Pop-up expositie De Sari en andere internationale mode in Den Haag

Persbericht

Den Haag, 14 september 2016

Pop-up expositie De Sari en andere internationale mode in Den Haag Te zien op vier locaties in Den Haag van oktober t/m december 2016

In de pop-up expositie ‘De sari en andere internationale mode in Den Haag, nu en vroeger’, zet het museum van 3 oktober t/m 21 oktober 2016 de traditionele Indiase klederdracht in de schijnwerpers in het Atrium van het Stadhuis. De sari vertelt een verhaal van identiteit en migratie, een verhaal dat een onmiskenbare plek heeft in de Haagse geschiedenis. Geïnspireerd door dit gegeven, is het museum in de eigen collectie op zoek gegaan naar andere voorbeelden van internationale mode die het Haagse straatbeeld verrijkte.

De traditionele Indiase sari is een geliefde dracht onder Haagse Hindostanen. De stof die tussen de vijf en zeven meter lang is, is meer dan fraai bewerkt textiel. Door het dragen van de sari tijdens huwelijken, verjaardagen, feestdagen of doopfeesten, identificeren Hindostanen zich met hun oorspronkelijk Indiase roots. Daarmee vertelt de sari een verhaal van identiteit en migratie. Hindostanen die in de jaren ’60 en ’70 vanuit Suriname naar Den Haag kwamen, brachten de sari in het straatbeeld en vonden de traditie opnieuw uit. Geïnspireerd door de populaire Bollywood cultuur, is de sari een populaire dracht geworden, ook onder jongeren. De Haagse Hindostaan is trots op de sari, die op verschillende plekken in de stad te koop is, zoals op de Paul Krugerlaan.

In deze expositie zijn ook persoonlijke verhalen over de sari in beeld gebracht dankzij de verhalenkast van Riboet Verhalenkunst.

Na het Atrium reist de Pop Up expositie door de stad en zal te zien zijn in drie Haagse wijkcultuurankers: het Laaktheater (21 oktober – 7 november), Theater Dakota (7 november – 21 november) en Theater De Nieuwe Regentes (21 november – december 2016). De expositie vindt plaats in het kader van Holland India Festivals en is gratis te zien op de aangegeven locaties.

De pop-up expositie is een samenwerking en initiatief van het Haags Historisch Museum, het Laaktheater, Theater Dakota en Theater De Nieuwe Regentes.

Op dinsdag 4 oktober a.s. om 17.00 uur vindt de feestelijke opening plaats in het Atrium met o.a. een sari-demonstratie door Taj Events i.s.m. City Silks. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, graag bericht van uw aanwezigheid naar pr@haagshistorischmuseum.nl

Deel: ' Pop-up expositie De Sari en andere internationale mode in Den Haag '
Lees ook