Politie Zaanstreek-waterland14:33 29-JAN-03
loc.: ZAANDAM, MGR NOLENSSTRAAT

Diefstal auto

Tussen dinsdagavond 21:30 uur en woensdagochtend 09:45 uur is een personenauto gestolen. Het betreft een metallic groene Opel Astra met het kenteken TH-XB-38.

15:08 29-JAN-03
loc.: WORMERVEER, HILDEBRANDSTRAAT

Woninginbraak op klaarlichte dag

Bij een inbraak in een woning werd woensdagmiddag tussen 13.30 en 15.15 uur kistje met gouden sierraden en een geldbedrag gestolen. Dit gebeurde terwijl de bewoners even boodschappen aan het doen waren. Hoe men is binnengekomen is nog niet bekend.

16:42 29-JAN-03
loc.: BROEK IN WATERLAND, PROVINCIALEWEG N247

Drie gewonden bij aanrijding

Bij een kop/ staart aanrijding zijn twee bestuurders en een inzittende gewond geraakt. Een 84-jarige man uit Monnickendam kon niet meer op tijd remmen voor de afremmende bestelbus die voor hem reed. De man werd met een gebroken borstbeen overgebracht naar het Waterlandziekenhuis, evenals 83-jarige passagiere uit Monnickendam die gekeusde ribben opliep. De bestuurder van de bestelwagen, 36-jarige man uit Oosthuizen, werd met nek en rugletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

21:03 29-JAN-03
loc.: ZAANDAM, WESTZIJDE

Gewonden bij frontale botsing

Na een frontale botsing zijn drie personen met onbekend letsel overgebracht naar ziekenhuis De Heel. Drie anderen kwamen met de schrik vrij. Vermoedelijk keek de bestuurder, een 18-jarige man uit Westzaan, tijdens het rijden even achterom om te controleren of de inzittenden op de achterbank de veiligheidsgordels droegen. Hierbij vergat hij te sturen en reed in een flauwe bocht rechtdoor. Daarbij raakte hij een tegemoetkomende auto. Twee van de drie inzittenden raakten gewond. Ook de passagier van de tegemoetkomende auto raakte gewond.

22:02 29-JAN-03
loc.: PURMEREND, OVERLANDERSTRAAT

Deuk in auto gerend

Een overstekende man is tegen de auto van een 19-jarige Purmerendse aangerend. De man kwam hierbij ten val en ging er vervolgens hinkend vandoor. Het portier van de auto werd hierdoor beschadigd. Het door de politie ingestelde onderzoek in de omgeving leverde niets op.

22:34 29-JAN-03
loc.: ZAANDAM, ROSMOLENSTRAAT

Kluis gestolen

Bij een inbraak in een woning is tussen 7.30 uur en 22.00 uur een kluis met daarin een onbekend geldbedrag gestolen. Men is vermoedelijk via het openstaande bovenlicht aan de achterzijde van de woning naar binnen geklommen. De hele woning werd overhoop gehaald. Nog niet bekend is of er nog meer goederen zijn gestolen.

03:53 30-JAN-03
loc.: KOOG AAN DE ZAAN, RAADHUISSTRAAT

Drie verdachten inbraak aangehouden

Na een melding van een getuige heeft de politie drie Amsterdammers in de leeftijd van 18 tot 20 jaar aangehouden op verdenking van inbraak in een bedrijf. De getuige zag twee mannen bij een bedrijf weglopen met een koevoet in de hand. Toen de politie ter plaatse ging, kwamen de mannen hen in een bestelbus tegemoet rijden. Bij de oprit van de A8 werden zij staande gehouden. In de bestelbus werd een computer met scherm en toetsenbord, en een koevoet aangetroffen. Het fouilleren van een verdachte leverde nog twee muizen, een muis transponder en een zaklamp op.

06:34 30-JAN-03
loc.: ZAANDAM, ZUIDERVAART

Illegalen aangetroffen

Naar aanleiding van meldingen van buurtbewoners, heeft de politie in een woning tien illegaal in Nederland verblijvende Bulgaren aangetroffen, waaronder 1 vrouw. Allen zijn overgebracht naar het politiebureau en aldaar ingesloten.

07:44 30-JAN-03
loc.: MIDDENBEEMSTER, PROVINCIALEWEG N244

Auto over de kop

Een 41-jarige man uit Zuid Scharwoude is met zijn auto van de weg geraakt en raakte daarbij gewond.
Doordat hij remde op door sneeuw glad geworden wegdek, werd de auto stuurloos en kwam in de berm terecht, sloeg over de kop en belande vervolgens gedeeltelijk in de sloot. Het slachtoffer werd met onbekend letsel overgebracht naar het Waterlandziekenhuis.

08:09 30-JAN-03
loc.: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Inbraak warenhuis

Bij een inbraak in een warenhuis zijn diverse goederen, waaronder laptops, telefoons en camera's weggenomen. Daarbij werden een aantal vitrines vernield. Men kwam binnen door de voordeur en een tussendeur te forceren.

11:51 30-JAN-03
loc.: PURMEREND, WATERLANDLAAN

Flatscreen gestolen

Bij een inbraak in een huisartsenpraktijk is een flatscreen gestolen. Men kon bij het beeldscherm door een zijraam in te slaan.

Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80

Fax (075) 687 33 59

Nr. vht-300103


14:30-17:00 29-JAN-03
WIJDEWORMER, PROVINCIALEWEG

Snelheidscontrole N515

Op de Provincialeweg (N515) in Wijdewormer werd woensdagmiddag tussen half drie en vijf uur een snelheidscontrole gehouden. Van alle bestuurders reed twee procent harder dan de toegestane 80 km per uur. De hoogste snelheid bedroeg 103 km per uur.

