Première: documentaire over kunstenaar en muzikant Dick Verdult


Eindhoven, 20170208 -- ‘Dick Verdult – Het Is Waar Maar Niet Hier’ is een documentaire van Luuk Bouwman (Oss,1977) over de enigmatische kunstenaar en cult muzikant Dick Verdult (Eindhoven, 1955) – in Latijns Amerika bekend als Dick El Demasiado. De film is de openingsfilm van het DOCfeed Documentaire Festival dat van 16 tot en met 19 februari wordt gehouden in Eindhoven.

De Eindhovense kunstenaar en muzikant Dick Verdult is al decennialang actief. Hij wordt gezien als outsider en als ‘laatste dadaïst’ maar de waanzin in zijn werk blijkt zeer gecontroleerd en allereerst ingegeven door persoonlijke ervaringen in zijn jeugd als Philipskind in Latijns Amerika. We zien hoe hij nu op zijn 60e een cultmuzikant in Zuid-Amerika, Rusland en Japan is en internationaal toenemende aandacht krijgt als beeldend kunstenaar. De documentaire onderzoekt Verdult’s multidisciplinaire, internationale kunstpraktijk. We zien Verdult aan het werk in zijn ateliers in Bergeijk en Calanda (Spanje) en tijdens een tour naar Peru, Colombia en Argentinië.

De film is de openingsfilm van het Documentaire Festival Eindhoven en wordt donderdag 16 februari om 20.00 in vier zalen in TAC vertoond. Op vrijdag 17 februari wordt de film nog een keer vertoond om 21.00. Zaterdag 18 februari is er een vertoning om 19.00 in LAB111, Amsterdam en 's avonds om 22.00 en 0.00 wordt de film uitgezonden bij Omroep Brabant. De wereldwijde première van de film vindt later dit jaar plaats op een gerenommeerd filmfestival in Latijns-Amerika, waarvan de naam nog niet bekend gemaakt mag worden. 

Luuk Bouwman studeerde film aan kunstacademie St. Joost in Breda. Hij maakte voorheen onder andere ‘Het Nieuwe Westen’ (60min, VPRO, 2006), ‘Donker Oss’ (70min, Omroep Brabant, 2011) en ‘De Bond tegen vloeken’ (52min, EO, 2015). Van 2004 tot 2012 speelde hij gitaar in de technopunk band Aux Raus.

Duur: 70 minuten
Regie: Luuk Bouwman
Productie: NEWTON film | seriousFilm
in coproductie met Omroep Brabant
Meer informatie: newtonfilm.nl/dickverdult


Deel: ' Première documentaire over kunstenaar en muzikant Dick Verdult '
Lees ook