Gemeente Zaanstad


Premiere Zaanstad-lied en onthulling jubileum-betaalmunt op 2 januari 1999 in het Zaantheater in Zaandam

In 1999 bestaat de gemeente Zaanstad 25 jaar. Ter gelegenheid hiervan zal een CD worden uitgebracht met het Zaanstadlied. Ook krijgt de gemeente haar eigen betaalmunt: de Zaanse Klop. Op zaterdag 2 januari 1999 zullen het lied en de betaalmunt worden gepresenteerd tijdens de feestelijke opening van het jubileumjaar die plaatsvindt in het Zaantheater te Zaandam.

Zaanstadlied

Het hoogtepunt van de feestavond zal de première van het nieuwe Zaanstadlied zìjn, dat is gecomponeerd en geschreven door Maarten Peters. Het zal worden vertolkt door Margriet Eshuijs die op het podium vergezeld wordt door een gelegenheidskoor dat meer dan 300 stemmen telt.
Het nieuwe Zaanstad-lied en het eerdere "Here is where I belong", ook van Margriet Eshuijs, zijn vanaf 4 januari 1999 op een CD-single verkrijgbaar op diverse verkoopadressen die herkenbaar zijn aan het affiche met Margriet Eshuijs.Het jubileumprijsje bedraagt f 12,50.

Zaanse Klop

De jubileum-betaalmunt heet 'Zaanse Klop'. Een naam die is ontleend aan de 'klop'. het muntstempel waarmee in vroeger dagen de geldigheid van muntsoorten in bepaalde steden of gebieden werd aangegeven. De Zaanse Klop heeft een waarde van f 5,- (vijf gulden). Van deze feestelijke betaalmunt, zullen straks in totaal zeven varianten verschijnen; elke woonkern in Zaanstad krijgt haar eigen versie. De zeven 'Zaanse Kloppen' hebben een gemeenschappelijke muntzijde waarvan het ontwerp op 2 januari zal worden onthuld. Het ontwerp van de zeven woonkern-varianten moet tot 21 maart 1999 geheim blijven. Elke Zaanse Klop is geldig van 21 maart tot en met eind september in de gehele gemeente.
Vanaf 21 maart zullen de zeven Zaanse Kloppen ook als set, in muntfrisse verzamelaarskwaliteit, verkrijgbaar zijn.

Zaanstad, 30 december 1998

Deel: ' Premiere Zaanstad-lied en onthulling jubileum-betaalmunt '
Lees ook