GAIA OVER ONTRUIMING WAZOO

BELANGRIJK PRECEDENT TEGEN WANPRAKTIJKEN PRIVÉ-ZOOS

28 september 1999

Persbericht

© GAIA

De dierenrechtenorganisatie GAIA vindt de sluiting en ontruiming van Wazoo, een privé-zoo in Sint-Niklaas, absoluut noodzakelijk om een einde te maken aan de wanpraktijken van de eigenaar van de privé-zoo. Bovendien is de ontruiming een belangrijk precedent dat navolging verdient. Want er zijn nog andere privé-dierentuinen die een rampgebied zijn voor wilde dieren en zouden moeten gesloten worden.

GAIA noemt Wazoo een zootje ongeregeld. De sluiting had al veel eerder moeten gebeuren, zegt GAIA, dat verscheidene acties voerde tegen de schrijnende omstandigheden waarin de wilde en andere dieren er opgesloten waren, verwaarloosd, slecht gevoed en/of mishandeld werden.

Zo werden beren eerst elk afzonderlijk in een kooi van een vierkante meter opgesloten en daarna doodgeschoten om te worden opgezet. Jonge puma's werden ontklauwd om te worden verkocht aan particulieren. GAIA maakt zich wel grote zorgen om de dieren waar de eigenaar zich zelf heeft van afgemaakt voor de sluiting en ontruiming van vandaag. De overheid had de eigenaar de mogelijkheid geboden om zelf zijn zoo die omzeggens aan geen enkele wettelijke norm voldeed, te ontruimen. Hij moest de overheid wel informeren over de bestemming van de dieren waarvan hij zich zelf ontdeed. Maar dat heeft de eigenaar niet gedaan. GAIA wil weten wat er met die dieren gebeurd is.

GAIA vindt de sluiting en ontruiming een belangrijk precedent. De overheid die vroeger vooral uitblonk door laksheid heeft nu bewezen dat, als de wil er is, er doeltreffend kan opgetreden worden.

Sint-Niklaas verdient navolging want er zijn nog andere privé-dierentuinen die dringend moeten aangepakt worden. Sinds begin jaren negentig voert GAIA acties en campagne tegen de wantoestanden in privé-dierentuinen. Die campagne heeft geleid in 1995 tot de sluiting van Vijverhoeve in Ingelmunster, in 1998 tot de definitieve sluiting van de zoo van Zwartberg, begin dit jaar tot de dierentuinenwet die een einde moet maken aan dergelijke privé-zootjes ongeregeld, en nu tot de ontruiming van Wazoo.

GAIA HomePage

Paleizenstraat 90

1030 Brussel

Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43

Email: GAIA@advalvas.be

Zoekwoorden:

Deel: ' Precedent tegen wanpraktijken prive-dierentuinen in Belgie '
Lees ook