de kant gezet. In de auto van de verdachten lag een grote hoeveelheid handgereedschap en koffers, vermoedelijk van diefstal afkomstig. Rapp's troffen op de hoek Klokbaai/Groenland een opengebroken bestelauto aan. Vervolgens verdachten aangehouden en overgebracht naar bureau. Aangetroffen goederen bleken inderdaad uit genoemde bestelauto te zijn weggenomen.
Verdachten (24-jarige man uit Haarlem en een 21-jarige man uit IJmuiden) ingesloten. Hun auto werd in beslaggenomen.

07:42 28-MRT-03
loc.: ZAANDAM, PROV WEG Z'DAM-CASTRICUM / VINCENT VAN GOGHWEG

Gewond na aanrijding

Een 40-jarige vrouw uit Zaandam reed op haar fiets vanuit de richting van de Vincent van Goghweg over de fietseroversteekplaats. Zij stopte niet voor het rode verkeerslicht. Een 55-jarige bestuurder van een auto uit Zaandam trok bij groen licht op en wilde, vanuit de richting Zaandam, rechtdoor richting Koog aan de Zaan. Hij bereed de linkerrijstrook. Omdat een auto op de rechterrijstrook het uitzicht belemmerde, zag hij de vrouw niet en een aanrijding volgde. De vrouw werd met been- en nekletsel overgebracht naar het ZMC De Heel.
Voorbijgangers hadden meer oog voor het ongeval dan voor het verkeer. Een gevolg was een kop/staart aanrijding, waarbij een 25-jarige vrouw uit Jisp op haar voorganger reed. Ook de vrouw werd met nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

09:56 28-MRT-03
loc.: ASSENDELFT, KLOKGEVEL

Gestolen/ontvoerde kat weer terecht

Vanaf de Klokgevel werd door een op een gammele racefiets rijdende man, gekleed in spijkerjack met rode capuchon en kakibroek een kat opgepakt en meegenomen. Het betreft een zwarte kater met 4 witte pootjes, een witte bef en een wit puntje aan de staart. De kat is ongeveer 8 maanden oud en had geen riem en/of tatoeage/chip.
Omstreeks 11.30 uur meldde eigenaar dat de kat 'ontsnapt' was aan zijn ontvoerder en zijn weg weer naar huis had gevonden.

10:53 28-MRT-03
loc.: MIDDENBEEMSTER, RIJPERWEG

Controle inrijverbod

Tussen 09.10 uur en 09.55 uur gecontroleerd op het inrijverbod voor vrachtwagens.
Resultaat: 5 p.v.'s.

Zaanstreek-Waterland
Verkeershandhaving
Sectie communicatie


J. van der Molen


Postbus 400


1544 ZG Zaandijk


Telefoon (075) 687 40 80

Fax (075) 687 33 59

Nr. vht-280303


27-MAART-03
NOORD-HOLLAND

PROVINCIALE BROMFIETSCONTROLE

27 maart hebben de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland, Gooi & Vechtstreek en Kennemerland in hun werkgebied bromfietscontroles verricht tijdens een provinciale bromfietscontrole tussen 15.00 en 21.00 uur. In totaal werden hierbij 375 bromfietsers aan de kant gezet, gecontroleerd en 220 bekeuringen uitgeschreven. Het merendeel van de bekeuringen werd uitgeschreven voor te hoge constructiesnelheid: 92 stuks en voor het niet dragen of niet-goed dragen van de helm: 51 stuks.


Bijzonderheden

* In Amsterdam hebben 12 motorrijders gesurveilleerd op doorgaande wegen binnen de gehele gemeente. Aan het begin van de controle werd een gestolen bromfiets aangetroffen en in Amsterdam Zuidoost werd een bestuurster zonder helm aangetroffen op de bromfiets. Voorop deze bromfiets zat een klein kind, zonder helm en geheel los. Naast een proces-verbaal is de moeder van het kind door de politie gewezen op haar onverantwoordelijke gedrag ten opzichte van haar kind. Tevens werd een bromfietsbestuurder van 15 jaar van de weg gehaald.
* In Haarlem werden twee bromfietsers door de motorrijders van de weggehaald voor het rijden door rood: zij mochten direct mee naar de controlelocatie, waar ook nog eens bekeuringen uitgeschreven werden voor te hoge constructiesnelheid. Tevens werd een boete uitgeschreven van E 226,-- voor een bromfietser omdat de snelheid van zijn voertuig boven de 75 km/uur kwam. In Beverwijk werden veel pizzakoeriers van de weggehaald: zij bleken geen van allen een verzekeringsbewijs bij zich te hebben.
* In Bussum, Huizen en Hilversum werd gecontroleerd en hierbij werden twee bestuurders van de weggehaald die een bromfiets hadden met een vermogen van meer dan 2Kw (75 km per uur).
* In Edam, Purmerend en Zaandam werd eveneens een bromfiets met meer dan 2 kW aangetroffen en werden boetes voor o.a. verkeerde platen, verkeerde (blauwe) verlichting en voor slechte remmen uitgeschreven. Tevens werden hier 20 blaastesten afgenomen om te zien of de bestuurders onder invloed van alcohol verkeerden. (zie ook hieronder:)