PURMEREND/ ILPENDAM, JAAGWEG

Snelheidscontroles op de Jaagweg

Op de Jaagweg werd woensdag drie keer op snelheid gecontroleerd. In Purmerend werd 's middags dertien procent van alle voertuigen op de foto gezet. De snelste reed 90 km per uur over het gedeelte van de Jaagweg waar 50 km per uur is toegestaan. In Ilpendam, waar 80 km per uur mag worden gereden, reed woensdagochtend tussen tien en twaalf uur slechts een op de honderd (1%) weggebruikers te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 103 km per uur. Vroeger in de ochtend, tussen acht en tien uur, reden nog minder mensen te hard. Het overtredingspercentage bedroeg 0,7%. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 98 km per uur.

08:00-11:30 29-JAN-03
EDAM, OOSTERWEG

Te hard

In Edam werd woensdagochtend een snelheidscontrole gehouden op de Oosterweg (60 km per uur). Het overtredingspercentage bedroeg elf procent. De hoogste snelheid bedroeg 84 km per uur.

11:00-12:00 29-JAN-03
KROMMENIE, PADLAAN/ VAARTDIJK

Acht bestuurders niet in de gordels

Medewerkers van het verkeershandhavingsteam controleerden bestuurders en inzittenden woensdag op het gebruik van de autogordel. Op de Padlaan en de Vaartdijk in Krommenie werden tussen elf en twaalf uur tien bestuurders en één passagier bekeurd voor het niet dragen van de autogordel.
>>> Zie Verder onder Volendam, Julianaweg: De draagplicht van de autogordel is één van de vijf speerpunten van het in 2001...

13:00-15:00 29-JAN-03
VOLENDAM, JULIANAWEG

31 bestuurders niet in de gordels

Medewerkers van het verkeershandhavingsteam hielden woensdag een twee uur durende gordelcontrole op de Julianaweg in Volendam. Dertig bestuurders kwamen de controle niet voorbij zonder alsnog de gordel om te doen en een boete van E 40,00 in ontvangst te nemen. Eén passagier reed zonder gordel mee en kreeg ook een boete. Behalve het niet dragen van de gordel werd twee keer een bekeuring uitgeschreven voor het met de telefoon in de hand bellen tijdens het rijden, een keer voor een verlopen APK-keuring en een keer voor het rijden met mistlampen.

>>>De draagplicht van de autogordel is één van de vijf speerpunten van het in 2001 opgerichte verkeershandhavingsteam. Het team heeft als doel een belangrijke bijdrage te leveren aan de regionale verkeersveiligheid. De autogordelcontroles moeten ervoor zorgen dat het aantal inzittenden (bestuurders en passagiers) dat de gordel draagt, sterk toeneemt. Het verkeershandhavingsteam streeft naar een "gordeldraagpercentage" van negentig procent. Hoewel uit een perceptieonderzoek van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat 95% van de inzittenden de gordel draagt, is dit geen reden om te stoppen met de gordelcontroles. In het rapport gaat het namelijk om zelf gerapporteerd gordelgedrag (hoe vaak mensen volgens eigen zeggen de gordel dragen). Het percentage mensen dat daadwerkelijk de gordel draagt, is vermoedelijk ongeveer tachtig procent. Hoewel er geen cijfers bekend zijn over het aantal slachtoffers als gevolg van het niet dragen van een gordel, hebben diverse testen bewezen dat bij een verkeersongeval de gordel de kans op overleving met veertig procent vergroot. Ook de komende week zal er op verschillende plaatsen in de Zaanstreek op het dragen van de gordel gecontroleerd worden. Het verkeershandhavingsteam houdt behalve gordelcontroles ook dagelijks controles op snelheid, rood licht negatie, alcohol en het dragen van de bromfietshelm. Voor al deze speerpunten geldt dat het toezicht hierop belangrijk is voor het verhogen van de verkeersveiligheid. Het merendeel van het totaal aantal letsel- en dodelijke ongevallen is namelijk terug te voeren op deze peilers van de verkeersveiligheid.

19:25 29-JAN-03
ZAANDAM, P JELLES TROELSTRALAAN

Alcoholcontrole

Woensdagavond tussen 18:30 uur en 19:30 uur werden 42 bestuurders die over de Troelstralaan in Zaandam reden gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Eén bestuurder had te diep in het glaasje gekeken. De 36-jarige Zaandammer had een alcoholgehalte van 295 ug/l en kreeg een rijverbod van twee uur, een boete en een proces-verbaal.


Vooraankondigingen

Volgende week zullen wederom snelheidscontroles plaats vinden op de projectwegen, oftewel de ongevalgevoelige wegen:
In de Zaanstreek:
N246 (Provincialeweg Purmerend-Buitenhuizen, Westzaan-Westgraftdijk)
N203 (Provincialeweg Zaandam-Castricum)
N515 (Provincialeweg en Leeghwaterweg)
In Purmerend/Waterland:
N235 Jaagweg
N247 Provincialeweg (Het Schouw-Den Hulk)
N243 (Oosthuizen-Middenweg)

Verder zullen verspreid door de hele regio's dagelijks gordel-, roodlicht-, bromfietshelm en alcoholcontroles plaatsvinden.


---- --

Deel: ' Politieberichten Zaanstreek-Waterland 30-01-2003 '
Lees ook