Theater van het Oosten

PERSBERICHT
Arnhem, 16 november 1999

Op maandag 15 november ging tijdens de feestelijke slotavond van de Wedstrijd om de Literaire Prijs van de provincie Gelderland de winnende monoloog Sterrevinks Kledij in de kleine zaal van Schouwburg Arnhem in première. Deze voorstelling is in productie genomen door InDependance theaterproductiehuis.

De monoloog Sterrevinks Kledij, geschreven door Nick J. Swarth, is tot winnaar gekozen van de tweejaarlijkse Literaire Prijs van de Provincie Gelderland uit meer dan 600 inzendingen. De literaire wedstrijd had dit keer als genre de theatermonoloog en als thema het begrip versterving. De jury, bestaande uit Gerardjan Rijnders, Kitty Courbois, Bert Keizer, Marieke Donders, Karolien Derwael, onder voorzitterschap van Frank Tazelaar, hoofdredacteur van literair tijdschrift Parmentier, selecteerde uit ruim driehonderd inzendingen tien genomineerden waarvan uiteindelijk Sterrevinks Kledij als beste monoloog werd gekozen, omdat zijn monoloog zowel theatrale als literaire kwaliteiten heeft. Geprezen werden 'de sterke compositie' van het stuk en 'de grote taalgevoeligheid en taalbeheersing' van de auteur.

Sterrevink's Kledij
tekst: Nick J. Swarth
regie: Mariëtte Ciggaar
spel: Michiel Varga
decor en licht: Federico Maggio
productie en techniek: Anita Seldenrijk

De monoloog is geschreven door de uit Tilburg afkomstige auteur Nick J. Swarth. Geboren in 1959 en opgeleid aan de pedagogische academie richtte Swart zich op het schrijverschap. Hij publiceerde poëzie in Yang, De Brakke Hond, Brabant Cultureel en De bedenkelijk kijkende grondeekhoorn en recenseert poëzie voor het Brabants Dagblad.

Als onderdeel van de literaire prijs is de winnende monoloog Sterrevinks Kledij in productie genomen door InDependance theaterproductiehuis. Tijdens de voorstelling maakt het publiek kennis met de charmante Sterrevink die een gruwelijk geheim met zich mee draagt. Stap voor stap wordt het publiek deelgenoot van de krochten van zijn ziel.

Sterrevink's Kledij wordt geregisseerd door Mariëtte Ciggaar. Zij volgde de regie-opleiding in Amsterdam en werkte als regisseuse o.a. bij De Parade en als regie-assistente bij Art & Pro. De voorstelling wordt gespeeld door Michiel Varga. Hij was o.a. eerder te zien bij Carrousel en InDependance. Ook speelde hij in Goede Tijden, Slechte Tijden en binnenkort zal hij geregisseerd worden door Leonard Frank in Van de brug af gezien bij Theater van het Oosten.

Swarth in een interview met dagblad De Gelderlander van 16 november 1999: 'De monoloog heb ik in heel korte tijd moeten schrijven. Ik kreeg de advertentie met de oproep voor de wedstrijd toevallig in handen. De opdracht was een monoloog te schrijven over versterving. Toen ik begon te schrijven, was ik in een ontzettend sombere bui en wilde ik een compromisloze tekst maken. Het woord versterving wordt tegenwoordig vooral in verband gebracht met het langzaam laten sterven van patiënten. In het begin van deze eeuw werd het meer opgevat als het afzien van genot en seksualiteit, het beheersbaar maken van lusten en verlangens. In mijn verhaal heb ik het woord in beide betekenissen gebruikt. Negen dagen lang heb ik mijzelf in huis opgesloten om te schrijven. Even snel boodschappen doen en 's avonds het NOS-journaal als enige contact met de buitenwereld. Dat confronteerde mij avond aan avond met de ellende in Kosovo. Zo zag ik mijn pessimistische mensbeeld bevestigd op tv.'

U kunt Sterrevink's Kledij nog zien t/m 20 november 1999 in het Theater aan de Rijn als lunchvoorstelling, aanvang 12.30 uur, entree: f 7,50.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies Leupen, Theater van het Oosten, 026-4437655 of Christie Arends, InDependance theaterproduktiehuis, 026-3720783.

Deel: ' Premiere monoloog Sterrevinks Kledij Theater v/h Oosten '
Lees ook