Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Programma Sea of people/Lifeboat-demonstratie Politiek lef nodig voor redding klimaat

Amsterdam, 19 juli 2001 --- Milieuministers uit meer dan 160 landen zijn vandaag in Bonn aangekomen om de in november mislukte conferentie van Den Haag nieuw leven in te blazen. Zaterdag 21 juli, als de onderhandelingen op hun hoogtepunt zullen zijn, houdt Milieudefensie, samen met haar internationale zusterorganisaties van Friends of the Earth (FOE), de Sea of People-demonstratie. De Sea of People (mensenzee) is een oproep aan de ministers om lef te tonen en nu eindelijk tot een goed klimaatverdrag te komen.

'Een internationaal klimaatverdrag kan niet langer meer op zich laten wachten', aldus Milieudefensie-directeur Wijnand Duyvendak. 'Alleen als er in Bonn een akkoord komt, zal de opwarming van de aarde tegengegaan kunnen worden.'

Voor de Sea of people/Lifeboat-demonstratie worden duizenden deelnemers verwacht uit meer dan 25 landen. Vanuit Nederland gaan zo'n driehonderd activisten naar Bonn, de meesten met bussen van Milieudefensie, enkele tientallen op eigen gelegenheid en een groep van naar schatting zeventig jongeren arriveerden maandag al per fiets in Bonn.
Een geraamte van een 30 meter lange houten boot - zes meter breed, vier meter hoog - zal tijdens de demonstratie met zo'n 2000 planken dichtgespijkerd worden. Op de planken staan kleurrijke slogans in de verschillende talen van de deelnemende landen.

Programma

9.30 uur: Start (Münsterplatz, drie minuten van het Centraal Station in Bonn)

Korte toespraken van:
Yuri Onodera (FOE-Japan)
Jon Sohn (FOE-Verenigde Staten) Douglas Korsah-Brown (FOE-Ghana)

10.00 uur: Begin bouw Lifeboat 11.45 uur: Vertrek demonstratie naar conferentieterrein
13.45 uur: Aankomst conferentieterrein (Robert Schumann-Platz, op loopafstand van het gelijknamige metrostation)
14.30 uur: Slot, Korte toespraken van (onder voorbehoud):
Klaus Töpfer (hoofd Unep)
Vertegenwoordiger Aosis-landen (Organisatie van kleine eilanden)
Kate Hampton (Klimaat-campaigner FOE International)

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting,
- telefoon 020 5507 333,

- in Bonn: + 31(0)6 29 59 38 73 Meer informatie over de actie: www.milieudefensie.nl/seaofpeople en www.foeeurope.org/lifeboat


Deel: ' 'Politiek lef nodig voor redding klimaat' '


Lees ook