Digitale Gemeente Houten

Politiek gerommel over afwijzing referendum Houten

zaterdag 21 juli 2001 - Door: Ed Plekkenpol

In politiek Houten is onenigheid ontstaan over het afwijzen, woensdag jl. van "De referendumverordening 2001". Door het aannemen van deze verordening zou het mogelijk worden voor inwoners van Houten een referendum te organiseren over een nog te nemen raadsbesluit. Het ging hierbij overigens om een niet bindend, raadgevend referendum.

Middels een persbericht laat P.Musters van Houtens Belang weten dat aanvankelijk het er op leek dat bij stemming een meerderheid van de politieke partijen "voor" zou stemmen. Tijdens de raadsvergadering bleken enkele partijen hun mening veranderd te hebben. Men wilde wachten op de invoering van de landelijke referendumverordening die per 1 januari 2002 van kracht wordt.
De raadsvergadering woensdag was een voortzetting van de vergadering van dinsdag, toen bij het sluiten van vergadering nog agendapunten over waren. Enkele raadsleden die woensdag niet aanwezig waren werden alsnog opgetrommeld om te stemmen. Bij de stemverhouding 10 voor en 9 tegen, heeft volgens de lezing van P.Musters GroenLinks een raadslid van huis laten komen om tegen stemmen. Zo werd de stemverhouding gelijk en het voorstel niet aangenomen.

Het voorstel zal in september opnieuw in stemming worden gebracht. Door het stemgedrag van GroenLinks heeft de democratie woensdag jl. een gevoelige klap gekregen, aldus P.Musters.

GroenLinks voorman W.van Kouwen bestrijd de lezing van P.Musters. Volgens hem was GroenLinks aanvankelijk vóór het voorstel. Echter, in de weken voor de raadsvergadering werd door de 1e Kamer het wetsvoorstel over een landelijke referendumverordening aangenomen. Hierdoor was er geen noodzaak meer om in Houten een eigen verordening aan te nemen. Daarom stemde onder andere GroenLinks tegen. Houtens Belang zou afwezige raadsleden hebben gebeld om "voor" te komen stemmen.
Volgens van Kouwen zal het voorstel in september ook geen meerderheid halen, omdat de drie raadsleden die woensdag nog afwezig waren, ook tegen het voorstel zijn.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).

Deel: ' Politiek gerommel over afwijzing referendum Houten '
Lees ook