Première Brabantse Beauties tijdens International Film Festival Breda


Zaterdag 26 maart 2011, Pathé Breda, zaal 1, 15:00 uur

Breda, 20110308 -- Drie prachtige, hartverwarmende Brabantse films, die de liefde en het leven belichten in het Brabantse land, gemaakt door Brabantse filmmakers. Kortom, echte Brabantse Beauties. Deze drie films zijn gemaakt in coproductie met Omroep Brabant en zullen onder de noemer ‘Brabantse Beauties’ zaterdag 26 maart 2011 om 15:00 uur, tijdens het International Film Festival Breda (IFFB), in première gaan.

Ton van Zantvoort portretteert in de intieme, observerende en humoristische documentaire Kees en Mien, de ontroerende relatie van zijn grootouders.
Is het ware liefde of zijn ze de afgelopen 67 jaar zo met elkaar vergroeid dat een leven zonder elkaar simpelweg onbestaanbaar is? Hoewel Kees en Mien proberen gezond van geest en lichaam te blijven, kunnen ze niet voorkomen dat ze steeds verder vervreemd raken van de veranderende globaliserende en digitaliserende samenleving.

In de documentaire Liefdevolle Zwanenzang, van Marijke van der Putten, staat het koor “Zang en Vriendschap” centraal. Het koor vormt een hechte gemeenschap. Ze gaan zingend vrolijk door het leven, maar zodra de camera inzoomt op de groep, komt de wereld van ouder zijn dichter bij. Het bestrijden van de eenzaamheid en de hunkering naar liefde blijken cruciaal.
Doorleefd als ze zijn geven de koorleden een knipoog naar het nu: ‘ut is zoals ut is, waor of nie?’. Dan wordt de betekenis achter het lied  “Kop op”  pas echt zichtbaar.

In de film Van Kwaad Tot Erger, van Lennard Schoonheim, draait het om de jeugd. 
Het lijkt wel alsof het altijd feest is bij de Bredase hiphopgroep Van Kwaad Tot Erger (VKTE). Men loopt bij elkaar de deur plat en een kleine aanleiding is genoeg om gezamenlijk de beest uit te hangen. De leden van VKTE zijn niet alleen hele goede vrienden van elkaar, maar de groep functioneert ook als een heuse familie waar lief en leed gedeeld wordt.
Toch kan soms een situatie zodanig escaleren dat de rappers recht tegenover elkaar komen te staan. Haat en liefde lijken onlosmakelijk verbonden, want degenen die je het meest lief hebt kunnen je ook het hardst raken.

De Brabantse Beauties worden tijdens het IFFB meerdere malen vertoond. Kijk voor data en tijden van deze vertoningen vanaf 17 maart 2011 op www.filmfestivalbreda.com

Kees en Mienen Van Kwaad Tot Erger zijn producties van Zuidenwind Filmprodukties in coproductie met Omroep Brabant.

Kees en Mien en Van Kwaad Tot Erger zijn financieel mogelijk gemaakt door:
Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties

Liefdevolle Zwanenzang is een productie van Movedmedia in coproductie met Omroep Brabant

Liefdevolle Zwanenzang is financieel mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Sluyterman van Loo, gemeente Geldrop-Mierlo

Omroep Brabant

Omroep Brabant daagt drie jaar op een rij filmmakers uit om met een goed idee voor een documentaire te komen. De films zijn bedacht en geregisseerd door filmmakers en producten uit Brabant. Een deskundige jury onder leiding van Monique van de Ven heeft uit alle ideeën acht films geselecteerd. Zij kregen van Omroep Brabant een startkapitaal en producent toegewezen. Twee jaar na de start is het zover en gaan de eerste films, Kees en Mien, Liefdevolle Zwanenzang en Van Kwaad Tot Erger, in première op het International Film Festival Breda.

Op 2 juni 2011 worden de Brabantse Beauties uitgezonden bij Omroep Brabant.