15:00-20:30 27-MAART-03
EGBERT SNIJDERPLEIN, EDAM/ BEATRIXPLEIN, PURMEREND/ DE DAM, ZAANDAM
62 boetes tijdens uitgebreide bromfietscontrole
Tijdens een groots opgezette bromfietscontrole werden donderdag in Edam, Purmerend en Zaandam bijna tachtig brom- en snorfietsers gecontroleerd. In totaal werden 62 boetes uitgedeeld. De controle werd uitgevoerd door tien medewerkers van het Verkeershandhavingsteam van de politie Zaanstreek-Waterland. De verkeerscontroles van het team dat in juni 2001 is opgericht, moeten bijdragen aan een verhoogde verkeersveiligheid in de hele regio. In cijfers betekent dit dat in 2010 het aantal dodelijke verkeersslachtoffers niet hoger dan vijftien en het aantal zwaargewonden niet hoger dan 165 "mag" zijn. Een afname van respectievelijk 50% en 40% (t.o.v. 1986).
De twintig medewerkers van het Verkeershandhavingsteam zijn voor een groot deel van buiten het korps aangetrokken, zij vormen een aanvulling op het bestaande politiekorps. Naast deze speciaal opgeleide medewerkers werken er binnen het team ook (motor-)agenten die al langere tijd in dienst van de politie zijn. Het verkeerstoezicht richt zich behalve op de bromfiets ook op de gordeldraagplicht, te hard rijden/ door rood rijden en rijden onder invloed.
Bromfietscontroles zijn, naast het verminderen van de geluidsoverlast, dus vooral bedoeld om de verkeersveiligheid van de bestuurders te verhogen. En dat is nodig, want brom- en snorfietsers zijn een zeer kwetsbare groep verkeersdeelnemers. In de eerste drie kwartalen van 2002 raakten in Zaanstreek-Waterland 176 mensen gewond bij een bromfietsongeval. In dezelfde periode bedroeg het totaal aantal verkeersslachtoffers in Zaanstreek-Waterland 683. Dat betekent dat de bromfietsers een kwart van alle slachtofferongevallen voor hun rekening namen. Van de 47 slachtoffers onder de 18 jaar die in dat jaar gewond raakten bij een aanrijding, ging het in meer dan de helft (26) van alle gevallen om een bromfietser.
Hoewel het risico op letsel bij de motor hoger ligt dan bij de bromfiets, vallen onder bromfietsers ongeveer tweemaal zoveel slachtoffers. Misschien niet zo vreemd, als je bedenkt dat het risico om in het verkeer gewond te raken voor 16- en 17-jarigen bromfietsers 15 keer hoger is dan voor fietsers in dezelfde leeftijdscategorie. Het opvoeren van brom- en snorfietsen, vaak in combinatie met de slechte technische staat van de bromfiets (banden en remmen), is de oorzaak van veel verkeersongevallen. Daarnaast kan het niet (juist) dragen van de helm een hoop extra leed veroorzaken. Behalve op de helmdraagplicht, wordt bij uitgebreidere bromfietscontroles op meer zaken gelet. Bijvoorbeeld "is de bestuurder wel verzekerd, hoe is de technische staat van de bromfiets en is de bromfiets opgevoerd?" Om de constructiesnelheid van de bromfietsen te controleren werd daarom gisteren op alle controlelocaties gebruik gemaakt van een rollentestbank. De motoragenten leidden de bromfietsers naar de controlelocatie, waar de technisch controleurs de bromfietsen onderzochten. Bijna de helft van alle voertuigen bleek te zijn opgevoerd (32), één bromfiets haalde meer dan 75 km per uur. De dertig overige boetes betroffen het niet of niet op de juiste wijze dragen van zonder helm (twaalf keer )en het niet hebben van een bromfietscertificaat en/of verzekeringsbewijs (acht keer). Verder constateerde de politie bij zeven bromfietsen dat de remmen slecht werkten, de verlichting niet goed was of de verkeerde platen werden gevoerd. Tijdens de controle werden ook blaastesten afgenomen. Geen van de bestuurders had gedronken.

10:30-12:45 27-MAART-03
MONNICKENDAM, OOSTERWEG
35 km per uur te hard
Op de Oosterweg in Monnickendam werd donderdagochtend op snelheid gecontroleerd. Een op de vijf (20%) voertuigen had een te hoge snelheid. De snelste reed 35 km per uur te hard. Op de Oosterweg geldt een maximumsnelheid van 60 km per uur. Ook op de Jaagweg in Ilpendam had één bestuurder donderdagochtend 35 km teveel op zijn teller staan. Het overgrote deel van de weggebruikers op de Jaagweg hield zich echter keurig aan de snelheid, slechts twee procent reed te hard.

***---- --

Deel: ' Politieberichten Zaanstreek-Waterland 28-03-2003 '
Lees ook